Jeg er ikke fornøyd med fastlegen min, og har lyst til å bytte. Dessverre er det få ledige leger i bydelen min, så dette er ikke et alternativ. Noe av det som gjør meg misfornøyd, er at legen alltid ser i dataskjermen, og at han er veldig travel på grunn av altfor mange pasienter på listen sin. Dette gjør meg urolig for hva han skriver i pasientjournalen og i henvisningene til sykehuset. Jeg frykter at han ikke får med viktige opplysninger om meg. Derfor ønsker jeg kopi av både journal og henvisninger. Hvordan går jeg frem?

Pasientombud Elin Hagerup svarer: Noe av det viktigste i relasjonen mellom pasient og fastlege, er at pasienten tas på alvor og føler seg trygg. Slik er det åpenbart ikke for deg. Dette er dessverre noe vi i Pasient- og brukerombudet hører om med jevne mellomrom, og vi får stadig henvendelser fra folk som vil gjøre seg kjent med hva helsepersonell har skrevet. Noen vil ha innsyn i journalen, henvisninger og lignende, mens andre vil – som du – få egne kopier.

«Særskilt forespørsel» – be om kopiVi har en egen lov for pasient- og brukerrettigheter. I paragraf 5 står det at du har krav på innsyn i pasientjournal og bilag – og at du «etter særskilt forespørsel» har rett til kopi. Særskilt forespørsel betyr enkelt og greit at du må be legekontoret om å lage en kopi til deg. Du får også en kortfattet forklaring på vanskelig fagspråk dersom du ber om det.

Når du har bedt om kopi, skal du få denne innen rimelig tid.

Rettighetene om innsyn og kopi ble lovfestet for lenge siden, noe de aller fleste helsepersonell er godt kjent med. Det er kun i helt spesielle og veldig sjeldne tilfeller at pasienter ikke får gjøre seg kjent med hva helsevesenet har skrevet om dem. Sjekk Lov for pasient- og brukerrettigheter paragraf 5, eller ta kontakt med oss for å lære mer om dette.

Meld fra til legen – muntlig eller skriftligVi i Pasient- og brukerombudet reagerer når vi hører historier om pasienter som blir dårlig ivaretatt av fastlegen. I Norge har vi en streng helselovgivning, som skal sørge for at du som pasient får forståelig informasjon, komme med innspill og medvirke i behandlingen. Når legen ikke følger reglene må det tas grep.

I første omgang råder vi deg til å ta dette opp med fastlegen din. Forklar at du blir urolig når han ikke ser på deg under legetimene, og at hans stress smitter over på deg. God dialog mellom pasient og fastlege er svært viktig. En uoppmerksom lege kan gå glipp av informasjon som er vesentlig for at du skal få en forsvarlig behandling.

Noen synes det er vanskelig å si dette direkte til legen. Er du blant dem, bør du sende en skriftlig beskjed til ham.

Vil du ha flere råd før du kontakter legen din? Ring oss, og vi hjelper deg!

Hilsen Elin Hagerup, pasient- og brukerombud i Sør-Trøndelag.

Har du lyst til å lese hva andre har spurt om? Da finner du det her.

Spørsmål kan sendes til: st@pasientogbrukerombudet.no