Trondheim kommune må legge vekk bystyrevedtaket om å forby kommersielle barnehager.

Det har Fylkesmannen bestemt. Bystyrevedtaket fra januar, om å prioritere ideelle private barnehager på bekostning av kommersielle barnehager, er kjent ugyldig.

SV går for omkamp

- Ved å ikke skille private barnehageaktører i ideelle og kommersielle foretak sørger regjeringen for muligheten til å prioritere de store aktørene som tar ut profitt, sier SV-leder, Audun Lysbakken.

Han mener det går politikk i det juridiske når Kunnskapsdepartementet tolker barnehageloven slik de har gjort og når Fylkesmannen opphever kommunens vedtak om å søke å forhindre kommersiell barnehagedrift i Trondheim.

- Jeg trekker lovgivningen i tvil . Det smaker politkk og ikke jus av det Kunnskapsdepartementet og Fylkesmannen i Sør-Trøndelag uttaler i denne saken, sier Lysbakken.

«Fylkesmannen finner etter sin lovlighetskontroll med vedtak i sak 4/17 verbalt forslag 13 at den politiske føringen ikke vil kunne gjennomføres lovlig innenfor barnehagelovens rammer.

Kommunen har følgelig ikke materiell kompetanse til å gjennomføre den politiske føringen. Vedtak i sak 4/17 verbalt forslag 13 kjennes derfor ugyldig og oppheves, jf. kommuneloven § 59 nr. 4 andre ledd.»

LES LEDER: På tide å stanse kampen mot private barnehager

FrP er glade for at vedtaket må oppheves

- Jeg er veldig glad for dette. Vi hadde rett. Det går ikke an å stenge ute aktører som leverer tjenester med kvalitet. Det er godt å få dette fastslått, sier kommunalråd Elin M. Andreassen (FrP).

Det var FrP som sendte vedtaket til såkalt lovlighetskontroll hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. De konkluderte fredag med at vedtaket Trondheim kommune gjorde i bystyret i januar er ulovlig og at det kjennes ugyldig og må oppheves.

- Temaet har vært oppe i flere politiske møter, senest i torsdagens bystyre, dagen før Fylkesmannen konkluderte med at det Trondheim bystyre har vedtatt kjennes ugyldig, sier Andreassen.

Elin Marie Andreassen (Frp)

Foreldre fornøyde med private barnehager

Hun får støtte av Mari Holm Lønseth (H) som mener at lovtolkningen er selvsagt.

- Vi ville aldri hatt full barnehagedekning uten hjelp fra alle de private som sikrer et godt barnehagetilbud. Nesten halvparten av barna går i en privat barnehage. Private barnehager sikrer mangfold og valgfrihet, og foreldrene er mer fornøyde og de har høyere pedagogtetthet, sier Holm Lønseth og viser til Utdanningsdirektoratet foreldreundersøkelse tidligere i år.

86.000 foreldre har svart på undersøkelsen, som viser at foreldre i private barnehager er noe mer fornøyd enn foreldre i kommunale barnehager.

- Hvis Ap nå går videre med å stenge slike barnehager ute, så er det dårlig nytt for foreldre og for barna i Trondheim.

Mari Holm Lønseth (H)

Vil samarbeide for lovendring

Marek Jasinski (AP) synes Fylkesmannens konklusjon er beklagelig.

- Vi kommer til å fortsette å jobbe for at barnehagepengene skal komme barnehagebarna til gode. Vi er positive til private barnehager og ønsker ikke et forbud, men vi vil sikre oss at pengene går til barnas tilbud og ikke til eierne av private kjeder. Derfor vedtok vi i torsdagens bystyre, på nytt, at kravene til voksentetthet og at lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte må oppfylles før private barnehager får tilskudd. Vi kommer til å benytte de mulighetene vi har innen lovverket til å stille krav om at pengene skal gå til drift av barnehager, sier Jasinski.

Marek Jasinski (Ap)

Audun Lysbakken håper at Jonas Gahr Støre lytter til Trondheim AP i denne saken. Han ønsker et enklere lovverk for å hindre private å ta ut offentlige penger og foreldrebetaling som profitt.

- Jeg mener barnehageloven burde ha det samme utbytteforbudet som privatskoleloven, men så lenge det ikke er aktuelt burde kommunene få større mulighet til å stille krav om hva tilskuddene brukes til. Det regner jeg med Støre og Lysbakken vil kunne samarbeide om når vi får ny regjering til høsten, sier Jasinski.