- Jeg har alltid vært glad i å reise, og tidligere har jeg blant annet kjørt to ganger til Marokko med bil. Det å kunne kjøre gir meg en frihetsfølelse som ikke kan beskrives. Psykisk er det en medisin som får tankene bort fra de daglige problemene, forteller Emstad.

Han har muskelsykdommen Limb-girdle muskeldystrofi som fører til at han må sitte i rullestol. De ti siste årene har han i tillegg brukt respirator.

59-åringen er likevel så glad i å oppleve verden at han legger ned det arbeidet som kreves for å få dratt på tur sammen med kona. I tillegg er det med en tredje person på turen som kan bidra med litt ekstra hjelp, hovedsakelig med ut- og innlasting av bagasje og hjelpemidler fra bilen.

- Bare det å «spasere» ute her i Cannes på kveldene er medisin for meg. Jeg merker også at jeg ikke trenger respiratoren like mye på dagtid når det skjer noe annet som jeg må fokusere på, forteller Emstad.

- Har man vilje så er ingenting umulig. Det kan kanskje ta litt lenger tid, men når jeg med mine fysiske begrensninger klarer det, så klarer i alle fall de som løper 60 meteren raskere enn meg det samme.

Markørene viser hvor Haldor har stoppet og skal stoppe i løpet av turen. Trykk på dem for mer informasjon. Zoom inn på Kiel for å få opp begge markørene.

Krever mye planlegging

For to og et halvt år siden skrev vi om Emstad i forbindelse med et strømbrudd i Malvik som kunne ført til at pustemaskinen stanset. Han er fremdeles avhengig av respirator 10 - 14 timer i døgnet, i tillegg må han ha hjelp til nesten alt han gjør. Han sitter i en elektrisk rullestol, og på tur har han blant annet med seg personheis, hjertebrett og dusj/toalettstol.

For å gjennomføre en slik tur er det flere ting som må planlegges. Hovedutfordringen er å finne hotell som passer.

- Jeg begynte å lete i februar. Hotellene må selvsagt være tilpasset for rullestol. I tillegg må sengene ha minst 13 cm avstand mellom sengen og gulvet, slik at personheisen kommer inn under den. Gulvet bør heller ikke ha teppe siden personheisen da blir tung å skyve når jeg henger i den.

Her nyter Halldor og kona Luzyvic en vin på hotellet i Lausanne. Foto: Privat:

For Emstad ligger mye av spenningen i hvordan hotellene klaffer med de opplysningene han har fått.

- På det første hotellet vi sov på i Tyskland var det ikke åpning under senga. Dermed kunne jeg ikke bruke personheisen, og måtte sove i stolen min. Det andre hotellet hadde for liten åpning under sengen, men der klarte vi å bygge den opp med noen treklosser som jeg har med. Ellers så løser vi problemene etter hvert som de kommer. Det har jeg lært meg er den beste måten. Og å alltid se fremover.

Takker kona

Ellers forteller 59-åringen at det fysisk ikke kreves så veldig mye, ettersom han uansett sitter i stolen. Han legger opp til maks 500 kilometer per dag.

- Egentlig er det bare fantasien som begrenser meg.

Emstad har skaffet seg en fransk bombrikke for å gjøre bompasseringene på motorveien enklere. Han klarer ikke å nå automatene fra bilen. Foto: Privat

Bilen til Emstad er spesialtilpasset. Gikk du glipp av videoen som viser hvordan han kjører den? Se den lenger oppe i saken.

Til slutt ønsker han å takke konen sin som gjør dette mulig.

- På grunn av den fysiske tilstanden min må jeg blant annet heises til sengs og over på spesialstolen på badet. Stort sett er det eneste jeg kan gjøre selv å snakke, skrive og kjøre den spesialtilpassede bilen. Dermed må kona hjelpe med alt det praktiske. Hun er definitivt verdt sin vekt i gull og enda litt til.