- Vi finner roen her, på en måte vi ikke får til i byen, forteller hun.

Vi møter Fuglem og barna hennes på Midtsandtangen friluftsområde i Malvik kommune. De har tante, onkel og søskenbarn på besøk fra Halden, og er ute for å nyte varmen og finværet mens pappa er på jobb. Fuglem selv er opprinnelig fra Selbu, men gikk på videregående i Malvik.

- Jeg forelsket meg helt i både plassen og kommunen. Byen er nær, samtidig som det er mye flott natur, kjempefin utsikt og nært sjøen. Kommunen er også et veldig bra sted for familier, forteller Fuglem. Hun og familien bruker ofte nærområdene og de tilbudene som finnes, spesielt Midtsandtangen om sommeren hvis det er finvær.

Lang kystlinje: De fleste beboerne i Malvik kommune bor mellom motorveien og sjøen. Ordføreren ønsker derfor å legge jernbanen i Malvik i tunnell for lage tursti langs sjøen helt fra Hommelvik til Ranheim.

- Vi trives veldig godt i Malvik, så her blir vi. Stort sett har vi det vi trenger, og hvis ikke er det kort vei til Trondheim, sier hun.

Les alle Adresseavisens saker fra Rindal til Bindal

Vil utnytte fordelene

Ingrid Aune, ordfører i Malvik (AP), mener at koden for å lykkes er at fellesskapet skal ha tilgang til mest mulig i kommunen.

- Malvik skal utnytte de fordelene vi har. Vi har over lengre tid jobbet med å styrke området, både som turistmål og for lokalbefolkningen, forteller hun, og utdyper at Midtsandtangen er et uttrykk for den politiske strategien de har ført. Opprinnelig var friluftsområdet et gammelt militærområde.

- Malvikrivieraen er en perle i Trøndelag man enkelt kan få tilgang til. Den er barnevennlig og har stor variasjon. Barn får være barn og eldre kan få slappe av med den fantastiske solnedgangen, sier Aune. Hun mener det unike med kommunen er at de har så mye friluftsliv i strandsonen.

Glade farger: På Vikhammer helsetun har sykepleier Anne Helene Waagan strikket en trivselsbenk. Beboer Marit Leikvoll (85) synes benken har blitt veldig flott.

- Utgangspunktet vårt når vi jobber med å gjøre det bedre å bo her, er nettopp å spørre oss selv; hva gjør det godt å bo her? Fellesnevneren blir alltid nærheten til sjø og mark, utsikten og aktivitetene, derfor må dette utnyttes best mulig, forklarer hun.

Ønsker å forlenge Malvikstien

Midtsandtangen er bare en liten del av den i underkant to mil lange kystlinjen til Malvik. Det finnes flere sandstrender og turområder, blant annet den 2,5 km lange Malvikstien som åpnet i juni i fjor.

Bruker stien innimellom: Kristin Bjørnbeth, Lasse Eian og Markus Eian (12) er på tur langs Malvikstien med hunden Mira. De synes stien har blitt veldig fin, men savner flere søppelspann til å kaste hundeposer i.

Så langt er det blitt registrert 82 400 passeringer på stien som har erstattet et gammelt jernbanespor.

- Vi har vært opptatt av å få en universell utforming for å gi god tilgang for alle. Det er flatt, i tillegg til at det selvfølgelig er gjerder på utsatte steder. Hvis du går på stien kan du også se og lese mye historie, noe vi har vært opptatt av å bevare, forklarer Aune.

- Malvikstien er et produkt av friluftsstrategien vår. Nå er målet å få bort resten av jernbanen slik at vi får forlenget stien, helst helt bort til Ladestien. Det er den eneste saken alle partiene her er enige om, ler hun.

Vasser: Ordfører Ingrid Aune kjenner på temperaturen i vannet på Midtsandtangen. Aune får selskap av Karoline Vestrum Aasvang (5). I vannkanten står lillebror Jakob (2) og pappa Jon Erik Aaseng fra Jakobsli.

- Det beste er utsikten

Ifølge ordføreren bor rundt 90 prosent av befolkningen i Malvik langs sjøen. Det ser du tydelig hvis du reiser langs kysten og ser opp fjellsidene. Karin Fuglem og familien er noen av dem som bor oppe i åsen etter at de kjøpte et hus på Saksvik i 2013.

Både datteren Leah de Wit på 10 år og sønnen William de Wit på 12, fremhever utsikten som noe av det beste med å bo i Malvik.

Panorama: Vikhammer helsetun har en flott takterrasse for beboerene. Utsikten er nok representativ for mange av dem som bor langs Malvikrivieraen.

- I tillegg liker jeg kystlinjen veldig godt, det at det er mye skog, og alle aktivitetene man kan velge mellom. Samtidig er det ikke så veldig mange innbyggere i kommunen, så det føles veldig trygt å bo her, forteller sønnen. Også moren er svært glad i utsikten.

- Uansett hvor sliten man er etter en arbeidsdag, er alt greit igjen når man kommer seg hjem og kikker ut.

Les om Asbjørn Myrenget som er dagens malviking.

Jevn økning i turister

De siste årene har Malvik også opplevd en økning i antall turister, skal man tro Storsand Gård camping. Campingplassen er i år inne i sin femtiende sesong, og eieren Lars Ronæss forteller at de har 50–60 000 unike gjester i løpet av en sesong.

- Spesielt siden årtusenskiftet har det vært en jevn økning. Jeg tror familier fant ut at barn er barn og at camping- og friluftsferie egentlig passer ganske bra.

Daglig leder Marius Ronæss opplyser om at campingen har plass til cirka 1100 personer i døgnet. I løpet av juni var det 2163 campingvogner og bobiler innom, men de regner med at tallet for juli vil være enda høyere. I tillegg til parkeringsplassene har de 839 hytteenheter på det 130 mål store området som kan leies.

Godt humør: Storsand Gård camping er inne i sin femtiende sesong og opplever jevn økning i antall turister. Marius Ronæss er daglig leder, i tillegg har han ifølge VG «Norges beste latter».

- Onsdag var det rundt 850 personer på campingen. De aller fleste som kommer hit er norske, i tillegg ser vi spesielt en økning i antall svenske, tyske og nederlandske gjester.

Store planer

Eier Lars Ronæss sier at de aldri opplever at det blir helt fullt på campingen, men de ser at de må bygge ut toalettfasilitetene enda mer.

- Egentlig er vi under konstant oppussing og bygger noe hele tiden. Vi har holdt på i ti år nå, og kommer sikkert til å holde på i ti år til. Ettersom vi heter Storsand Gård camping, jobber vi med å integrere gårdstunet for å gi besøkende en følelse av å være på en storgård, bare uten dyrene. Vi har også totalrenovert hovedhuset, og har planer om å kunne holde større arrangementer, og invitere firmaer og bedrifter på besøk, forteller Lars.

Odelsjente: Svanhild Ronæss (83) synes endringene som blir gjort på området til Storsand Gård Camping er kjempeflotte.

Ordføreren sier hun blir stolt når hun ser alt arbeidet som er lagt ned.

- Det er en bedrift med store ambisjoner på vegne av kommunen. Nettopp dette er noe som også kjennetegner Malvik - vi er et dugnadsfolk med mange innbyggere som er flinke til å skape ting selv.

Les alle Adresseavisens saker fra Rindal til Bindal