- Eldreomsorgen er ett av de aller viktigste temaene i denne valgkampen. Vi vet at i løpet av 2020-tallet vil det komme en kraftig økning av eldre i befolkningen. Jeg har ikke sett at de andre partiene har lagt frem en seriøs satsing på det som er den viktigste endringen i samfunnet i årene som kommer. Valgkampen må gjerne handle mer om dette, sier Gahr Støre.

Fredag ettermiddag besøkte han Trondheim i forbindelse med Arbeiderpartiets turné med politiske samtaler i en rød sofa sammen med landsmoderen Gro Harlem Brundtland. Etter en uke stadig nye dårlige meningsmålinger for Ap sin del, gjør han et forsøk på å vri fokuset og snakke politikk.

Sjef i eget liv

Derfor benyttet han sjansen til å fremme Aps plan for hvordan eldreomsorgen skal se ut hvis han får entre statsministerstolen etter valget. Det er et tema som også engasjerer Harlem Brundtland som nå er 78 år.

- Det ser ikke ut som jeg trenger pleie på noen år, smiler hun, som nok en gang er hentet inn for å delta i Aps valgkamp.

- Vi har jo ikke hatt en regjering med Høyre og Fremskrittspartiet før, så dette må jeg være med og gjøre noe med. Når vi har en høyrevridd regjering i en tid hvor vi trenger mer fellesskap, vil jeg delta, sier Harlem Brundtland.

Arbeiderpartiet legger frem fire punkter for eldreomsorgen: Eldre skal få være sjef i eget liv, eldre skal få gode tjenester uansett hvor de bor i Norge og livskvalitet og livsglede skal løftes blant annet gjennom videreføring av den kulturelle spaserstokken. I tillegg ønsker partiet å etablere studentboliger ved sykehjem og omsorgsboliger, slik at studenter kan leie billig hybel mot at de deltar i sosiale aktiviteter med de eldre.

Eldremangfold

Gahr Støre er opptatt av å se mangfoldet blant de eldre, fordi 80-åringer kan være personer som ikke har behov for hjelp og klarer seg selv hjemme, til dem som trenger fulltidsomsorg.

Eldre vil ha mer: - Jeg er ikke et sekund i tvil om at kommende generasjon eldre forventer økt kvalitet, og det er helt rimelig, påpeker Gahr Støre.

Han understreker at alle skal være trygge på at de får den hjelpen de trenger, uansett bakgrunn, økonomi og hvor en bor i landet.

- Det kommer til å koste å nå denne ambisjonen Derfor er ikke dette tiden for skattekutt i Norge, sier Gahr Støre.

Han mener at satsingen på eldreomsorg må handle både om å bygge ut kapasiteten, men også å øke kvaliteten på tilbudet.

- Jeg er ikke et sekund i tvil om at kommende generasjon eldre forventer økt kvalitet, og det er helt rimelig, påpeker Gahr Støre.

Gro Harlem Brundtland mener dagens regjering ikke har tatt høyde for den voldsomme veksten av eldre som kommer. Hun mener også at eldreomsorgen må være av høyere kvalitet enn i dag.

- Da er det behov for å satse på velferd som bygger på fellesskapsløsnigner, understreker Harlem Brundtland.

Når vi spør om hun selv gruer seg til å bli eldre, avfeier hun temaet unna på effektivt Gro-vis:

- Sånt tenker jeg ikke på, smiler hun.