- Den tar nyrene, men det går 14 dager før du merker det, sier Gjestland.
Hun forteller at noen har forvekslet spiss giftslørsopp med den spiselige traktkantarellen.
Trondheim sopp- og nyttevekstforening hadde soppkontroll ved parkeringsplassen på Haukvatnet i Bymarka i går. Foreningen pleier å ha soppkontroll den første søndagen i september, på soppens dag, som er en felles markering i Norge, Sverige og Danmark. Da kan kontrollører gå gjennom soppfangsten din, og fortelle hvilke sopptyper du har sanket, og om du har tatt med noen giftige.
Fant livsfarlig sopp i kurvene på hver tredje kontroll
- Vanskelig å kjenne igjen
En av dem som viste frem et par sopp han har plukket til Gjestland, er Frode Kristiansen. Begge viste seg å være uspiselige slørsopp, og den ene av dem bukkesopp.
- Du er enig i at det lukter bukk her, sier Gjestland når hun lukter på den.
Kristiansen var på tur i godværet i går med Marit Hegle og barna Milla Sofie, Iben Marie, Isak Cornelius og Sara.
Hegle forteller at de ikke har plukket så mye sopp tidligere.
- Vi vil bruke muligheten til å lære om sopp her. Det er artig å bruke det naturen har å by på. Men det er vanskelig å kjenne igjen soppene ved å bare se på bilder, sier Hegle.
Hun forteller at de derfor har plukket litt kantarell tidligere, fordi den er lett å kjenne igjen.
- Nå skal vi prøve å finne steinsopp, den er også lett å kjenne igjen, sier Hegle.
Andrzej plukket kjempesopp på Fosen
- Det er en trend
Målet til Trondheim sopp- og nyttevekstforening er ikke bare å kontrollere, men også å inspirere folk til å sanke sopp.
Gjestland forteller at de opplever en økende økt interesse for sopp.
- Det var stor interesse etter andre verdenskrig for å plukke sopp, men så gikk den ned. Nå har det tatt seg opp og det er flere som plukker igjen. Det er en trend nå. For oss har det også med mangfoldet i skogen å gjøre, soppen er viktig for økologien i skogen, sier Gjestland.
Hun forteller at det er forholdsvis mange utlendinger som bor i Norge som sanker sopp, særlig fra Øst-Europa og Asia.
- I Øst-Europa har de en helt annen soppkultur enn oss. Vi har bare apet etter italienere og franskmenn. Men vi har lært mye de siste årene, sier Gjestland.
Her er de spiselige soppene og deres falske venner
Flere spiselige
Hun sier de derfor har satt flere typer på lista over spiselig sopp. En del av dem krever mer forbehandling enn vi er vant til, som koking.
Gjestland peker samtidig på at det er viktig at de som ikke er vant til norske sopparter, sjekker hva de sanker.
- Da jeg startet dagen her i dag, kom det noen fra Asia til meg, og de hadde plukket giftig sopp. Det er viktig at de ikke plukker sopp fordi det ligner en de er vant til å kjøpe på markedet i Vietnam. Det er én av dem som ligner hvit fluesopp, sier Gjestland.
- Giftig sopp i kurven
Styreleder Hanne Edvardsen i Trondheim sopp- og nyttevekstforening forteller at av rundt 40 soppkurver hun sjekket søndag, var det to som inneholdt den giftige giftslørsoppen.
- Det er mye giftslørsopp i skogen, og det er fort gjort å ta feil når man plukker kantarell og traktkantarell, sier Edvardsen.
Hun sier det tegner til å bli et godt soppår i år.
Trondheim sopp- og nyttevekstforening vil ha soppkontroller hver onsdag og søndag i september ved inngangen til Søndagsturen, som Trondhjems Skiklub arrangerer.