- Giske har ønsket denne posisjonen tidligere. Siden sist har Giske blitt nestleder i partiet. Om han står fast på dette, får han jobben, sier Ap-kilder tirsdag ettermiddag.

Arbeiderpartiets landsstyre samlet seg tirsdag til evaluering og gjennomgang av 2017 valget i en sky av spekulasjoner om maktbruk fra nestleder Trond Giskes side.

VG skrev tirsdag at partileder Jonas Gahr Støre har bedt partiets finanspolitiske talskvinne i Stortingsgruppen, Marianne Marthinsen, tre til side for å gjøre plass til nestlederen Trond Giske.

Prestisjejobb

Før Stortinget konstituerer seg, skal partigruppene fordele de ulike posisjonene mellom de innvalgte representantene.

Som en del av denne prosessen har samtlige nyvalgte Ap-representanter nå meldt inn sine «ønsker». I Arbeiderpartiet er det en egen valgkomiteene i partiet som fordeler posisjonene på Stortinget.

Trond Giske (50), som i forrige periode var fraksjons- og komitéleder for undervisning for Arbeiderpartiet har i år sagt at han bør være Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann.

Marianne Martinsen (37) er samfunnsøkonom og har siden 2014 vært partiets finanspolitiske talskvinne, som en del av det nye laget da Jonas Gahr Støres tok over etter Jens Stoltenberg.

«Følsomt»

Ifølge VG skal Giskes ønske om å tre inn i ny posisjon ha ført til betydelig irritasjon og nye påstander om maktkamp fra Giskes side i Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

- Dette er så følsomt at jeg overhodet ikke vil si noe dette, sier Aps Martin Koberg da han kom til Folkets Hus og landsstyremøte tirsdag ettermiddag.

Han legger til at enten «er dette veldig, veldig smått eller så er det uttrykk for noe veldig overgripende».

Nord-Trøndelags Ingvild Kjerkol avviser maktkamp og sier hun er lei av at «alt som skjer rundt Trond blir satt i en kontekst av maktkamp».

- Jeg kan uansett avkrefte at det er noe opprør i stortingsgruppen, sier Kjerkol – som selv har meldt sin interesse for vervet som helsepolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet.

Uro

Trond Giske ønsket seg også til finansfraksjonen ved forrige korsveg – etter stortingsvalget 2013.

Ulike partikilder sier til Adresseavisen at Giske denne gangen nok får innfridd sitt ønske, om han fortsatt vil.

- Siden sist har Giske blitt nestleder i partiet. Om han står fast på dette, får han jobben, blir det skissert tirsdag ettermiddag.

Giske selv vil verken bekrefte eller avkrefte at han faktisk vil til finansfraksjonen – og hvorvidt det har oppstått en uenighet om fordelingen av posisjonene i stortingsgruppen.

Han legger likevel ikke skjul på at posisjonen som Aps finanspolitiske talsmann er en sentral posisjon.

- Ja, den er naturlig nok helt sentral. Men vi har mange viktige posisjoner som skal fylles. Alle våre 49 stortingsrepresentanter har nå ønsket seg posisjoner og komiteer, så får vi se.

- Også Trond Giske?

- Jada. Også jeg.

Støre: Skal bli tøffere

Arbeiderpartiets landsstyremøte ble tirsdag ettermiddag innledet med fengende «feelgood»-musikkvideo med smilende jubelbilder og røde roser fra hele landet - i skarp kontrast til selve valgresultatet.

- Valgresultatet ble en stor skuffelse. Jeg kan love dere: Jeg har kjent på det, sa Støre i sin tale til landsstyret.

Støre understreket at han ville ha en rask, ærlig og åpen evalueringsgrunde - men så legge 2017-valget bak seg og se fremover.

Han stilte selv flere spørsmål rundt sine egen og partiledelsens rolle - og flere av partiets disposisoner inn mot valget.

- Håndterte vi rollen som kritikere av regjeringens økonomiske politikk riktig da pilene begynte å peke i riktig retning, spurte Støre - som også var i tvil om partiet var for konstrultive i opposisjon.

- Burde vi vært med på forlik om innvandring, forsvar og politi, spurte Støre - som flere ganger fikk trampeklapp av sine partivenner i Folkets Hus tirsdag ettermddag.

VARM MOTTAKELSE: Partileder Jonas Gahr Støre fikk trampeklapp da han møtte landsdtyret sitt tirsdag ettermiddag. Foto: Pedersen, Terje, NTB scanpix