Natt til søndag 28. august i fjor rykket politiet ut til Fjordgata, etter å ha fått melding om knivstikking. En mann i 20-årene var knivstukket gjentatte ganger, og ble kjørt til St. Olavs hospital av kamerater.

Det var her knivstikkingen skjedde. Politiet sperret av et område i Fjordgata ved kanalen etter hendelsen.

- Det er veldig alvorlig. Han ble stukket flere ganger i mage og rygg og det kunne like gjerne ha gått liv, sa krimvaktleder Wenche Johnsen ved Sentrum politistasjon i Trondheim etter hendelsen.

Hadde kniv «i tilfelle det skulle skje noe»

En nå 20 år gammel mann ble pågrepet etter knivvolden, og 11. september måtte han møte i Sør-Trøndelag tingrett tiltalt for blant annet knivstikkingen.

I retten erkjente han straffskyld for å ha begått grov kroppsskade.

20-åringen og en kamerat kom denne natten fra et utested hvor tiltalte hadde drukket cocktails. Han var derfor beruset. Før han dro på byen hadde han tatt med seg en såkalt batangakniv (kniv med toleddet skaft journ.anm.) «i tilfelle det skulle skje noe», sa han i retten, ifølge rettsdokumentet.

Kniven som ble brukt i Fjordgata var en såkalt batangakniv, som har toleddet skaft.

Like etter midnatt befant 20-åringen og kameraten seg ved det åpne området mellom bryggene Fjordgata 54 og 58, ned mot kanalen. De gikk dit fordi de skulle tisse, fikk retten opplyst.

Det fremgår videre av dommen at det var tilfeldig at 20-åringen og den fornærmede mannen møttes i Fjordgata denne natten. For samtidig som kameratene skulle late vannet, kom den fornærmede mannen i bil sammen med noen venner til samme sted, hvor de parkerte.

Den første av kameratene som gikk ut av bilen, kom i kontakt med tiltalte og hans kamera. Han spurte om han kunne få sprit og tobakk av den ene. Ifølge dommen utviklet dette seg til en diskusjon, som fornærmede etter hvert også tok del i. Det hele endte i en krangel. Ifølge dommen omtalte 20-åringen den fornærmede som «bror» under denne krangelen, hvorpå den han svarte at han ikke var tiltaltes «bror».

Skjemmende arr

Situasjonen roet seg en kort stund, og 20-åringen beveget seg bort fra den fornærmede. Han snudde imidlertid og gikk tilbake «og tilførte ham i alt tre stikk», ifølge dommen.

Stikkene traff fornærmede i fremre del av brystkassen på venstre side, i baksiden av brystkassen og over venstre hoftekam. Han måtte gjennomgå en nokså omfattende operasjon ved St. Olavs hospital etterpå, og det ble påvist en mindre skade på milten. Fornærmede var sykemeldt i to måneder som følge av volden. I dag har mannen et synlig og skjemmende arr etter operasjonen.

Dommerne konstaterer at stikkene hadde et stort skadepotensial, og mener at det var «tilfeldigheter som førte til at stikkene ikke fikk fatale følger». 20-åringen dømmes derfor for grov kroppsskade.

- Veivet med lysestake

Mannen dømmes også for to tilfeller av vold mot ordensvakter ved utesteder i Trondheim, samt for å ha truet den ene.

20-åringen måtte i retten også svare for en tiltalepost som omhandlet et grovt ran av en kvinne i Innherredsveien. Han nektet skyld for dette, men tingretten fant det bevist at han 2. desember i fjor gjennomførte dette ranet med en elektrosjokkvåpen-etterligning.

Den fornærmede kvinnen forklarte at hun denne formiddagen åpnet døra si, etter at noen banket på kraftig. Utenfor sto to menn som hadde hver sin «hals» trukket opp over nese og munn. Hun kjente igjen 20-åringen, og sa dette til ham. Kvinnen ble bedt om å sette seg i sofaen sin, og hun spurte da om de var kommet for å rane henne, noe hun fikk bekreftet, ifølge dommen.

I retten forklarte den fornærmede kvinnen at hun hadde noen tusen kroner liggende, som hun var redd for at de to mennene skulle finne under ranet. Hun reiste seg opp og grep tak i en metallysestake, som hun begynte å «veive» med ifølge dommen.

- Ble sprayet i ansiktet

Den tiltalte tok da frem en elektrosjokkvåpenetterligning og rettet mot kvinnen. Kameraten til tiltalte tok i tillegg frem en sprayflaske og sprayet fornærmede i ansiktet. Kvinnen fortalte i retten at det sved i øynene hennes etter dette. De to mennene fikk med seg medisiner og en mobiltelefon før de forlot leiligheten. Kvinnen fikk påvist et brudd i fotbladet etter ranet.

20-åringen fortalte at han hadde hørt at det ble oppbevart hasj i leiligheten til den fornærmede kvinnen, og fortalte at det var dette de var ute dette denne formiddagen. Han benektet å ha utøvd vold mot kvinnen, og sa i retten han ikke visste at det ble brukt spray.

Flere personer ble pågrepet i politiaksjon i Innherredsveien 2. desember i fjor etter en kvinne ble ranet. Retten dømmer 20-åringen for også forholdet.

Adresseavisen var til stede i Innherredsveien da politiet pågrep flere personer etter hendelsen i leiligheten til kvinnen.

Må betale erstatning

Sør-Trøndelag tingrett dømmer 20-åringen til fengsel ett år og ti måneder, hvorav seks måneder av denne straffen gjøres betinget. I tillegg må han betale totalt ca. 245 000 kroner i erstatning, oppreisning og tapt arbeidsfortjeneste til den knivstukkede mannen.

Mannen må også betale 35 000 kroner i oppreisningserstatning til kvinnen som han ranet.