Ressursteamet for gravide rusmisbrukere i Trondheim blir lagt ned, og tjenesten flyttes ut i bydelene. Det vedtok et knepent flertall i formannskapet nylig.

Ressursteamet ble opprettet ved Midtbyen helsestasjon i 1989, men nå skal tilbudet etableres ved de nye familiesentrene i Østbyen, Midtbyen, Lerkendal og Heimdal.

- Den organiseringen vi har hatt av ressursteamet så langt, har vist seg å være alt for sårbar. Vi kan ikke ha et så sårbart tilbud til denne gruppen. Samtidig er det ute i bydelene familiene bor, det er der barna går i barnehage og skole. Det er der vi har mulighet til å fange opp og følge opp familiene, sier kommunalråd Sissel Trønsdal (Ap).

Refs fra Fylkesmannen

Ressursteamet har bestått av både jordmor, helsesøster, barnevernspedagog, lege og fysioterapeut, og har fulgt opp gravide rusmisbrukere gjennom svangerskap og etter fødsel. Men som Adresseavisen har fortalt, har det vært stor uro over lang tid i teamet, og på grunn av en arbeidskonflikt har teamet ikke fungert etter hensikten. I august konkluderte Fylkesmannen i Sør-Trøndelag med at tilbudet til de gravide rusmisbrukerne i Trondheim ikke var forsvarlig. Årsaken var at teamet manglet jordmor.

- Fylkesmannen vurderer at det er stor risiko for svikt i arbeidet med denne pasientgruppen. Svikter oppfølgingen, kan det ha alvorlige konsekvenser både for mor, barn og familien for øvrig, skrev fylkeslegen i en krass tilsynsrapport mot Trondheim kommune.

Krevde politisk sak

Som en konsekvens av dette, varslet kommunaldirektør Camilla Trud Nereid at hun ønsket å omorganisere tjenesten. Dette ble imidlertid stanset av formannskapet i september, og politikerne krevde at rådmannen la frem en sak til politisk behandling. Kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) var en av dem som etterlyste en helsefaglig begrunnelse for å splitte opp tilbudet.

- Som byomfattende tiltak har dette fungert i mange år, før vi kom opp i det som nå er en alvorlig situasjon. Dette er en situasjon vi ikke kan organisere oss ut av, uttalte Skjøtskift.

Fødeavdelingen ved St. Olavs hospital var svært skeptiske til en oppsplitting av tilbudet, og det samme var kommunejordmødrene i Trondheim.

- Bekymret

Da saken nylig ble behandlet i formannskapet, gikk både Høyre, Frp, Sp og KrF imot rådmannens forslag om å splitte opp teamet. Frps Elin Andreassen la frem et forslag om å beholde ressursteamet som et byomfattende tilbud.

- Jeg er lei for at vedtaket ble som det ble. Min bekymring er at det blir krevende å utvikle spisskompetanse på brukergruppen, slik ressursteamet nå har hatt over flere år. Når tjenesten er spredt på bydel så blir det færre brukere per sted, sier Andreassen (Frp). Hun mener også at et byomfattende team er enklere å forholde seg til for brukerne.

Sissel Trønsdal er imidlertid ikke bekymret for at kompetansen svekkes med denne endringen. Hun mener tilbudet nå blir mer robust enn tidligere ved at flere bidrar inn i tjenesten.

- Men vi kommer til å følge nøye med på tilbudet fremover, sier Trønsdal som synes det er urovekkende at de ikke har vært klar over at det har vært problemer i teamet i så mange år.

Kommunaldirektøren skriver i saksutredningen at ressursteamets organisering i dag er komplisert, og at dette har gitt svært negative konsekvenser i situasjoner hvor det har vært faglige uenigheter og konflikter.

- Dette har påvirket hele helsestasjonen og teamets arbeid og rammet en svært sårbar brukergruppe, skriver Nereid som mener at en ved å desentralisere tilbudet vil bidra til å utvikle de nye familiesentrene i bydelene.