Varslene og diskusjonene om varslene om dårlig oppførsel fra nestleder Trond Giske er i ferd med å rive Arbeiderpartiet i fillebiter.

- Situasjonen er ille, jeg vil si prekær. Partiet lammes nå fullstendig av det som skjer i denne saken, og det er så å si umulig å ha normal politisk drift. Innspurten her i Stortinget nå før jul, med komiteebehandlinger og budsjettdebatt, har vært et mareritt, sier en av partiets erfarne stortingsrepresentanter.

«Drives fra Oslo-miljøet»

Flere sentralstyremedlemmer i Arbeiderpartiet knytter det de kaller «kjøret mot Giske» til krefter i Oslo Arbeiderparti - og mener det som nå skjer er en del av en mangeårig maktkamp som igjen har skutt fart.

Onsdag gikk en gruppe partitopper fra Oslo Ap ut i VG og advarte mot «giftig partikultur i et opprop om seksuell trakassering.

De ønsket ikke å nevne navn eller peke på spesielle hendelser, men ville gjøre det krystallklart at det skal være trygt å si fra om ubehagelige hendelser i Arbeiderpartiet.

Kviet seg

Partitoppene, med fylkesleder Frode Jacobsen i spissen, uttalte at de har kviet seg for å gå ut og kritisere varsler-klimaet i frykt for å bli beskyldt for å delta i en maktkamp rundt ledervervet i partiet.

Og nettopp slik har utspillet blitt tolket av andre sentrale tillitsvalgte i partiet.

- Budskapet om at det skal være trygt å varsle er noe alle i partiet kan stille seg bak. Men timingen og formen er et regulært bakholdsangrep, sier et senralstyremedlem til Adresseavisen.

Et medlem av Aps sentralstyre som Aftenposten har snakket med, mener Oslo-politikernes utspill er en del av en kampanje for å svekke Anniken Huitfeldt og partisekretær Kjersti Stenseng.

Det var da Anniken Huitfeldt, leder i Aps kvinnenettverk, advarte mot å bruke rykter om seksuell trakassering i interne maktkamper, at bråket startet i et allerede hardt prøvet parti.

– Svertekampanje

– Det er Oslo-folk som går ut. De ønsker å parkere Huitfeldt og Stenseng i en svertekampanje mot Trond Giske, sier sentralstyremedlemmet, som ikke vil stå frem med navn.

Minst tre andre sentralstyremedlemmer leser situasjonen på nøyaktig samme måte, og tror ikke på Oslo-toppenes «edle motiver».

Etter det Adresseavisen forstår, skal Arbeiderpartiets kvinnepolitiske leder Anniken Huitfeldt, etter at hun ble kjent med oppropet, ha forsøkt å få skrive under på det. Noen hun ikke skal ha fått.

- Giftig

Fylkesleder Jacobsen sukker oppgitt når han får referert påstandene om svertekampanje.

– Jeg møter hvem som helst i Ap i åpent lende med navn og bilde for å diskutere #Metoo og hvordan vi må håndtere dette på en trygg og god måte. At vi blir møtt med denne anonyme kritikken fra sentralstyremedlemmer, illustrerer bare vårt poeng om at det er vanskelig å snakke om dette i Ap. Det er det som er sørgelig, sier han og tilføyer:

– Vi visste at det ville kunne komme. Til syvende og sist er det dette vi mener er en utfording i vår partikultur.

 Hva tenker du på?

– At et hvert forsøk på å ta opp problematiske ting blir tolket som del av en eller annen maktkamp.

– Skuffet

– Men ser du ikke at en lite konkret kritikk av en «giftig» partikultur rundt seksuell trakassering akkurat nå vil ramme nettopp Giske, Stenseng og Huitfeldt som står midt i dette?

– Nei. For oss handler det om hvordan Ap fremstår, og at vi opplever at vi har vært uklare om noe vi ikke burde vært uklare om. Jeg har ikke behov for å gå til angrep på noen personer. Men at vi har vi har vegret oss for å gjøre dette, er et tegn på at det er problematisk å snakke.

– Er du overrasket?

– Egentlig ikke. Men jeg er skuffet over at sentrale tillitsvalgte i Ap ikke tør å si dette offentlig. Det bør de selv tenke over.

– Har dere tillit til at partisekretæren og lederen av kvinnepolitisk nettverk nå håndterer varslingssakene på en god måte?

– Vi har tillit til at Arbeiderpartiet har et godt system og gode prosesser for dette. Jonas Gahr Støre har ansvaret - og vi har tillit til ham.

- Men dere svarer ikke på om dere har tillit til Stenseng og Huitfeldt?

- Dette handler ikke om enkeltpersoner, utover at Jonas Gahr Støre har et sluttansvar.