Det var onsdag kveld, den 28. desember, og ekteparet Feng Feng og Yanan Wang satt sammen med foreldrene til Feng i sofaen i leiligheten i Sandnes, skriver Stavanger Aftenblad.

Plutselig sluknet flammen i gasspeisen, og de prøvde og få fyr på den igjen, men til ingen nytte.

Dagen etter tok Feng kontakt med Stavanger varmesenter, som igjen tok kontakt med servicemann. 10–20 minutter etter skjedde det fatale.

Uten forvarsel eksploderte gasspeisen. Det var et stort smell, og Wang, som var på badet da eksplosjonen inntraff, løp ut for å se hva som hadde hendt. Der så hun glass over hele stuen, og i sofaen lå svigerfar med blod i hele ansiktet. Svigermor kom løpende ut i gangen, og var i sjokk.

Svigerfar på legevakten

Tv-en var knust og sofaen var full av glassplinter. Svigerfar måtte på legevakten og sy et par sting i halsen. Wang mener han var heldig.

– Plutselig hørte jeg et stort smell, og kom ut og så at hele hjemmet var fullt av glass. Jeg ble veldig redd, og så svigerfar ligge i sofaen med masse blod i ansiktet. Jeg tror han var heldig, sier hun.

Leiligheten ble bygget i 2008, og gasspeisen hadde ikke garanti i lenger enn fem år. Ekteparet har bodd i leiligheten i rundt fire år. Hun vil oppfordre andre til å være forsiktige med bruk av gasspeis.

– Vær forsiktig, det kan være farlig, sier Wang.

– Første gang

Lars Erik Rødne i Takst Team AS har vært og sett på skaden. Han har aldri vært borte i noe slik før.

– Det er første gang jeg er borte i noe slik, og jeg tror nok de som opplevde det, opplevde det som dramatisk, sier han.

Årsaken til eksplosjonen, var ifølge Rødne en lekkasje i pilotflammen, som har gjort at det har skjedd en eksplosjon og at glasset har knust og truffet en person.

– Under undersøkelsen fant vi ut at det var en gasslekkasje der. Det ble utført en service på gasspeisen i 2016, og under denne kontrollen har de skrevet en merknad på at denne pilotflammen må byttes. Det har likevel ikke blitt ilagt et fyringsforbud på peisen, noe jeg mener burde ha blitt gjort, sier Rødne.

– Eiers ansvar

Han tok kontakt med Kiwa teknologiske institutt for å finne ut hvem som kan stilles som ansvarlig for hendelsen, og om noen burde ha ilagt et fyringsforbud.

– Det viser seg at ingen andre enn brannvesenet kan gi det. Det eneste kontrollørene kan gjøre er å opplyse, og det har de gjort med å skrive på kontrollseddelen, sier Rødne.

Ifølge Rødne har feilen med gassovnen skjedd over tid, og tette dyser har gjort at trykket har blitt større under gasspeisen.

– Dette burde ha vært skiftet. Det er akkurat som på ett bilverksted. Om bremsene er ødelagt, må mekanikerne få godkjennelse av bileieren for å skifte. Her er det også beboerne som må gi beskjed om at denne bør skiftes, sier Rødne.

Burde ha gitt fyringsforbud

– Så skylden blir lagt på beboerne?

– Ja, det er de som må gi beskjed, sier han.

– Dette er vel en oppvekker?

– Dette er en god oppvekker. Folk som har gasspeis må følge med på de instruksene de har, og ikke minst følge opp serviceavtaler på gasspeiser, sier han.

– Men for dette paret, som ikke har bodd i Norge så lenge og kanskje ikke forstår det som blir sagt, burde ikke dette ha blitt forklart bedre?

– Det burde absolutt ha vært strengere regler. Her burde det ha blitt gitt fyringsforbud før de fikk fikset opp i det, men det er dessverre bare brannvesenet som kan ilegge slik, avslutter han.

Trodde den var byttet

Feng Feng bekrefter at det står på kontrollseddelen, men sier han ikke fikk noen beskjed om at denne måtte byttes og han trodde den allerede var byttet under servicen.

Feng syns det er rart at gasspeisen ikke har noen beskyttelse mot eksplosjon om det er lekkasje i pilotflammen. Han er bekymret for at det kan eksplodere igjen.

– Vi kan ikke akseptere at vi får skylden. Om det kan eksplodere, må vi få en klarere advarsel, sier han.

Han ønsker ikke å bruke gasspeis lengre, om ikke noen kan garantere han at det ikke skjer igjen.

Skal mye til for å få bruksnekt

Tidligere feier, og rådgiver i Brannvernforeningen, Tom Erik Galambos sier han kjenner til flere tilfeller av gasseksplosjoner fra gasspeiser, og at det er viktig at de blir installert og vedlikeholdt av fagfolk.

Når feiervesenet er på branntilsyn i boliger fører de visuell kontroll av gasspeiser. De ser etter om det fins åpenbare synlige skader, og ifølge Galambos ser de etter godkjente merkeskilt og ber om å få se serviceheftet.

– Om de ikke har utført service vil de få et avvik på det og få beskjed om å ordne dette innen en svarfrist. Om en unnlater å svare på den, eller om det oppdages alvorlige avvik, kan en få bruksnekt, avslutter Galambos.