- Jeg vil beskrive oppførselen som pågående overfor enkelte kvinnelige deltagere. Det var derfor vi tok det opp med ham, sier Espen Teigen (25) til Aftenposten.

Sylvi Listhaugs politiske rådgiver var i 2012 generalsekretær i FpU.

Leirstein, da 39 år gammel, var til stede under leiren fordi han som tidligere leder i ungdomspartiet var invitert som gjest.

Selv avviser Leirstein, som 12. januar trakk seg fra tillitsverv i partiet, på det sterkeste at han gjorde noe galt.

Les også: Espen Teigen beklager at han ikke fulgte opp Leirstein-varsel i 2013

Pågående oppførsel

Aftenposten har snakket med flere FpU-politikere som var til stede i sørlandsidyllen Skottevik Aust-Agder i starten av august 2012.

Siv Jensen holdt tale, det var fotballturnering og fest. På kvelden kunne deltakerne med armbånd som viser at de er over 18 år, nyte alkohol.

Ifølge to kilder som var til stede på festen en av kveldene og deltok under håndteringen, var leirledelsen bekymret.

- Leirstein ble tidlig kartlagt som en sikkerhetsrisiko av de som jobbet med å gjennomføre en sommerleir som var trygg og god for deltakerne. Han fikk flere advarsler utover kvelden for ufin oppførsel mot unge jenter, og det endte med at det ble satt et eget stabsmedlem til kun å følge med på hva hva Ulf gjorde den kvelden. Dette for å hindre at det skulle oppstå situasjoner der unge jenter ble utsatt for seksuell trakassering, sier Mats Ulseth Ramo (27) til Aftenposten.

- Leirstein ble tidlig kartlagt som en sikkerhetsrisiko av de som jobbet med å gjennomføre en sommerleir som var trygg og god for deltakerne, sier Mats Ramo (Frp).

Ramo sitter nå i bystyret i Trondheim og fylkestinget i Sør-Trøndelag for Frp.

Han var innleid som del av staben under leiren i 2012, som han også har vært flere andre år.

Den aktuelle kvelden var han del av samtalene blant ordensvaktene på walkie-talkie, og han forteller at han også deltok på korte møter i stabshytta, blant annet om Leirstein.

Les også kommentaren: Svikt i alle ledd

Forteller at Leirstein ble bortvist fra hytte om natten

Også Teigen bekrefter at en person ble satt til å følge ekstra med på stortingspolitikeren.

- Vi reagerte på hans pågåenhet overfor enkelte deltagere som var langt yngre enn ham, sier Teigen.

Han sier han selv var blant dem som sa tydelig ifra til Frp-toppen i løpet av kvelden.

Etter midnatt ble likevel partiets ordensvakter tilkalt da Leirstein var i en hytte der det bodde en ung kvinne. Leirstein ble bortvist fra hytta, bekrefter Teigen.

- Jeg husker det som at han var pågående overfor en kvinnelig deltager som var langt yngre enn ham. Vi var veldig tydelig på at dette ikke var bra hverken for den kvinnelige deltageren eller for ham å holde på slik, og vi bestemte oss derfor for å separere de to. Det var alkohol i bildet, og vi ville derfor forhindre en ubehagelig situasjon.

- Hvordan opplevde du at kvinnen tok dette?

- Jeg opplevde at kvinnen var fornøyd med at vi tok dette på alvor. For oss var tross alt det viktigste at alle deltakere skulle føle seg trygge og vite at de ble passet på hele tiden.

Teigen understreker at dette ble oppfattet som upassende, men ikke ulovlig.

Les også: Jensen: – Nødvendig at Leirstein trakk seg

Avviser anklager om upassende oppførsel

Leirstein har en helt annen fortelling om hendelsene. Han sier han ble spurt om å hjelpe til av en vakt.

- Vakten kom til meg fordi det var en jente som var fortvilet og ville bytte rom. Jeg prøvde bare å være snill, og det var en vakt med meg hele tiden for at det ikke skulle bli oppfattet galt.

Aftenposten har ikke klart å komme i kontakt med kvinnen. Leirstein kan ikke huske hvilken vakt som skal ha spurt ham om hjelp, og vært med ham.

Leirstein utelukker ikke at han har fått kommentarer i løpet av kvelden, men bedyrer at det ikke er snakk om ufin oppførsel fra hans side.

- Det kan godt hende jeg har sittet på fest og vært pågående, men det er vel ikke ulovlig. Hadde det vært ille, ville det vært et varsel på meg, sier Leirstein.

- Det kan godt hende noen har pratet til meg, jeg kan ha spøkt eller noe, det kan være.

Frps Ulf Leirstein, leder av FrPs valgkomité, og Hans Andreas Limi (t.h.), leder av gruppestyret før et møte høsten 2017, der Fremskrittspartiets stortingsgruppe pekte på partiveteran Carl I. Hagen som nytt medlem av Nobelkomiteen. Resten av Stortinget stoppet til slutt Hagens kandidatur. Foto: ntb scanpix

Endret reglene for invitasjoner

Teigen forteller at han tok initiativ til at reglene for hvem som ble invitert på leir på ungdomspartiets regning ble endret etter dette året. Tidligere ledere måtte ha en rolle på programmet eller betale for oppholdet selv.

- I tillegg til denne saken opplevde vi at det var unge jenter som, på generelt grunnlag, synes at det var ubehagelig at det var menn til stede som var mye eldre enn dem. Denne bekymringen tok vi på alvor, og forsikret oss om at dette ikke ville skje igjen ved å ikke invitere tidligere formenn og generalsekretærer.

Leirstein sier dette ikke stemmer, og at han er blitt invitert til sommerleir i ungdomspartiet også senere. Leirstein sier han har deltatt på én sommerleir siden 2012, men husker ikke hvilket år det var.

Nåværende generalsekretær i FpU, Tonje Lavik, bekrefter at hun har fått høre om hendelsene.

- Jeg er kjent med at det på sommerleiren 2012 var en episode der Ulf Leirstein ble tilsnakket flere ganger og bedt om å forlate en hytte der en leirdeltager bodde, bekrefter Lavik til Aftenposten.

Hun er ikke kjent med at Leirstein har deltatt på sommerleir siden 2012.

Les også: Ulf Leirstein trekker seg som parlamentarisk leder og justispolitisk talsmann i Frp

Varslet ikke ledelsen om hendelsene

Teigen sier de ikke varslet noen i moderpartiet.

- Det viktigste for oss var å avverge en vanskelig situasjon som kunne føre til noe ubehagelig for den kvinnelige deltageren. Det var målet vårt, og å sørge for at hun ble fulgt opp på en god måte. Det var flere som snakket ordentlig med henne.

- Ble det rapportert formelt på noe vis?

- Noen få av oss i ledelsen diskuterte dette og bestemte oss for å involvere færrest mulig, da vi ikke anså dette til å være en stor sak.

- Hvilke konsekvenser fikk det for ham?

- Det var nok en ubehagelig opplevelse for han også, og han fikk veldig tydelig beskjed fra flere om at dette ikke var akseptabelt, og at vi forventet at han oppførte seg ordentlig fremover.

- Varslet du denne hendelsen videre til partiledelsen?

- Det er mulig vi burde gjort det annerledes ved å skrive rapporter og varsler, men jeg var 20 år og ønsket å gjøre mitt beste for å gi våre deltagere en trygg og god sommerleir. Det mener jeg vi gjorde, sier Teigen.

Daværende leder Himanshu Gulati, som i dag sitter på Stortinget for Akershus, sier til Aftenposten at han ble gjort kjent med hendelsene i etterkant, men at det ikke ble oppfattet som en dramatisk sak.

Han husker at reglene ble endret, men mener det handlet om økonomi og andre hensyn, ikke saken med Leirstein.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter