I helga fortalte Avisa Sør-Trøndelag at tidligere nestleder i Ap, Trond Giske, skulle holde innledningen på Orkland Aps stiftelsesmøte. Etter at nyheten ble kjent, ble pågangen fra media så stor at interimstyret i partiet så seg nødt til å utarbeide en pressemelding, skriver Avisa Sør-Trøndelag.

Om alt går etter planen, entrer Giske talerstolen i 14-tiden lørdag.

- Trond vil med dette komme tilbake der alt startet. Ute blant lokallag i Trøndelag. Der er han i omgivelser som har støttet ham som person hele veien. Det blir en bra restart, skisserer en kilde i Giskes omgivelser til Adresseavisen.

LES KOMMENTAREN: Ta hverandre i handa og hold

Comeback på Gjølme

Folkets Hus Gjølme på Orkanger blir altså stedet Giske for første gang opptrer offentlig som politiker etter at han gikk av som nestleder og partiet konkluderte med at han har brutt partiets etiske retningslinjer mot seksuell trakassering. I pressemeldingen kommer Orkland Ap med en del «spilleregler» for pressen i forbindelse med besøket: «Av hensyn til både Giske, medlemmene våre og møtets avvikling ber vi imidlertid pressen om å: Unngå å oppsøke enkeltmedlemmer, med mindre de selv tar aktivt kontakt. La Giske få ankomme møtet i fred, slik at han får rigget seg til og avholdt sin innledning uten forstyrrelser – og at pressen respekterer årsmøtet og unngår å stille spørsmål etter at intervjurunden med Giske lukkes».

LES OGSÅ: Her er Trond Giskes brev til sentralstyret

- Fikk tildelt Trond

Leder i interimstyret i Orkland Ap, Trude Tevik Gulbrandsen, sier til Adresseavisen at det har vært en enorm pågang fra media etter at det ble kjent at Giske gjør sitt comeback under konstitueringen av det sammenslåtte Orkland Ap. Ifølge Gulbrandsen har blant annet VG, Dagbladet, Aftenposten, Adresseavisen, Dagsavisen, Nettavisen, NRK og TV2 meldt sin ankomst til Folkets Hus på Gjølme lørdag formiddag.

- Etter at Avisa Sør-Trøndelag skrev at Giske kommer hit til oss på lørdag, har ikke telefonen stått stille. De har ringt fra media over hele landet. Og de lurer på alt mulig: Praktiske ting, hva Giske skal gjøre her, hva han skal snakke om, hva vi mener om at han kommer og sånne ting. Før jeg visste at det var Giske som skulle holde innledningen, lurte jeg på hva vi skulle gjøre for å få oppmerksomhet om møtet. Det har jeg sluttet med, smiler Gulbrandsen og forteller at de ba fylkespartiet om å få en innleder til møtet.

- Da fikk vi tildelt Trond. Jonas har sagt at han er velkommen tilbake til partiet, og vi har ingen problemer med det. Han deltok på vårt kickoff-møte i fjor, så jeg vet at han er en glitrende taler, sier Gulbrandsen, som er foreslått som det nye kommunepartiets første leder.

Leder i Orkdal Ap, Trude Tevik Gulbrandsen, vil ha kontroll på møtet lørdag: - Vi vil derfor gi noen retningslinjer, slik at det ikke blir det komplette kaos. Foto: Privat

LES OGSÅ: Kjerkol: - Tronds måte å komme tilbake på

- Men han vil kanskje være noe preget av alt som har skjedd?

- Det ville nok alle vært. Men jeg har full tiltro til at han kommer til å gjøre en utmerket jobb.

- Dere ber media om å la Giske være i fred før møtet begynner. Det kan bli vanskelig å overholde?

- Vi hadde jo ikke lagt opp til at det skulle bli noe stort presseoppbud, og det er mange medlemmer som kommer. Vi vil derfor gi noen retningslinjer, slik at det ikke blir det komplette kaos. Vi ønsker å beholde kontrollen på møtet.

LES OGSÅ: Giske bestrider tre av fem varsler

- Dere ber media om å ikke oppsøke enkeltmedlemmer, og debatten er foreslått lukket av hensyn til medlemmene. Dere frykter ikke å gi inntrykk av et lukket parti?

- Dette er stort sett vanlige medlemmer og ikke politikere. Det er flere som har ringt meg og sagt at de ikke vil komme dersom hele landets medier skal høre på hva de sier fra talerstolen. For å unngå at medlemmer blir hjemme, har vi foreslått å gjøre det slik – det er av hensyn til dem. Det er ingen av oss som er spesielt trent til et slikt medieoppbud, og dersom folk da lar være å snakke på årsmøtet blir det helt feil.

LES OGSÅ: Står fram som varsler mot Giske

Giske dropper festen

Ifølge Gulbrandsen kommer ikke Giske til å delta på årsmøtefesten, der det skal serveres pizza.

- Nei, han drar etterpå. Jeg vet ikke om han blir værende på debatten heller.

- Vet du hva han skal snakke om?

- Jeg har ingen anelse! Men jeg håper han kan si noe om utfordringene og mulighetene vi har når vi nå slår oss sammen til Orkland Ap. Vi gleder oss veldig til å bli det tredje største laget i Trøndelag Ap, med hele 600 medlemmer, sier Gulbrandsen.

LES OGSÅ: Sandvik: - Giske er demonisert