En beveget Trond Giske takket også sine foreldre 80 år gamle Bjørn Giske og 83 år gamle Norunn Illevold Giske som var til stede sammen med han på Folkets Hus Gjølme i Råbygda.

Mottakelsen den nylig avgåtte nestlederen fikk var sterk. Stående applaus og trampeklapp mottok Giske flere ganger.

- Da er det en stor glede for meg å ønske velkommen stortingsrepresentant Trond Giske, værsågod Trond, sa ordstyrer, og det var igjen stående applaus.

- Jeg er glad for å være her og stolt over å stå på denne talerstolen. Orkland representerer den stolte tradisjonen vi kommer fra. Dette er Arbeiderpartiet. For meg er det som å komme hjem. Dere skal gi svarene folk skal tro på, sa Giske og gratulerte med en krevende sammenslåing.

- Fire kommunepartier er blitt ett, sa Giske og takket de lokale som hadde stått i spissen for prosessen for sammenslåingen.

- Jeg er nervøs

Så ble han personlig, og tydelig rørt.

- Første gang jeg sto på en talerstol i Orkdal var i 1989 og jeg gruet meg til å ta ordet. Jeg er eldre, men jeg kjenner på følelsen fra den gangen. Jeg kan ikke snakke til dere uten å snakke om den siste tida. Det er derfor jeg er nervøs. Jeg håper dere forstår at jeg er lei meg. At jeg har opptrådt upassende og ubehaglig, og jeg er også lei meg for hvordan det har rammet mine nærmeste. Jeg beklager dypt. Jeg vil si det igjen. Jeg er lei meg for at jeg ikke har vært bevisst nok på min makt. Ansvaret er mitt. Jeg har gjort feil. De som har fortalt om det, fortjener respekt for sitt mot. Det har vært vanskelig å fortelle om. Det er historier som ikke skal bagatelliseres eller bortforklares. Metoo er en kraft som forandrer samfunnet for alltid. Kvinner som sier fra, forandrer oss, og forandrer meg, sa Giske og konstaterte at partiet er i en krevende tid.

- Dere er mange som lengter etter å drive politikk igjen. Jeg håper å kan bidra til jobben sammen med dere. I en sang dere vet jeg har sunget mye heter det at når man går gjennom storm, er det viktlig å ikke gå alene, you never walk alone - det har dere vist meg, sa Giske og høstet applaus på nytt.

Han fortalte om da han som nyvalgt leder i AUF i Sør-Trøndelag dro sammen med Rita Ottervik og Gunn Karin Gjul. Saken de skulle ta opp med partifellene var et forslag om å få vekk egenandelene i videregående skole.

- Jeg husker jeg grudde meg å si mot statsråder og sterke fylkespolitikere. Men dette var en viktig sak, det handler om like muligheter for alle, jenter og gutter, by eller bygd, rik eller fattig. Egenandelene ble fjernet og vedtaket ble stående. Ap har i 30 år vært garantisten for likeverdig utdanning for alle i Trøndelag.

Nyttig å gå mot toppen

- Vi lærte noe nyttig, Gunn Karin og Rita og jeg, den dagen. Selv om det koster å gå mot strømmen, så er det verd det, selv om de på toppen er uenig. Det har vi båret med oss mange gang siden. Ap er på sitt beste når de vanlige medlemmene bestemmer. Jeg lærte også at idealer og verdier handler ikke om teori, men om folk og deres hverdag. Ei mor kom bort til meg senere, på Løkken, og fortalte at det dere gjorde, sørget for at jeg kunne sende gutten min til skolen, fortalte han videre.

Presseoppbudet var stort da Trond Giske gjorde comeback på talerstolen. Foto: Sebastian S. Bjerkvik

- Mora fra Løkken hadde alltid stemt Ap, det er det de gjør på Løkken. Da vi tok vekk skoleskyssen kjente hun ikke Ap igjen. Er det ikke akkurat det vi fikk beskjed om av så mange velgere i høst? Da er det viktig at vi forstår at det ikke er velgerne det er feil med. Det er oss. Det var vi som ikke klarte å vise at vi er på deres side. Kjære venner, den jobben skal vi klare å gjøre sammen.

- Vi svikter barna

- Som leder av utdanningskomiteen fikk jeg lov å følge min gamle skole, Nardo skole. 40 barn satt og holdt hånda til mor eller far. Det er en liten nøling før de rekker opp hånda når læreren roper navnet. Det er ikke ungene som nøler ett sekund. Det er foreldrene. For da vet de at nå er de i gang. Vi har samme håp, bekymringer for våre barn. Vil de lykkes, får de jobb, går det godt med dem i livet? Uansett hvem som holdt den hånda så skal alle få samme sjanse til å lykkes. Den norske fellesskolen er det viktigste byggverket og det skal vi forsvare til det er pust igjen i oss, sa Giske og realitetsorienterte forsamlingen raskt:

- Så vet vi at virkeligheten er brutal. Vi holder ikke det vi lover. «Når ser dere hvem som dropper ut», spurte jeg rektor Elin. «Kanskje allerede ved innskrivingen», svarte hun.

- Vi klarer ikke å gi alle den hjelpa de trenger. Helsesøstre som lar være å stille oppfølgingsspørsmål fordi de vet de får et svar de ikke har ressurser til å følge opp.

- Det viktigste i livet må være det viktigste i politikken. Det er ungene våre. La meg avsløre en hemmelighet. Akkurat første skoledag tror de på oss. Tillitsfullt tror de at vi voksne har lagt til rette for dem. Vårt mål må være å innfri de løftene. Det må være Aps neste store prosjekt - og det henger sammen med det andre store prosjektet, arbeid til alle. En av fire faller utenfor. Det er ikke bra nok. Det er ikke slik at sjansene er like for alle. Det er nådeløst knyttet til sosial bakgrunn. Hvorfor lager vi ikke et sosialt opprør, hvorfor skaper det ikke raseri? Fordi det er ungene til de med minst stemme, som det rammer. Den jobben er jeg klar til å gjøre, det håper jeg dere også er, sa han.

- Glad for foreldrene i salen

Giske dro også fram hvor viktig det er med fagarbeidere og muligheten for stadig omstilling i arbeidslivet. Og han hyllet fagbevegelsen.

- Vi har et hemmelig våpen: Vi har verdens beste fagbevegelse. Det er et gigantisk konkurransefortrinn. Ap skal alltid være de fagorganisertes eget parti.

Giske refererte til tidligere statsminister Trygve Bratteli som fikk spørsmål om hvorfor Ap vant valg.

- Fordi vi ga svar på spørsmålene i vår tid, sa han - og det er det vi også skal gjøre.

Giske bruker egen familie for å illustrere endringen av Norge, med foreldre som vokste opp som småkår, faren Bjørn Giske på øya Giske utenfor Ålesund, moren Norunn Illevold Giske fra Østerdalen.

- Jeg er veldig glad for at mamma på 83 og pappa på 80 sitter her i salen i dag, sa Giske og medlemmene klappet høyt og lenge for foreldreparet.

Trond Giskes mor, Norunn Ilevoll Giske, var blant dem som ble trukket fram i talen. Foto: Sebastian S. Bjerkvik

- Vår generasjon vil kreve mye. Det vet jeg, for jeg er en av dem. Vår generasjon må løse klimakrisen, mislykkes vi vil vi få millioner av klimaflyktninger og vi vil få mer ekstremvær, det haster.

- Jeg har fått Una og Maria igjen på skatten

Giske hadde flere varskorop til forsamlingen:

- Det er ingen selvfølge at Ap kommer tilbake. Vi tror liksom at det er en selvfølge at vi kommer tilbake om fire år. Sosialdemokrater ligger nede i hele Europa. Det som kreves er tydelighet og modenhet. Vi som tilhører venstresida må modig forsvare velferdsstaten. Så sier noen at er det ikke bra at det kuttes i trygd? Selv i eget parti. Nei, det er ikke trygd som er problemet. Det er jo selve poenget med velferdsstaten. Det er de som trenger det mest, det er den velferdsstaten vi har bygd opp. Folk i Norge ønsker ikke større forskjeller. Men vi må aldri gå i den fella at høy skatt er et mål i seg selv. Det er bare dere politikere som ser på skatt som en inntekt, vi andre ser det som utgift, sa en til meg i valgkampen, han har rett, sa Giske og ble sterkt personlig igjen.

- Jeg har to fantastiske døtre. De er de viktigste i mitt liv. Men da Maria, den yngste skulle komme, gikk ikke alt som det skulle. Pulsen var ujevn. Samboeren min Haddy, var helt utslitt og hvis noen skulle være i tvil, jeg har en tøff og modig samboer. Hastekeisersnitt ble bestemt. Plutselig ser vi hvor fantastisk den norske velferdsstaten er. Begge mine barn kom til verden med hastekeisersnitt. I mange land ville ikke de levd, kanskje heller ikke mor. Jeg har fått igjen på skatten Una og Maria. Det jeg fikk igjen av velferdsstaten, er mer enn jeg noensinne vil betale i skatt. Det er den norske modellen.

- Imponert av Haddy

Før Trond Giske ankom forsamlingen så den mest spente ut til å være stortingsrepresentant Jorodd Asphjell som vandret rundt mellom journalister og lokale partifolk i minuttene før Giske var ventet til den nye storkommunen i Trøndelag.

Olav Huseby, mangeårig fylkestingspolitiker for partiet, var kledd i findressen. Han var spent og glad.

- Trond er hjertelig velkommen her i orkdalsføret. Han har hatt det forferdelig tøft. Jeg mener han har opptrådt redelig og bedt om unnskyldning. Da hadde jeg forventet en annen behandling enn det han har fått, både av partiledelsen og enkelte medier. Nå er det på tide at han kommer tilbake, han er jo den beste politikeren vi har hatt.

- Ser du for deg at han tar en ny periode?

- Absolutt. Det håper jeg virkelig. Det er lov å trå feil. Man må kunne gå videre, sier Huseby og legger til:

- Jeg er så imponert over Haddy (Njie - Giskes samboer, red. anm). Hun har forsvart sin samboer under et enormt press. Det står det respekt av, sa Huseby.

På forhånd var pressen bedt om å ta hensyn og ikke ta kontakt med lokale partifolk, om de ikke selv tok kontakt.

Trond Giske holdt en personlig tale i Folkets Hus på Gjølme. Foto: Sebastian Bjerkvik