Nils Rune Langeland (53) er en av 22 søkere til stillingen som førsteamanuensis ved institutt for historiske studier ved NTNU. Han er en av to professorer og ville under normale omstendigheter vært en sterk kandidat.

Langeland ble avskjediget ved Universitetet i Stavanger (UiS) 24. november i fjor. Ansettelsesutvalget viste til statsansatteloven paragraf 26, som blant annet handler om grov uforstand i tjenesten, grov krenkelse av tjenesteplikter, eller utilbørlig adferd i eller utenfor tjenesten. Han har tidligere fått påtale for «krenkende ytringer på sosiale medier» og sin «uakseptable adferd overfor kollegaer».

UiS har ikke ønsket å kommentere bakgrunnen for avskjedigelsen. Langeland har anket saken som fortsatt ligger hos Kunnskapsdepartementet. I mellomtiden er professoren i jobb ved UiS.

Professor Nils Rune Langeland søker nye jobber mens han venter på avgjørelsen i oppsigelsessaken.

I fjor ble det mye oppmerksomhet rundt seksuelt ladede meldinger som Langeland hadde sendt til ulike unge kvinner på sosiale medier. Meldinger han hadde sendt til forfatter Marie Kjos Fonn ble lagt åpent ut på Facebook.

- Hvorfor søker du stillingen ved NTNU?

- NTNU har et stort faglig miljø. Helt overraskende er dette en stilling som passer min faglige profil, med norsk 1800-talls historie. Jeg tror jeg ville søkt stillingen uavhengig av oppsigelsessaken.

- Hvordan tror du sjansen er for at du får den?

- Disse prosessene er så uforutsigbare at det er umulig å si. Jeg håper og ber om rettferdighet.

Ifølge Langeland inviterte Kunnskapsdepartementet han og advokat Kjell M. Brygfjeld til et møte 31. januar.

- Jeg tror vi fikk lagt frem min versjon ganske bra. Det er viktig å understreke at det ikke finnes noen klage for trakassering mot meg fra hverken studenter eller kolleger. Det vil jeg prøve å formidle til NTNU før de sorterer meg ut. Jeg har ingen historie med alvorlige konflikter ved UiS.

- Hva med konflikten med Rune Slagstad da du var ved Høgskolen i Akershus og Oslo (Oslomet)?

- Vi var gode kolleger fra tidligere, men jeg ble forbannet da han fikk forpurret en reise til USA jeg skulle gjøre for Dag og Tid sammen med daværende statsråd Ola Borten Moe. En banal sak.

- Din advokat har avvist at dette handler om seksuell trakassering, hva tenker du om meldingene dine på sosiale medier?

- De har jeg beklaget. Men det er ikke noe ved alvorlighetsgraden som rettferdiggjør en så radikal handling som avskjed. Meldingene var private til kvinnelige forfattere – ingen ved Universitetet i Stavanger. UiS ble grepet av en panikkstemning etter mye mediestyr.

- Var dette kvinner du kjente?

- Ikke personlig. Marie Kjos Fonn hadde tatt kontakt for å bli venn med meg på Facebook. Hun hadde skrevet en del saftige erotiske noveller og da gikk jeg for langt.

- Tror du ikke det kan oppleves trakasserende å få grove meldinger fra personer man ikke kjenner?

- Jeg mener ikke jeg har trakassert noen, men dette er selvfølgelig pinlige og dumme meldinger jeg ikke burde sendt. Det var mer som et stunt enn noe slags seriøst forsøk på flørt.

- Din advokat avviser at du har drevet med seksuell trakassering og forklarer det hele med at du har et alkoholproblem. Har du kontroll på alkoholproblemet?

- Jeg har vært villig til å ta tak i det på alle mulige måter. De siste to-tre årene har jeg levert blodprøver til min fastlege. Problemet mitt er ikke at jeg heller nedpå pappvin hver dag. Det er kombinasjonen sosiale medier og alkohol som er problemet.

- Og sosiale medier har du sluttet med?

- Ja. Jeg vil ikke risikere nye skandaler.

- Hvorfor har UiS sagt deg opp?

- Jeg vet, helt ærlig, ikke. De har samlet sammen stort og smått gjennom ti år. Ingen har klaget på jobben jeg gjør. Jeg har ingen konflikter med kolleger, studenter eller ansatte i administrasjonen. Avskjeden er ein skandale. Og det vil vise seg etter hvert. For det er helt enkelt ingen konflikter som ligger til grunn for dette. Det absurde er at mange kolleger er sjokkert. Jeg er ingen vanskelig person. Jeg er vennesæl og pragmatisk, og har prøvd å oppføre meg skikkelig.

- Vil du gå rettens vei hvis Kunnskapsdepartementet opprettholder avskjeden ved UiS?

- Saken reiser så mange spørsmål at det vil være helt naturlig at den prøves av retten. Jeg håper det ikke ender med et slags yrkesforbud. Selv oljebransjen behandler folk bedre når de skal kvitte seg med dem, sier Nils Rune Langeland.

Advokat Kjell M. Brygfjeld mener det er tegnet et feil bilde av Langeland.

- Feilaktig bilde

Langelands advokat, Kjell M. Brygfjeld, mener meldingene på sosiale medier har skapt et feilaktig bilde av Langeland som en som driver seksuell trakassering.

- Meldingene hans på sosiale medier er dumme, men ikke trakasserende. Når det gjelder kolleger og studenter på UiS har vi fått bekreftelse fra universitetet at det ikke foreligger noen klager på ham.

- Hva med tilrettevisningene og advarslene?

- Han har fått to tilrettevisninger og en skriftlig advarsel fra UiS. De gjelder alkoholbruk i jobbutførelse og verbale kontroverser med kolleger.

- Ingen av seksuell karakter?

- Skjellsord av kjønnslig karakter kan ha vært brukt. Dere i Trøndelag er ikke ukjent med at sånt kan forekomme. Men seksuell trakassering er det ikke, sier Brygfjeld.