Jeg har vært innlagt ved Rikshospitalet i forbindelse med en hjerteoperasjon. Min kone har vært med som støtte og for å bistå meg ved hjemreisen etter operasjonen. Hun har hatt utgifter til fly og hotell på denne reisen. Får hun dette dekket?

Pasientombudet svarer: Det er ikke så ofte vi får henvendelser som omhandler retten til å få dekket utgiftene som ledsagere har på en slik reise du beskriver. Årsaken til dette er jeg usikker på, men jeg tror at mange kontakter pasientreiser i forkant slik at man får hjelp og bistand til å planlegge reisen og informasjon om sine rettigheter som ledsager/pårørende.

I ditt tilfelle har dere gjennomført reisen og dere søker i etterkant om å få dekket din kones utgifter. Jeg skal i starten redegjøre for noen begreper.

Som hos deg er det mange pasienter som har med reisefølge til behandling. Under visse forutsetninger kan ledsagere og pårørende få dekket reisen.

Ledsager

En ledsager er en person som følger en pasient til og fra behandlingsstedet. Dette kan være en nabo, venn, pårørende eller andre privatpersoner. En ledsager har rett til å få dekket reisen når en behandler dokumenterer at ledsager er nødvendig på reisen av helsemessige årsaker.

Pårørende

Hovedregelen er at pårørende, som ikke ledsager pasienten, ikke har rett til dekning av reiseutgifter.

Unntakene fra dette er:

  • Barn under 14 år som reiser til pasient med livstruende sykdom, som ikke makter å reise hjem.

  • Ved reiser til psykiatrisk poliklinikk for barn og ungdom, eller familievernkontor.

  • Ved reiser til kompetansesentre for personer med sjeldne og lite kjente diagnoser og funksjonshemminger.

  • Ved reiser til kurs eller opplæring i regi av  en helseinstitusjon. For at pårørende skal få dekket reise til kurs eller opplæring i regi av helseinstitusjonen, må kurset eller opplæringen ha et medisinsk eller behandlingsmessig innhold og kursdeltakelsen må være nødvendig for fremtidig oppfølging av pasienten.

Så tilbake til din forespørsel, vil din kone får dekket sine utgifter?

Her trenger dere en bekreftelse på at det av medisinske/behandlingsmessige  årsaker var nødvendig med ledsager. Dette kan fremskaffes i ettertid av for eksempel legen som behandlet deg på sykehuset. Han/hun kan si noe om behovet ditt for å ha med ledsager når du som nyoperert skal foreta en lengre reise hjem med for eksempel buss/tog og fly. Hvis dette kan fremskaffes, sender dere dette inn til pasientreiser som en søknad om å få dekket utgifter til en reise uten rekvisisjon.

Dere legger ved kvitteringer/billetter på å ha benyttet offentlig kommunikasjon, eller hvis dere har benyttet bil så dekkes det med en standardsats pr km.

Når det gjelder hotell så dekkes dette etter samme regler som gjelder for pasienten. Dette er hjemlet i pasientforskrift § 17 ; Utgifter til transport, kost og overnatting for ledsageren dekkes etter reglene som gjelder for pasienten

Dere må derfor ta kontakt med pasientreiser og oversende en oversikt over deres utgifter med kopi av kvitteringer/billetter. Dette blir behandlet etter pasientforskriften.

Kontaktinfo til pasientreiser er : https://helsenorge.no/rettigheter/pasientreiser

Eller ved å ringe 05515.

Har du behov for ytterligere informasjon, kontakt kontoret vårt for råd og veiledning.

Med vennlig hilsen Elin Hagerup, Pasient og –brukerombud i Trøndelag

Har du lyst til å lese hva andre har spurt om? Da finner du det her.

Spørsmål kan sendes til: trondelag@pasientogbrukerombudet.no