Mannen i starten av 20-årene skulle egentlig få en straff på fengsel i fire år. Den ble imidlertid et halvt år kortere grunnet lang behandlingstid.

Domfelte må også betale 150 000 kroner i oppreisning til den fornærmede kvinnen, står det i dommen fra Sør-Trøndelag tingrett. Saken er anket.

Dro på nachspiel

Sovevoldtekten skjedde på en adresse øst i Trondheim sommeren 2016. Fornærmede, som da var i midten av 20-årene, var tidligere på kvelden sammen med en venninne på et utested i sentrum. Der møtte de to mannlige bekjente av domfelte.

Da utestedet stengte dro de fire på nachspiel hjemme hos fornærmede. I løpet av natten kom domfelte til stedet, og alle fem drakk alkohol og «ble mer eller mindre beruset», heter det i dommen.

Etter at venninnen og en av de andre mennene trakk seg tilbake til soverommet, la fornærmede seg på en sovesofa ved siden av den andre mannen de møtte på utestedet.

Kjolen var dratt opp

«X (fornærmede, journ.anm.) våknet senere av at tiltalte lå oppå henne. Hun lå på magen. Kjolen var dratt opp. Trusen dratt til siden», står det i dommen.

Etter å ha sparket bort mannen og vekket venninnen sin, ba kvinnen de tre mennene forlate leiligheten. Da hun samme morgen ble undersøkt på St. Olavs hospital, hadde hun en promille på 1.5.

Da mannen ble undersøkt et par timer senere, hadde han en promille på 0.45.

Retten har vurdert fornærmedes forklaring som troverdig, og har ikke festet lit til den domfelte mannen. Han hevdet i politiavhør og i retten at kvinnen var våken og frivillig hadde samleie med ham.

Sliter psykisk

Etter sovevoldtekten har kvinnen slitt med psykiske ettervirkninger. Hun har flyttet fra boligen hvor voldtekten skjedde, og måtte i en periode gå med voldsalarm.

Da saken skulle opp for retten fikk hun en psykisk reaksjon og måtte sykmeldes.

«Så langt har hun ikke mottatt helsehjelp for psykiske skadevirkninger (...). Fastlegen har nå henvist henne til DPS for traumebehandling», heter det i dommen.

Liggetid på sju måneder

Høyesterett har uttalt at normalstraffenivået for sovevoldtekt skal ligge på fire års ubetinget fengsel. Siden denne saken har hatt en uvirksom liggetid på opptil sju måneder, har mannen fått fradrag i straffen.

- Han mener jo at han er uskyldig, sier advokat Tore Angen, som er den unge mannens forsvarer

Tore Angen er mannens forsvarer. Her fotografert ved en annen anledning.

Angen sier at saken ble anket ved forkynnelsen.

- Han har hele tiden hevdet at det var frivillig, slik han forklarte til politiet og i retten.