Arbeiderpartiets stemmer kommer til å bli avgjørende hvorvidt Obs Bygg skal få etablere et nytt byggvarehus på Leangen, rett ved Ikea.

Saken skal etter planen behandles i bygningsrådet 6. mars, men Ap vil be om å få saken utsatt nok en gang, nå til 20. mars. Den ble også utsatt på møtet 6. februar.

- På grunn av sykdom har vi ikke fått anledning til å behandle saken grundig nok. Vi trenger mer tid og vil be om at saken utsettes, sier kommunalråd Sissel Trønsdal (Ap).

Høyre og Fremskrittspartiet vil tillate Coop Midt-Norge å bygge et nytt byggvarehus på slakteritomta etter Nortura i Tungavegen 26. Det samme gjør Venstre, mens KrF er i tenkeboksen. SV er enig med rådmannen og går imot planene til Coop.

Dermed vil Aps fire stemmer i bygningsrådet bli avgjørende.

Rådmannen ber bygningsrådet avvise å legge forslag til detaljregulering av Tungavegen 26 ut til høring og offentlig ettersyn. Begrunnelsen for å avvise forslaget er at det er i strid med kommuneplanens arealdel 2012–2024 og interkommunal arealplan, vedtatt 13. februar 2015, å tillate mer forretning på Leangen og Tunga. Dessuten ligger deler av området innenfor den vedtatte grønnstrukturen.

Industri og lager

Rådmannen viser til at Tunga og Leangen skal være et område for næring, industri og lager, der forretning ikke tillates. Dette er et av få områder i Trondheim som har en svært god tilknytning til overordnet veinett tilpasset tungtrafikk. Rådmannen peker på at det er mangel på egnet næringsareal i kommunen, og fremtidens næringer kan trenge arealer nært hovedveinettet i byen.

- Hele Tunga er under stort press for å bli omdisponert til andre funksjoner enn de som er vedtatt i overordnede planer. Med å tillate en omgjøring av Tungavegen 26 til forretning for plasskrevende varer, vil presset øke og kunne gi presedens for Tunga som helhet, påpeker rådmannen.

Kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) sier partiets to representanter i bygningsrådet vil gå inn for at Obs! Bygg skal få bygge på Tunga/Leangen.

- Det må være en lettelse å få flyttet byggvarehuset vekk fra trange forhold på Lade. Tunga/Leangen er godt egnet, og Ikea ligger jo der rett ved med nytt lager. Byggvarehuset på Lade kan frigis til andre formål, sier Skjøtskift.

Passer godt på Tunga

Kommunalråd Elin Marie Andreassen (Frp) sier hun er veldig positiv til forslaget fra Coop Midt-Norge.

–Et plasskrevende byggvarehus passer godt inn det som fra før ligger i området. Trafikksituasjonen på Lade er utfordrende. Jeg vil stemme for at saken sendes ut på høring, sier Andreassen.

Kommunalråd Erling Moe (V) er uenig med rådmannens innstilling og vil sende saken ut på høring og offentlig ettersyn. Moe viser til at Tunga og Leangen ligger kommunikasjonsmessig bedre til enn Lade.

– Coop bør få bygge på Tunga/Leangen. Ikea ligger der jo fra før, sier han.

Kommunalråd Geirmund Lykke (KrF) sier dette er en sak han fortsatt strever litt med. Han er opptatt av å ivareta Tunga-området til næring, industri og lager. Skal området omreguleres til detaljhandel, må kommunen finne andre områder til industri- og lagervirksomhet. – Jeg forstår behovet til Coop, men har ennå ikke bestemt meg, sier Lykke.

Kommunalråd Ottar Michelsen (SV) støtter rådmannens innstilling og vil ikke ha mer detaljhandel på Tunga/Leangen, i hvert fall ikke de nærmeste årene. -Flere forretninger på Tunga/Leangen fører til mer biltrafikk og høyere CO₂-utslipp. På sikt kan behovene for mer detaljhandel i området muligens endre seg, men det får tiden vise, sier Michelsen.

Coop ble overrasket

Adm.dir. Torbjørn Skei i Coop Midt-Norge sier han opplever at de har hatt en god dialog med Trondheim kommune og er derfor overrasket over at rådmannen stiller seg negativ til byggeplanene. – Men jeg er veldig glad for at politikerne vil bruke god tid for å kunne sette seg grundig i hva planene går ut på, sier Skei.

Coop Midt-Norge har i fem – seks år jobbet med planer om å flytte Obs! Bygg fra Lade til Leangen. Obs! Bygg åpnet på Lade i 1974 og i 2004 flyttet virksomheten inn i sokkeletasjen til City Lade. Ifølge Skei er det lite ønskelig å ha et byggvarehus liggende inn i et kjøpesenter på denne måten. Området er lite og trangt og egner seg dårlig til mye trafikk med lastebiler og varetilhengere.

Sløyfet boligdelen

Det planlagte byggvarehuset på Leangen er på 15 000 m² og ligner mye på Obs! Bygg på Tiller, som åpnet i 1989 og er på 13 000 m² Der kan kundene kjøre gjennom byggvarehuset og laste på varer.

- De første planene på Leangen omhandlet også boliger. Nå blir det et rent byggvarehus, mens resten av den store tomta på 73 000 m² vil fortsatt være industri og lager. Vi har fulgt rådene vi har fått fra kommunen underveis, sier Skei.

Anlegget etter Nortura er på det nærmeste revet. Fra politikerne gir klarsignal og til byggvarehuset står ferdig, kan det ifølge Skei ta halvannet år. Det vil med andre ord si høsten 2019 eller våren 2020.

Coop Midt-Norge ønsker å etablere et byggvarehus på 15 000 kvm på tomta etter Nortura på Tunga/Leangen. Tungavegen 26 eies i fellesskap av Ikea Centres Norge med 61 prosent og Coop Midt-Norge med 39 prosent. Foto: Asplan Viak
Torbjørn Skei, adm. dir. i Coop Midt-Norge, er overrasket over rådmannens negative innstilling til planene om å flytte Obs! byggvarehus fra Lade til Leangen. Han mener de har hatt en god dialog med Foto: Vegard Eggen