Finansminister og Frp-leder Siv Jensen møtte på Kvinnedagen det hun var ute etter under omvisningen på nye Heimdal Videregående skole; møte kvinnelige fagarbeidere, og samtidig få frem budskapet «flere jenter i kjeledress». Selv om søkertallene viser økning til yrkesfag, er det fortsatt stor dominans av gutter til både bygg – og anleggsteknikk og elektrofag i Vg1 i Trøndelag.

- Rollemodell

Dette vil regjeringen gjøre noe med, og Jensen var tydelig glad for Kristiansen og hennes ett år yngre kollega Annika Skånøy Søraas’ yrkesvalg. Begge er fast ansatt hos elektroentreprenøren Vintervoll, og kunne ikke tenke seg noe annet yrke

Kristiansen har jobbet som montør i det siste av fire år hos Vintervoll. Tidligere i år ble hun den første kvinnelige klubblederen i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag. Hun er også - av lokallaget i Trondheim - foreslått inn i Trøndelag Ap-styret.

I Vintervoll er det flere og flere jenter som har gått i Kristiansens fotspor de siste årene. Det fikk statsråden til å ta frem store ord:

- Du er en rollemodell. Når jenter ser at du og dere er her åpner det for andre jenter, sa Jensen.

- Jeg tenkte å bli vernepleier egentlig. Men innså at det nødvendigvis ikke var min drøm, men en drøm andre bar på for meg. Nå er jeg elektriker, og det er jeg glad for, sa Kristiansen.

- Så andre ga deg råd om å bli noe annet, spurte Jensen?

- Ja, og det er kanskje det største problemet for både jenter og gutter som skal inn i yrkesfag. At det ofte er eldre allmennfag-lærere som anbefaler det dem kjenner best til. Det ville jo jeg også ha gjort, sa Kristiansen.

- Da er det kanskje ikke så rart at mange velger tradisjonelt. Men desto artigere og bedre at du fulgte din tanke, og ble elektriker, repliserte Jensen.

Titusenvis av fagarbeidere

Statsråden er oppriktig bekymret for at jenteandelen ikke er større på de tradisjonelle guttefagene. I Trøndelag viser tall fra søkerlisten til Vg1 at kun 26 jenter, mens hele 457 gutter har søkt elektrofag. Innen bygg- og anleggsteknikk er 37 av 501 søkere jenter. I helse- og oppvekstfag er det stikk motsatt: 656 jenter mot 164 gutter.

- Etterspørselen vil øke, og er et sikkerstikk utdanningsmessig. Næringslivet vil ha titusenvis av fagarbeidere de neste årene, og det er viktig at dere viser vei at det er mulig, sa Jensen.

Men Kristiansen mener det handler om mer enn slagordet «flere jenter i kjeledress». Hun mener alle partier og politikere er enig i nettopp det. Men sier det må være noen tiltak i bunn som hun ikke mener regjeringen har hatt de siste årene. Blant annet endret foreldrepermisjon og åpning for flere midlertidig ansatte.

Tiltak for flere faste ansatte

- Nå er foreldrepermisjonen endret igjen, og bra er det. Men når det gjelder adgangen til midlertidighet har ikke gitt flere ansettelser, snarere tvert imot. Også i min bransje har bemanningsbyråer sluppet til. Jeg etterlyser tiltak som gir faste ansettelser som et krav. I bedriften jeg jobber i spiller vi med åpne kort. Vi tar inn lærlinger og har faste ansettelser som hovedregel. Men ofte taper vi anbud mot folk som ikke har de samme spillereglene. Utnytter at de bruker bemanningsbyrå, utnytter at de ikke tar inn lærlinger, sa hun.

Endret arbeidsmiljøloven

Og trakk frem ei venninne som hun tok fagbrevet sammen med, men som nå er i bemanningsbyrå

- Min virkelighet er totalt forskjellig fra hennes. Jeg kan planlegge ferie og jeg kan kjøpe leilighet. Hun har ikke noe av dette, sa 21-åringen.

- Faste ansettelser er hovedregelen, sa Jensen.

- Hvorfor endret dere arbeidsmiljøloven da, spurte Kristiansen.

- Selv om vi la til rette for flere midlertidige, betyr det ikke varige midlertidig. Vi har satt begrensninger, og midlertidighet kan ikke utnyttes kynisk i vårt regelverk.  Du kan gjerne si at vi ikke har sett resultater, men endringen kom på en tid hvor oljeprisen sendte sjokkbølger over oss. Nå er det normalisert seg, og ledigheten er lavere enn på fem år. Men der midlertidig virkelig har vært et problem er offentlig sektor, sa Jensen, og lovet at regjeringen vil ha flest mulig i fast jobb.

- Ikke beroliget

Men den virkeligheten kjenner ikke Kristiansen seg i, og pekte blant annet på sine kolleger i Oslo hvor hun opplever av at bemanningsbyråer brukes rått.

- Jeg forstår at disse jentene ikke vil søke seg til min bransje når det ikke er faste jobber å få, sa Kristiansen.

- I Oslo har du rett, men generelt er det færre midlertidige. Men det er mange problemstillinger å ta tak i, Og det gjør både vi og næringen selv, svarte Jensen.

- Er du beroliget av Jensens svar?

- Nei, ikke i det hele tatt.

- Kan du berolige henne, Jensen?

- Vi er allerede i gang, men det er ikke slik at vi kan lene oss tilbake. Vi må ta tak i dette, og det gjør vi med blant annet systematiske møter med partene, sier Jensen.

Men uenighet til tross, Jensen roser engasjementet.

- Det er åpenbart at du har satt deg inn i sakene. Det er supert.