- Jeg vil uttrykke min medfølelse og beklagelse overfor Marit. Hun har gjort mye bra for meg, og har alltid støttet meg. Jeg håper at hun vil tilgi meg når hun gjennom denne saken får hele bildet.

Det sa den tiltalte eleven da han startet sitt vitnemål i Sør-Trøndelag tingrett onsdag morgen.

Medisin mot hodepine

Mannen i begynnelsen av 20-årene, er tiltalt for kroppskrenkelse, etter at han 14. juni i fjor skal ha gitt læreren Marit Mjøen ved Meldal videregående et kakestykke inneholdende det narkotiske virkestoffet THC. Dette førte, ifølge tiltalen, til at hun ble innlagt på Orkdal sykehus etter å ha spist av kaken. Eleven nektet straffskyld for dette i retten, men innrømte å ha brukt narko forut for hendelsen.

Lærer Marit Mjøen ved Meldal videregående ble innlagt på sykehus i fjor, etter å ha spist hasjkake. Onsdag møtte hun eleven som ga henne kakestykket i Sør-Trøndelag tingrett. Den unge mannen er tiltalt for kroppskrenkelse.

I et langt og detaljert vitnemål, forklarte den tiltalte eleven bakgrunnen for at han den aktuelle morgenen - nest siste skoledag i 2017 - hadde med seg hasjkake på skolen. Dette hadde sin bakgrunn i selvmedisinering som følge av kraftig hodepine over lang tid, forklarte den unge mannen.

Han hevdet at han i april-mai i fjor hadde møtt en kar som fortalte at hasj kunne hjelpe med hodepinen. Han prøvde derfor stoffet:

- Etter 30 minutter var hodepinen i ferd med å forsvinne. Dette var et sjokk for meg. Etter to år ble jeg kvitt hodepinen som legene ikke kunne hjelpe meg med, sa tiltalte.

Hasjkaken gikk i gulvet

Det var imidlertid et problem. Han verker røyker eller snuser, fortalte han.

- En gutt fortalte da at det var et alternativ til hvordan jeg kunne få inntatt hasjen, sa eleven, og beskrev hvordan han 12. juni fikk hjelp til å bake en hasjkake.

- Da vi tok den ut av ovnen, falt den i gulvet. Den ble skitten, men vi bestemte oss for å ta vare på den delen som ikke hadde vært på gulvet, sa han.

To dager senere var eleven sent ute til skolen.

- Jeg hadde lite mat hjemme. I tillegg hadde gutten sagt at det ikke var mye virkning av kaken. Derfor tok jeg med kakebitene på skolen, sa eleven.

I første time arrangerte lærer Mjøen en Kahoot-quiz. Hun gikk deretter til kantina og kjøpte kanelsnurrer, som hun ville overraske elevene med i andre time.

- Virket som tiden sto stille

Den tiltalte mannen hevdet at han satt og spiste på hasjkaken da Mjøen plutselig kom med kanelsnurrene.

- Marit spurte om jeg hadde laget kaken selv. Hun ga sin kake til meg, og jeg ga min til henne. Det var av ren høflighet. Det oppsto en misforståelse i dette øyeblikket, sa eleven, og la til:

- Jeg husket ikke at det var hasj i kaken. Da jeg kom på det - virket det som tiden sto stille. Jeg fikk panikk.

Mannen sa imidlertid ingenting til læreren, og i senere politiavhør benektet han kjennskap til at det var hasj i kaken. Mannens forklaring i retten var derfor ny for påtalemyndigheten.

Politiadvokat Martin Moen la i sin prosedyre i retten ned påstand om fengsel i 24 dager for den tiltalte eleven.

- At jeg benektet dette i avhør var dumt av meg, sa eleven.

Trodde hun kunne være syk

Lærer Marit Mjøen forklarte i sitt vitnemål at den tiltalte eleven tilbød henne to kakestykker denne morgenen.

- Spurte du om å få kake? ville aktor Martin Moen vite.

- Nei, han tilbød. Etter at jeg hadde fått ett stykke, så sa han: «Ta ett til», sa Mjøen.

- Jeg prøvde å være humoristisk, og sa at det sikkert var moren hans som hadde bakt kaken. Jeg tenkte at jeg måtte være høflig og ta imot, sa Mjøen.

Hun tok med seg de to kakestykkene opp på kateteret, og spiste det ene. Ikke mange minuttene senere hadde hun og den nå tiltalte eleven et møte hos en rådgiver på skolen. Det var under dette møtet at Mjøen begynte å føle seg svimmel, og det ble bare verre.

- Jeg var helt omtåket. Jeg trodde det kunne være snakk om alvorlig sykdom og fryktet hjerneslag, sa Mjøen i retten.

Hun ble kjørt til Orkdal sykehus, hvor en lege kontaktet politiet. En urinprøve ble tatt av læreren, og den viste utslag for det narkotiske virkestoffet THC. Mjøen ble innlagt og ikke utskrevet før neste dag.

- Tillitsbrudd

Mjøen spiste aldri det andre kakestykket, og dette ble sikret av politiet. Kripos, som analyserte restene, fant også THC der.

- Har du fått noen varig skade, spurte aktor.

- Nei, men dette har gjort noe med tillitsforholdet til elever. Jeg kommer aldri til å ta imot kake fra elever igjen, sa Mjøen, og hadde følgende karakteristikk av det den tiltalte eleven skal ha gjort mot henne:

- Det er et tillitsbrudd uten like - hvis han hadde noe med det å gjøre.

Politiadvokat Moen la i sin prosedyre ned påstand om at eleven må dømmes til fengsel i 24 dager, mens forsvarer Torfinn Svanem påsto frifinnelse for kroppskrenkelse.

- Dette fordi min klient ikke hadde det nødvendige forsett for å påføre henne noen kroppskrenkelse, sier advokat Svanem til Adressavisen.