På Tyholt i Trondheim kjører en stor tankbil inn mot huset til Stubban. Det er snart seks år siden han kvittet seg med oljefyren i huset fra 1934, og gikk over til væske-til-vann oppvarming. Selve omleggingen av varmeanlegg kostet ham omtrent 260 000, men han har minsket kostnaden for oppvarming og strømbruk betydelig. Blant annet fikk han til å gjenbruke radiatorene i huset.

Karl Peder Bjerve forteller at de har åtte slike tankbiler som denne. Foto: Vegard Eggen.

I dag skal Børstad Transport tømme de to oljetankene som står muret inne i kjelleren på huset. Men tankene, de skal han kvitte seg med selv.

- Jeg skal kappe dem opp og få de ut av huset, sier Stubban. Han ser for seg at det området tankene har tatt opp i fremtiden kan bli ekstra lagringsplass.

Oljen blir gjenbrukt

Karl Peder Bjerve i Børstad Transport forteller at de i fjor tok seg av omtrent 200 oljetanker, men at de fikk rundt 400 forespørsler.

Det de gjorde hos Stubban var først å tømme de to oljetankene, for så å spyle dem slik at slammet løsnet før de så tømte dem igjen.

- Det er mye mer jobb med oljetankene som er innendørs enn dem som er utendørs, sier Bjerve.

Det krevde litt manuelt håndarbeid å få fjerna rørene fra oljetankene. Foto: Vegard Eggen.

Når de tar seg av oljetanker utendørs, krever det først at de blir gravd frem, før de så må tømme dem og deretter kjøre dem til destruksjon.

- Aldri rør en utendørs tank før den er renset, sier Johan Olsen fra Børstad Transport, som tok seg av tømmingen og rensingen av tankene hos Stubban.

Oljen de henter ut av tankene, blir gjenbrukt forteller Bjerve.

- Den går til sementproduksjon, sier han.

Frykter mørketall

Tore Nordstad ved Miljøenheten i Trondheim kommune opplyser at rundt halvparten av oljefyrkjelene i Trondheim har blitt faset ut de siste fem til seks årene, slik at det er omtrent 550 igjen.

Han forteller at oljekaminer, de typiske parafinovnene man har på stua, også omfattes av forbudet som slår inn i 2020. Det er registrert omtrent 1500 slike i Trondheim nå.

Da de skulle tømme de tilhørende rørene til oljetankene, måtte også Karl Peder Bjerve (t.v.) gi en hjelpende hånd. Foto: Vegard Eggen.

Men antallet registrerte oljetanker frykter han det er mørketall på.

- På oljefyrer og -kaminer har vi et godt register, men oljetanker har vært basert på meldeplikt over mange år, og vi frykter det kan ligge en eller annen tank i hagen hos noen som de ikke vet om selv, sier han.

- Fyrkjelen kan være fjernet, men det betyr ikke nødvendigvis at oljetanken er fjernet, sier Nordstad.

Derfor sier han det er et lite varsko hvis man ser noen påfyllingsrør langs husveggen, fordi da kan det være en tank som ligger nedgravd utenfor huset.

- Hvis man ikke fjerner eller sanerer oljetanken nå, kan det bli en oljelekkasje i fremtiden, sier han og viser til at eier da er ansvarlig for skaden oljen måtte påføre hus, eiendom og omgivelser.

Tore Nordstad. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Jens Søraa.

Forventer flere lekkasjer

Miljøenheten har nå sendt ut brev til 2000 eiere av anlegg i Trondheim.

- De som ikke får brev de neste dagene, anbefaler vi å melde inn til oss i Miljøenheten hvis de vet de har en oljetank eller oljefyringsanlegg, sier han.

Etter at han skrinla oljefyren, valgte Anders Stubban å gå for en bergvarmepumpe. Foto: Vegard Eggen.

Nordstad forteller at motivasjonen for private huseiere handler mest om å spare fyringsutgifter og unngå ansvar for fremtidige oljelekkasjer.

- Vi ser noen saker med oljelekkasjer, dessverre. Mange av oljetankene har vært nede i bakken i 30 år eller mer, og vi forventer flere lekkasjer i årene fremover, sier han.

Les om da rundt 600 liter parafin rant ut i en bekk og ut i Kilvatnet i Jonsvatnet.

Han påpeker at utfasingen er et viktig tiltak for å nå kommunens klimamål for 2020.

- Man minsker også noe luftforurensning ved å bli kvitt oljefyringa, sier Nordstad.

Holder infomøte

I april vil det bli holdt informasjonsmøter på Byåasen, Heimdal og Østbyen, med tema om hvordan man kan erstatte oljefyring med fornybar energi. Det arrangeres av miljøenheten i kommunen, prosjektet «Oljefri» i regi av Naturvernforbundet og Enova.

Hos Enova kan man søke tilskudd til å få fjernet oljefyren og oljetanken samt til å omlegge til en varmeløsning de støtter. Til sammen kan man få opptil 50 000 i støtte for å gjøre dette, men de opplyser at stønaden minsker neste år og utgår i 2020.

- Det er siste sats nå, det er ikke noe å vente med lenger, sier Hallgeir Frøseth Opdal i Naturvernforbundet i Trøndelag.