For to uker siden lå det én meter snø over hele campingplassen.

Nå er snøen borte og påsketuristene kommet. Siden palmehelga har en voksende flokk av barn løpt rundt på campingen og lett etter påskeegg som kan veksles inn i et digert godteriegg som trivselsforeninga har ordnet.

Kevin Bremseth (10) fra Stjørdal har allerede funnet et egg, og er diskvalifisert fra å finne flere. Men han hjelper gjerne trondhjemmerne Aleksander Stav Haugen (8) og broren Erik Roll Stav (14).

- Kom, la oss sjekke krabbeteina, sier Kevin. Så får påskeeggletinga vente, mens gutta går ut på piren. Men ingen krabbe i dag, slår Kevin fast.

Det er andre året han er på Hauganfjæra, mens Aleksander og Erik har vært her mange ganger.

- Vi er omtrent 150 barn, og har det veldig sosialt. Det blir mindre dataspill enn hjemme. Vi møter unger fra andre steder i Trøndelag, og også en del med polske foreldre, forteller Erik. Han synes det er artigst å være på Frosta i påska og utover sommeren. Familien drar dit om vinteren også, og da er høydepunktet å se fyrverkeriet i Trondheim, på skrå over fjorden.

Toppsesong i påska

- Påska er toppsesong, forteller Torleif Haugan, daglig leder ved campingen. Storinnrykket er onsdag og torsdag. I påska i fjor var det oppunder 1000 gjester. Han tror det blir litt færre i år på grunn av sen vinter. Campingen har 250 faste plasser og 50 døgnplasser. 60 prosent av gjestene kommer fra Trondheim, og resten fra steder innen en 1 ½ times kjøretid unna.

Send oss dine påskebilder

- Trenden er en voksende andel småbarnsfamilier. Det er også blitt mer vanlig at gjester har båter liggende i småbåthavner andre steder på Frosta, opplyser Haugan.

Debutpåske

Strømmen og det trådløse internettet fungerer, men vannet til hyttene er frosset. Rennende vann er det imidlertid i de tre servicehusene som har dusjer og vaskemaskin.

Marianne Aunvik får hjelp av Mali Aunvik Nervik (3) med å luke rundt hekken. Pappa Jørgen Nervik klipper buskene mot naboen som har hatt sin plass i 15 år. Den lille familien fra Trondheim er påskedebutanter i spikertelt etter at de la 300 000 på bordet i fjor. Planen var hytte, men etter et besøk ble de frelst på campingliv.

- Og camping er ikke harry?

- Nei, jeg synes ... begynner Jørgen før Marianne bryter inn:

- Jo, litt. Men vi gjør det til vårt eget og ser fordelene. Her kan barna kan farte rundt uten at foreldrene bekymrer seg. I dag har Jørgen og Mali vært i fjæra og kastet stein. Det synes hun er topp. Vi går på turer, og til sommeren skal vi bade og kose oss.

Campingvogna fungerer som soverom, spikerteltet er oppholdsrom og på terrassen er det en paviljong og utekjøkken, standard oppsett på denne type campingplasser.

- Her kan vi være i fred og ro, eller være sosial. Du bestemmer selv.

Et enkelt liv

Ole Tronstad fra Hommelvik er pensjonist og litt på defensiven når vi møter ham ved utesjakkbrettet. Barnebarnet Jonas (12) fra Byåsen har overtaket og Tronstad bryter villig av spillet for å vise frem spikerteltet «Prikken over i-en» til Adresseavisens påsketeam.

- Jeg orker ikke fjellet. Påska er liksom starten på våren. Det er enkelt å være her, og så sosialt som du selv ønsker. Dette er den fineste stedet på campingen, slår Tronstad fast, uten at kona Jorunn protesterer. I fjor tilbrakte de 160 døgn der. Paret pleier å dra til Tenerife i november, ellers er det Frosta og Hommelvik som gjelder.

Dessverre drar barnebarna videre onsdag. Julie (7) sitter med vaskebøtte på terrassen og vasker skoene sine. Hun, storesøster Elise og storebror Jonas skal ta tog for første gang på egen hånd til Trondheim. Da kan hun ikke komme med sølete sko.

Marianne Aunvik og Mali (3) tar vårstellet på hekken under sin aller første campingpåske. Border terrieren Petra følger engasjert med. Foto: Sebastian S. Bjerkvik
Anndrine Nordgård (10) fra Beitstad og Thalia Lunnan (6) og Olve Lunnan fra Steinkjer synes påske ved fjorden er supre saker. Foto: Sebastian S. Bjerkvik
Ole Tronstad kom litt skjevt ut i partiet mot barnebarnet Jonas (13) - men begge synes det er topp med utesjakk i vårsola på Frosta. Foto: Sebastian S. Bjerkvik
Julie (7) vasker skoene sine før hun og storesøster og storebror skal reise med tog hjem til Trondheim - for første gang uten noen voksne. Foto: Sebastian S. Bjerkvik
Barndommens ferier gikk til Hauganfjæra, og i voksen alder skaffet Tom Larsen fra Trondheim seg en egen plass. - Folk må gjerne dra til fjells. Jeg blir her, sier Tom. Foto: Sebastian S. Bjerkvik
Den kom sent, men fort, våren på Frosta i år. Foto: Sebastian S. Bjerkvik