Politiet varslet lørdag kveld klokken 20.30 om kraftig røykutvikling i bygningen Brattørkaia 11, og bygget ble gjennomsøkt på grunn av frykt for farlige gasser.

Brannen skal ha oppstått i den tidligere avgangshallen for hurtigbåten, men søndag kveld var det fortsatt ikke kjent hva som var årsaken.

Etter at brannen var slukket, og det ble avklart at det ikke var personer i bygningen, ble bygningen avstengt i påvente av at politiets kriminalteknikere skal gjøre sine undersøkelser på mandag.

- PC-skjermer smeltet

Det er teknologiselskapet Maritime Robotics som holder til i førsteetasjen på bygningen. Selskapet lager ubemannede farkoster og droner for maritim sektor, men søndag måtte de starte jakten på midlertidige lokaler.

Selv om lokalene på Brattørkaia var avsperret på søndag, kunne plassjef Eirik Evjen Hovstein i Maritime Robotics konstatere at det hadde oppstått omfattende materielle skader i deres del av bygget. Varmen hadde vært så kraftig at PC-skjermer hadde smeltet i motsatt ende av bygget fra der brannen oppsto, forteller han.

- Det var vanskelig å få et godt bilde av situasjonen, men det vil nok ta flere måneder før vi igjen kan være operative i det bygget, sier Hovstein til Adresseavisen søndag kveld.

Stengt: Teknologiselskapet må finne seg midlertidige lokaler etter brannen på lørdag. Foto: Vegard Eggen

Selskapets daglige leder var søndag på reise i Brasil. Eirik Evjen Hovstein hadde søndag et møte med den økonomiansvarlige i selskapet, der de startet med å se på alternative lokaler i nærområdet.

- Vi satser på å være i full drift så raskt som mulig. Vi skal ha et møte med alle ansatte klokken 12 på mandag, og innen da håper vi å ha på plass en midlertidig løsning, sier han.

Han sier at en del utstyr nok må lages på nytt igjen, men at selskapets viktigste eiendeler ligger trygt på selskapets dataservere.

- Vi skal blant annet levere en ubemannet båt til en kunde førstkommende fredag. Det blir spennende å komme inn i bygget og se tilstanden til farkosten, sier Hovstein.

Skadebegrensning

Det er eiendomsselskapet Realinvest som eier bygningen, og administrerende direktør Morten Lillegraven sier til Adresseavisen at de hadde et møte med alle leietakerne på søndag.

Han sier at de også hadde møte med leverandører av skadebegrensende tjenester, på grunn av røyk- og sotskader i de øvrige etasjene.

- I løpet av mandagen skal vi ha et prosjektmøte med leverandørene, og da vil vi få et klarere bilde av hvordan de andre leietakerne blir påvirket, sier han.

Det er åtte andre leietakere i bygget, i tillegg til Maritime Robotics. To av dem deler en mellometasje mellom første og andre etasje med teknologiselskapet, og blir trolig også berørt i større grad.

Seks andre selskaper er leietakere i andre til fjerde etasje, og Lillegraven sier at det foreløpig er uklart om de også må finne midlertidige løsninger.

- Det kan nok ta en til tre uker før de også er i normalt drift, sier han.