Episoden skjedde i forbindelse med Borten Moes bryllup i 2008. I et intervju med Aftenposten i januar uttalte Trine Skei Grande at hun ikke var en overgriper - og hun tok et oppgjør med en rykteflom på nettet.

– Jeg har fortalt min historie til Erna, sa hun. Hun la til at mange kvinnelige politikere utsettes for rykter, og antydet at lederne i de to andre partiene hun skal samarbeide med, vet hva det medfører når man står midt oppi en slik rykteflom.

- Vi har snakket åpent om dette, uttalte Skei Grande til Aftenposten den gangen.

Bryter tausheten

Tirsdag formiddag bryter Sp-topp Ola Borten Moe for første gang tausheten rundt saken. I et innlegg på sin egen Facebook-side, går han hardt ut mot det han oppfatter som en mistenkeliggjøring av sin egen slektning - fra «en av Norges mektigste personer».

Adresseavisen har vært i kontakt med Ola Borten Moe, men han ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer utover innlegget. På spørsmål på sms om hvorfor innlegget kommer nå, rett i forkant av Venstres landsmøte, svarer nestlederen i Sp:

- Fordi det er rett etter påske (i innlegget viser han til en sak som ble trykket i VG i påsken, red.anm). Ikke verre enn det, svarer Borten Moe.

Venstres ledelse var ikke kjent med innlegget da Adresseavisen gjorde dem oppmerksom på det. Etter å lest innlegget svarer statssekretær for Trine Skei Grande, Jan-Christian Kolstø:

- Vi har ingen kommentar til dette.

Venstre-leder Trine Skei Grande ønsker ikke å kommentere Ola Borten Moes uttalelser på Facebook. Foto: Simen Granviken

Senere sier partilederen, Trine Skei Grande, selv til Adresseavisen:

- Jeg vil aldri kommentere dette.

- Offentlig hemmelighet

- Dette er i grunnen en oppdatering jeg gjerne skulle vært foruten. Det er et privat anliggende og angår ikke norsk offentlighet. Mine motiver vil sannsynligvis bli dratt i tvil. Det har likevel blitt en del av norsk offentlighet på en måte som gjør at det må rettes opp. Det er min familie; blod er tykkere enn vann, åpner Borten Moe.

Så fortsetter han med å beskrive noe av det som skjedde i forbindelse med hans eget bryllup:

- På vårt bryllup i august 2008 hadde daværende stortingsrepresentant og nestleder i Venstre, Trine Skei Grande, sex med en slektning av meg på 17 år. Mange var tilstede og fikk det med seg. Jeg vil karakterisere det som en offentlig hemmelighet. Fra hans og fra familiens side har det imidlertid aldri vært noe ønske om offentlighet rundt saken - av åpenbare årsaker. Nå ligger også episoden svært langt tilbake i tid og var for de fleste av oss glemt. I forbindelse med Metoo-sakene sent i fjor og utvidelsen av Regjeringen i januar kom saken opp igjen i form av rykter. Det opplevdes nok som svært ubehagelige for alle involverte parter, skriver Borten Moe.

- Mye mistenkeliggjøring

Han forteller at det ble opprettet kontakt mellom Skei Grande og personen det gjaldt. Ifølge Sp-nestelderen var avtalen å ikke omtale saken offentlig fra noen av dem.

- Skei Grande valgte imidlertid å kommentere denne og andre saker i et stort intervju i Aftenposten 16. januar under premisset om at hun levde med trusler som følge av sitt politiske engasjement, og at mange førsøker å skremme henne fra innflytelse. Videre får vi vite at hun har fortalt sin historie til Statsministeren og at hun "kan ha gjort dumme ting på fest". Det er ingen innrømmelse av forholdet. Det var tvert imot mye mistenkeliggjøring av alle rykter mot henne generelt, denne episoden inkludert. Jeg tviler ikke på at Trine Skei Grande har vært utsatt for mye ufin oppførsel og trusler i politikken, men denne saken er definitivt ikke blant dem, fastslår Borten Moe i FB-innlegget.

- En av Norges mektigste personer

Han viser videre til at det er sendt to varsler om saken til SMK, men at det etter det han vet, ikke er gjort noe mer med dette.

Borten Moe henviser deretter til en sak fra VG Helg i påska, der saken ble omtalt som en rykteflom.

- Og det toppes av Skei Grandes kommentar om at mange var opptatt av prosessen på Jeløya «og mange ønsket å torpedere den». Ingen innrømmelse av det faktiske forholdet, tvert imot ny mistenkeliggjøring av varsler. Det er vanskelig å sitte igjen med et annet inntrykk enn at her er det min slektning som forteller en drøy historie for å fremme en politisk agenda og egen økonomisk vinning, skriver Borten Moe og avslutter:

- Det hersker ingen tvil om de faktiske forhold. Dette handler imidlertid ikke om episoden tilbake i 2008, der skjedde det ingenting ulovlig. Men det handler om at en person som slett ikke har ønsket eller søkt oppmerksomhet om saken blir mistenkeliggjort for å fortelle sannheten av en av Norges mektigste personer gjennom Norges mektigste medier. Det er ikke greit. Det min slektning har fortalt er sant, det fortjener ikke å bli mistenkeliggjort.