Nylig skrev Adresseavisen om familien Eide i Malvik, som har vært uten internett i et år etter et graveprosjekt ved deres eiendom. Telenor fjernet kobberledningen til deres hus, som gjorde at de mistet internett. Nå har de skaffet et mobilt bredbånd som kan gå tomt på fire dager. Dette blir dyrt for en småbarnsfamilie som trenger internett til jobb, regninger, lekser og fritidsaktiviteter.

- De offisielle tallene viser at det er 611 husstander i Trøndelag som mangler grunnleggende internett. Da blir mobilt bredbånd telt med, men om man tar vekk dette er det sannsynligvis rundt 25 000 husstander som ikke har bredbånd med god kvalitet. De er enten helt uten internett eller har bredbånd som har hastighet under 10 mbit i sekundet, sier Pål Magnar Dahlø, rådgiver i Trøndelag fylkeskommune.

Positiv endring

Regjeringens mål er at 90 prosent av husstandene skal ha tilbud om bredbånd med 100 Mbit i sekundet innen 2020. I Trøndelag er det flere kommuner med få husstander som har bredbånd med dekning på 30 mbit i sekundet.

Per Magnar Dahlø er prosjektleder for utbyggingen av bredbånd i Trøndelag fylkeskommune. Han forteller at det er mange som fortsatt mangler grunnleggende internett i Trøndelag. Foto: Pressebilde

- Det er rundt 42 000 husstander som mangler bredbånd med 30 mbit i sekundet i Trøndelag. Det er bygget ut en god del bredbånd, og mye er under utbygging. Derfor er tallene i positiv endring. Fylkeskommunen har fått i oppgave å koordinere og gjennomføre all ikke-kommersiell utbygging av bredbånd i fylket, sier Dahlø.

- Når man skal sjekke nettbanken i dag, har de ofte bilder som man trenger en viss hastighet for å se. Derfor er det mange som trenger 5 mbit i sekundet bare for å sjekke nettbanken, forklarer Dalhø.

Fylkeskommunen jobber med å få radiobaserte løsninger for dem som ikke har grunnleggende bredbånd i dag.

- Et slikt internett har ikke kvoter, slik som mobilt bredbånd. Da er det fibernett til et antennepunkt, men radio den siste biten til huset, forteller Dahlø.

Kartet viser andel av husstander som har dekning 30/5 Mbps (ekskludert mobil og satellitt), per 2017. Disse tallene er fra 2017, og dermed kan det være noen av kommunene som per i dag opererer med andre tall.

20 millioner til utbygging

I år bevilget staten, gjennom Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), 149,7 millioner til fylkeskommunene i Norge, til utbygging av bredbånd. Dette var for å hindre byråkrati og at beslutningene om fordelingen skal skje nærmere innbyggerne, skriver Samferdselsdepartementet i en pressemelding.

- Trøndelag er et av de fylkene som fikk mest penger. Her ble det tildelt i overkant av 20 millioner, dette er midler med rammevilkår. I tillegg har vi satt av 10 millioner selv, og kommunene har også satt av penger til utbygging, forteller Dahlø.

Kommunene i Trøndelag har nå fått en ny frist til å sende inn problemområder til fylkeskommunen. Det er flere kommuner som allerede har sendt inn, forteller Dahlø.

Bygdafiber og kystfiber

En av kommuene som har fått bevilget penger er Flatanger. Ordfører Olav Jørgen Bjørkås forteller at de pengene de har fått fra Nkom skal gå til bygdafiber, for å få bygt ut fiber til grendene.

- Dette er veldig bra, vi håper vi får til mye med disse midlene. Nå har vi fått flere husstander med høyere hastighet enn 30 Mbit i sekundet. Det er flere i kommunen som allerede har fått fiber, gjennom en kabel Telenor har åpnet. Denne kabelen går fra industriområdet i Storlavika til Lauvsnes, sier han.

Kommunen driver også med et prosjekt som heter kystfiber i samarbeid med Namsdalseid, Fosnes og fylkeskommunen, forteller Bjørkås.

- Dette fibernettet skal gå fra Namsos og ut til Flatanger. Dette prosjektet er ute på anbud nå, og det er enda ikke bestemt hvem som skal bygge det. Når vi får gjennomført disse prosjektene har vi dekket store deler av Flatanger, men i sørlige deler av kommunen har vi foreløpig ingen plan til utbyggingen, sier Bjørkås.