- Det er funnet skjeggkre på Blussuvoll skole. Ved hjelp av Mycoteam driver vi nå og utreder hvor insektene befinner seg og hvor mange det er av dem. Når vi har fått mer klarhet i det vil vi se på hvilke tiltak som må gjøres, sier vedlikeholdssjef i Trondheim Eiendom Tore Lilleaker.

Vedlikeholdssjef Tore Lilleaker, Trondheim Eiendom. Foto: Mariann Dybdahl

I løpet av fredag går det ut varsling til elever ved skolen og foresatte om invasjonen.

Insektet ble i 2015 oppdaget på Nardo skole som har kjempet for å bli kvitt skjeggkreet.

Vanskelig å bli kvitt

For noen uker siden ble insektene oppdaget på Blussuvoll skole i Trondheim. Individene har en kropp som er om lag to centimeter lang. De har haletråder og antenner som er like lange som den skjelldekte kroppen. Disse skjellene kan løsne når de trenger seg gjennom smale sprekker og individene blir da lysere. Skjeggkre oppfattes som nær umulig å bli kvitt helt når de først har etablert seg. Skjeggkre er storebroren til sølvkre. De bor inne i veggene og lever av å spise cellulose. I mørket nattetid kryper de ut på golvet for å lete etter mer mat. Og slik oppdages de når folk kommer inn i rommet på morgenen.

Les også: Ekkelt å være i et hjem der skjeggkre finnes

Feller satt opp

- Det ble funnet fire individer. Det er nå satt opp feller rundt omkring på skolen, sier Lilleaker.

Det går nå ut informasjon til elever og foresatte ved Blussuvoll skole om problemet. Blussuvoll er en ungdomsskole med om lag 500 elever.

Les også: - Vi vet ikke hvorfor det plutselig er så mye skjeggkre i norske hjem

- Må lære oss å leve med dem

Trygve Devold Kjellsen i Mycoteam sier at vi sannsynligvis må lære oss å leve med disse insektene.

- Det finnes ingen metoder for å bli kvitt dem helt. Du kan sprøyte eller fange dem i limfeller. Fellene har effekt, men det kan ta opptil ett år og mye jobb før man får begrenset omfanget. Nå blir det mye fokus på skoler, men skjeggkre er over alt. Vi har hatt en markant økning siden 2013 og vi har i snitt fire-fem henvendelser om disse insektene hver uke. Det har tatt helt av, sier Devold Kjellsen.

Kan bli med hjem i bagen

Foreløpig er det ingen ting som tyder på at insektene gjør stor skade på bygninger eller at de er helsefarlige.

- Vi bruker mye gips i norske bygg. Pappen på baksiden, som ikke er malt, er matfat for skjeggkreet. Insektene trives i nye bygg eller bygninger som er restaurerte, sier Devold Kjellsen.

Han vet at det er eksempler på at kort- og frimerkesamlinger er spist opp.

- Vi reiser mye og bestiller varer via nett. Slik kan vi få insektene i hus, sier Devold Kjellsen.

Insektene kan bli med i bagen din hjem fra reise. Skoleelevene kan få de med seg hjem i skolesekken.

- Varer som har ligget på lager i Kina eller i Tyskland kan ha med som blindpassasjeren skjeggkre når vi handler via nettet, sier Devold Kjellsen.

Nardo skole har i flere år slåss skjeggkre og skal nå ha begynt å få bukt med problemet. Her er det rektor Erlend Helmersen på Nardo skole som ser at et insekt har gått i fella. Bildet er fra 2015. Foto: Jens Søraa
Limfelle for skjeggkre. Foto: Mycoteam
Skjeggkreet lever som oftest i veggene og lever av papp og papir. Foto: Mycoteam
Skjeggkreet har omlag to centimeter lang kropp og antenner som er like lange. Foto: Mycoteam