To tenåringsjenter fra Trondheim ble i forrige uke arrestert på feriestedet Phuket. Anklagen var at de hadde kjøpt det narkotiske stoffet yab. Jentene skal ha sluppet med skrekken og fortsatt ferien i Thailand.

- Jeg vet ikke nøyaktig hva som har skjedd, men slik jeg har forstått det gikk de i en felle. De har nok vært naive, sa en av foreldrene til jenetene til Adresseavisen tirsdag.

Kjent med løslatelse

- Utenrikstjenesten er kjent med at to norske borgere i Thailand skal være løslatt. På bakgrunn av at den konsulære bistanden som gis til norske borgere i utlandet er underlagt taushetsplikt, kan departementet ikke kommentere saken ytterligere, sier kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet (UD) Frode Overland Andersen.

- Dypt bekymret

Folk som har observert nordmenn i Thailand har klare advarsler - spesielt til ungdom som reiser ned og tror de er usårbare og kan gjøre akkurat det de har lyst til.

Stein Vangen er sjømannsprest og har tidligere vært stasjonert i Phuket i Thailand.

- Jeg vet ikke noe om den eksakte saken med de to jentene, da jeg ikke er i Thailand nå, men på generelt grunnlag kan jeg si at konsekvensene av det å bli tatt for det man ser på som bagateller er store. Jeg er dypt bekymret for at norske ungdommer tror at de kan gjøre akkurat hva de vil. Jeg har selv hørt norske ungdommer si at det ikke er farlig å være i befatning med narkotika i Thailand. Det er feil, sier Stein Vangen som tidligere har operert som sjømannsprest i Phuket.

Les også: Nordmann alvorlig skadd i haiangrep i Thailand

Alvorlige følger

Straffenivået i Thailand er relativt høyt - også for mindre forseelser. Man kan idømmes flere måneders fengselsstraff for forhold man i Norge kan anse som bagatellmessige (for eksempel butikknasking, forstyrrelse av offentlig orden, ærekrenkelse av offentlige tjenestemenn). Fengselsforholdene ligger betraktelig under norsk standard.

All bruk av narkotiske stoffer er forbudt i Thailand og straffeforfølges. Thailand har dødsstraff for grovere narkotika- og voldskriminalitet. Utenriksstasjonene kan informere pårørende i Norge, bistå med praktiske gjøremål som den arresterte måtte være avskåret fra å ta seg av. Likeledes, vil utenriksstasjonen, representert ved ambassade eller konsulat, søke å avlegge besøk til den fengslede. Dette avhenger imidlertid av avstand, soningens varighet og i hvilket land det gjelder. Dette er informasjon UD har publisert og som finnes på regjeringens nettsted.

I alle land er det påtalemyndighetens ansvar å sørge for at tiltalte forstår hva som skjer i en straffesak. Likevel kan tiltalte selv måtte dekke utgifter til eventuelle tolketjenester i enkelte land.

Les også: Elleve pågrepet i narkotikaaksjoner i Thailand

Dårlige soningsforhold

- Vi erfarer at soningsforholdene og medisinsk oppfølging for fengslede i utlandet ofte er svært annerledes enn det vi er vant til fra Norge. Ansvaret for soningsforholdene og den innsattes helse og sikkerhet vil alltid ligge hos fengselsmyndighetene i gjeldende land, skriver UD.

Norske myndigheter kan ikke påvirke eller involvere seg direkte i straffesaker i utlandet, like lite som utenlandske myndigheter kan påvirke en rettsprosess ved en norsk domstol. Det er stedets lover og regler som kommer til anvendelse i slike saker. Dette – sammen med folkerettens bestemmelser – begrenser de virkemidler utenrikstjenesten og norske myndigheter for øvrig har til rådighet.

Dødsstraff

Politiet i Thailand beslagla ifølge NTB narkotika med en gateverdi på over 240 millioner kroner og pågrepet elleve narkosmuglere i en rekke aksjoner i starten av april i år. I åtte ulike saker rundt om i Thailand ble det beslaglagt opptil 1,7 millioner metaamfetamin-piller, over 700 kilo krystallisert metamfetamin, og nær 1,4 tonn marihuana, ifølge en uttalelse fra thailandsk politi.

I Thailand kan narkosmuglere i ytterste konsekvens bli idømt dødsstraff, men domstolene pleier typisk å dele ut mildere straffer dersom de tiltalte erkjenner straffskyld. Sist landet henrettet noen etter en narkorelatert sak, var i 2009.

46 nordmenn fengslet

Metaamfetaminpiller har blitt stadig mer populært i Thailand og Sørøst-Asia, og thailandsk politi sier de beslagla dobbelt så mye av stoffet i 2017 som i 2016.

Utenriksdepartementets oversikt viser at det per 1. desember 2017 satt 46 nordmenn fengslet i utlandet (nordiske land er ikke inkludert). Tre av disse er kvinner.

Siktelsene går på sedelighetsforbrytelser (11), økonomisk kriminalitet (7), narkotika (6), drap (6), vold (3) og terrorisme/politisk (2). Åtte er siktet for andre straffbare forhold.