Det sier Ivar Rostad, talsmann for arbeidsgruppa Videregående i sentrum, som består av mange engasjerte personer fra samfunnsliv, politikk, skole og næringsliv i Indre Fosen.

- Å flytte skolen til Vanvikan vil ikke bare få negative konsekvenser rent skolefaglig, men også bety dramatiske tilbakeskritt for økonomi og utvikling i Rissa og kommunen forøvrig, sier han.

Debatt: Bruker halv milliard på en skole som ikke trengs

- Rissa sentrum årelates

Denne uka skal fylkestinget beslutte om det skal bygges en ny videregående skole i Vanvikan. Det anbefales samtidig at skolene i Leksvik og Rissa legges ned.

- Vi vil stoppe prosjektet fordi dette er å årelate Rissa som kommunesenter. Å flytte ut institusjoner er stikk i strid med det kommunesammenslåingen skulle være. Da sprer man tjenestetilbudet istedenfor å samle det, da stopper du veksten i kommunesenteret som har vært underprioritert i mange år. Vi er ikke motstander av en felles skole, men da må man utvide den som er her i dag, sier Ivar Rostad.

Rissa næringsforum med Fosen Yard i spissen protesterer også kraftig mot å legge ned Rissa videregående og bygge ny skole i Vanvikan.

- Desto lenger unna skolen blir bygd desto dårligere blir muligheten vår for å få lærlinger, mener produksjonsleder Arnar Utseth ved Fosen Yard.

Les også: Flere velger yrkesfag

- Galskap å flytte skolen

Rostad, Utseth og eiendomsutvikler Johan Wemundstad møter Adresseavisen på Fosen hotell. De mener nå at folk har begynt å våkne, og innsett konsekvensene av planene.

- Samfunnsøkonomien er lagt fullstendig til side. Kommunen har tatt på seg økonomiske forpliktelser som vil bety mindre velferd for folk flest, mener Rostad.

Produksjonsleder Arnar Utseth understreker at Fosen Yard er helt avhengig av lærlinger fremover.

- Elevene kan i dag se verftet fra skolen, og hver eneste meter lenger unna den blir flyttet gjør samarbeidet og forholdet dårligere. De må ikke flytte elevene bort. Vi har vært den største lærlingebedrift i Trøndelag og mange av disse kommer fra den videregående skolen.

Eiendomsutvikler og hotelleier, Johan Wemundstad, mener hele ideen om å bygge skole i Vanvikan er galskap.

- Man kan ikke sløse slik med fellesskapets midler. Det koster bare en brøkdel å ruste opp skolen i Rissa slik at den tilfredsstiller morgendagens krav. Da ville vi har fått et like godt eller mye bedre tilbud her i Rissa sentrum.

Les også: Alt tyder på at fylkestinget går for ny videregående skole i Vanvikan

Tverrpolitiske valglister

Ivar Rostad mener Indre Fosen må være den første kommunen i Norge som flytter den videregående skolen ut av sentrum.

- Rissa videregående er en av de best drevne skolene i fylket fordi den er tett integrert med lokalsamfunnet, næringslivet og alt det andre. Derfor er en flytting av skolen en taper-sak for oss i Rissa. Politikerne har unnlatt å snakke om konsekvensene. Folk er forbannet og det jobbes med tverrpolitiske valglister foran neste års valg. Vår oppfordring er at man legger all politisk prestisje til side og snur i denne saken.

Over 50 bedrifter skrev under på en kampanje i regi av Rissa næringsforum i forbindelse med at saken var oppe til politisk behandling i fjor vår.

- Det strider mot all sunn fornuft å bygge en ny skole på havna i Vanvikan, mener Rostad.

Statsråd Jan Tore Sanner vil belønne kommuner som slår seg sammen. Rissa og Leksvik risikerte å miste åtte millioner kroner i statlige overføringer

- Unikt i Vanvikan

Bjørn Damhaug i Fosen Innovasjon mener motstanderne tar helt feil, og at Vanvikan er helt perfekt for en fremtidig skole

- Dette er en sentral plassering i forhold til universitet og høyskoler, og favner mest mulig av elevene i den nye kommunen. Vi må ha en skole som peker fremover i tid med tanke på blant annet Industri 4.0 og robotisering. En skole i Vanvikan er perfekt i forhold til samhandling med universitet og høyskole om det som skal foregå i morgen knyttet til den digitale verden.

Damhaug mener man må se på hva man kan putte inn i en skole og hva som er relevant for flest mulige bedrifter.

- Hvordan kan vi i Indre Fosen ta den plassen. Jeg tror ikke løsningen er å legge ned en av skolene og bygge opp den andre. Da får du ikke elevgrunnlaget man må ha, sier Damhaug.

Administrerende direktør i Lyng-gruppen, Ragnar Lyng, er helt enig med Damhaug.

- Jeg ser store muligheter med en videregående skole plassert i Vanvikan. Vi vil gjerne bidra til at skolen tilfredsstiller næringslivets behov når det gjelder ny teknologi. Jeg tror miljøet rundt skolen i Vanvikan kan bli unikt i Norge, sier Ragnar Lyng.

- Det blir mye dyrere å fylle opp med stein i sjøen for å bygge ny skole i Vanvikan enn å ruste opp videregående i Rissa, mener Ivar Rostad og Arnar Utseth. Foto: Leif Arne Holme
Leksvik videregående skole legges ned dersom det bygges ny skole i Vanvikan. Foto: Leif Arne Holme