Flere reagerte med lettelse da to bevere dukket opp i Stokkedammen i Bymarka tidligere i år. Beverne hadde overvintret hjemmefra, etter at Theisendammen ble tømt for vann og hytta deres ble tørrlagt i høst.

Naturfotograf Einar Hugnes så beverne i Stokkedammen i påska, og fotograferte dem der senest lørdag 14. april.

Onsdag så han tre av dem igjen: To var tilbake i Theisendammen, mens én fortsatt satt og spiste ved Stokkedammen.

- Jeg sto et godt stykke unna og brukte lang telelinse for ikke å forstyrre dem, sier Hugnes.

- Spiser ofte for seg selv

I tillegg til jobben som naturfotograf, er Einar Hugnes lærer, og han har stor kunnskap om bevere.

- Det er ikke så ofte man får et bilde av to stykker sammen. De spiser gjerne for seg selv.

Det har vært spekulert i om beverkolonien som måtte flytte på seg var fire individer stor. Bård S. Solem, som har laget videoen under, har sett to bevere i begge dammene.

Da Einar Hugnes var ute med kameraet onsdag, så han kun én i Stokkedammen.

- Tilbake ved Stokkedammen dukket det siste individet opp, og hun var den klart eldste beveren av de jeg så. Jeg tror det var bevermora selv, for vi kjenner henne igjen på grunn av skadene på føttene som hun har hatt i lengre tid.

- Ikke plag gamlemor

Han vet ikke hvorfor den siste beveren ikke har slått følge med de to andre, eller om hun har selskap av en fjerde bever.

- Det kan rett og slett hende at hun er så gammel at hun heller vil holde seg i ro. Hun beveger seg ganske seint nå.

Når han har fotografert beverne i Bymarka, har det hver gang kommet nysgjerrige folk bort.

- Det er artig, men jeg vil samtidig oppfordre folk til å holde avstand til gamlemor i Stokkedammen. Hun må få være i fred.

Tilpasningsdyktig

Det var knyttet spenning til om Stokkedammen, som er betydelig mindre enn Theisendammen, ville egne seg som hjem for beverfamilien. Etter målinger av dybden kunne imidlertid naturforvalter Morten Haugen i Trondheim kommune puste lettet ut.

- Etter at isen la seg, målte jeg vanndybden. Den var 1,5 meter rett utenfor hytta, og mellom 0,7 og én meter i resten av dammen. Det er tydelig at den har kjennskap til forholdene siden den har bygd hytta der det var dypest, og det er gledelig. Da slapp vi å være bekymret lenger, sa han tidligere i april.

Trærne rundt lille Stokkedammen har fått kjørt seg i vinter med en sulten beverkoloni like ved.

Einar Hugnes var temmelig sikker på at beverne ville trekke mot sin opprinnelige hytte etter hvert.

- Vi i naturfotografmiljøet var overbevist om at det ville skje. Flyttingen i fjor høst var en nødløsning, da de plutselig ble uten vann rundt hytta si. Det viser bare at beveren er tilpasningsdyktig, sier han.

Vurderte andre løsninger

Grunnen til at Theisendammen måtte tappes ned i høst, var at bunnlukene skulle repareres. Dette førte til at beverfamiliens hytte ble tørrlagt.

Da dammen skulle fylles med vann igjen, førte utstyrsproblemer og kraftig regnvær til forsinkelser. Dammen ble derfor ikke fylt før langt uti desember, og da hadde beverne allerede flyttet på seg.

Sammen med Norsk institutt for naturforskning jobbet miljøenheten i Trondheim kommune med alternative løsninger for beveren. Oppdemming av en mindre dam og et provisorisk rørsystem var begge løsninger som kunne vrakes da flyttingen til Stokkedammen ble vellykket.