– Jeg mener man må gå ut med en generell advarsel og oppfordring: Nidelva i sin helhet ikke er noen badeplass, sier Tørhaug.

Han tar alle forbehold om at man fremdeles ikke vet hva som er årsaken til ulykken som involverte to unge menn torsdag ettermiddag. Han vil likevel få frem:

Les også: To unge menn alvorlig skadd

Les også: - De begynte å skrike: Hjelp, hjelp

–Nidelva er stille og vakker, men også livsfarlig. Som bakklandsbeboer ser jeg veldig mye rart her: Folk som lar seg flyte nedover elva med baderinger og alle mulig slags saker, mange uten redningsvest. Folk som bader og barn som vasser. Vi sitter her med hjertet i halsen. For vi vet hvor sterk strømmen kan være. Hver dag ser vi uvettig adferd, dessverre, sier han.

Vil forebygge

Som lege ved St. Olavs hospital har han også lyst til å komme med advarselen for å forebygge:

Les også: Ap-politiker vil ha bedre sikring av Nidelva

– Det er vel kommunen som må ta grep. Jeg mener det bør stå et skilt på norsk og engelsk med advarsel om sterk strøm og at det er farlig å bade. Da er det også lettere for folk som observerer farlig adferd å si fra: De kan bare vise til skiltet, sier han.

- Jeg mener man må gå ut med en generell advarsel og oppfordring: Nidelva i sin helhet ikke er noen bade-plass, sier Tom Tørhaug. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Han som har Nidelva som nærmeste nabo, vil få frem hvor skiftende elva er:

–Akkurat nå er det sterk strøm. Elva påvirkes både av at den er regulert, altså hvor mye vann som slippes ut, men også av flo og fjære. Dermed kan strømningene gå både oppover og nedover. Det kan være 7–8 knop i elva, sier han.

- Hørte mye støy

Tørhaug satt i hagen som grenser ned mot elva, da han forsto at ikke alt var som det skulle være.

Les også: Har rykket ut på 29 oppdrag i Nidelva de siste to årene

– Først hørte vi mye støy, og det var en annen type støy enn det vi er vant med. Det var tydelig at noen trengte hjelp. Jeg så en person som åpenbart var i trøbbel, ca. ti meter uti her. Klokken 15.20 ringte kona 113, og vi varslet at vi gikk ut med båt. Jeg hentet to redningsvester, så gikk jeg og en god nabo ut i båten og startet å søke. De på land pekte hvor vedkommende hadde gått ned. På det tidspunktet trodde jeg det bare var én person det var snakk om, forteller Tørhaug.

Han sier det var dårlig sikt i elva:

– Den er uklar på denne tiden av året, med kanskje halvannen meter sikt. Det er vanskelig å angi tid når det står på slik, og jeg synes det tok en evighet før dykkerne var på plass, men det skjedde trolig veldig fort. Vi møtte dem rett nedenfor bybrua. Vi hadde dratt ned dit, i tilfelle han var tatt med strømmen. Vi fortalte de i brannbåten hvor personen gikk ned. Etter hvert fant de først den ene, så den andre, forteller Tørhaug.

Det ble utført livreddende førstehjelp på begge, før de ble fraktet til sykehus.

– Vi får håpe det går bra. Vi får håpe det, avslutter Tørhaug.

Det ønskes kontakt med vitner i forbindelse med ulykken. Politiet nås på telefon 02800.