Fem av jentene i en russegjeng fra Thora Storm videregående skole tramper over myra ved Nilsbyen med hver sin pall. De får hjelp av to foreldre.

Hanna Skaget, Kari Kvaal Utne, Ida Hegge, Mildrid Skauge og Elisabeth Grostad fra Thora Storm videregående skole har sammen med syv andre russ hatt et eget telt stående langs myra ved Nilsbyen i Bymarka.

LES OGSÅ? Trondheimsrussen må feste i marka: - Vi blir tvunget til å skjule oss

- Vi får ikke lov til å gjøre noe langs turveien inn, så vi må flytte alt til fots de rundt 600 meterne bort til parkeringsplassen, forteller jentene.

- Vi hadde kunnet stille med både firhjuling, bil og traktor bare vi hadde fått lov, sier foreldrene Mona og Kjell Skauge, som synes opp- og nedriggingen kunne vært lagt mer til rette for russen.

Fra venstre: Ida Hegge, Kari Kvaal Utne, Mildrid Skauge og Hanna Skaget rydder bort teltet sitt ved Nilsbyen pinsehelgen. Foto: Morten Antonsen

- Urealistisk

Far Skauge forteller at de først ikke trodde det var mulig å rigge opp alt utstyret inne i skogen.

- Mitt råd var først å droppe hele prosjektet, jeg trodde ikke det var mulig å bære alt inn. Men de var fast bestemte på å få det til, og jobbet hardt. Så det har gått over all forventning, forteller han.

- Vi har hatt en helt fantastisk russetid, så det har vært verdt det, legger datteren Mildrid til.

De forteller at de var til sammen seks foreldre som hjalp russegjengen med oppriggingnen.

Skjebnesvangert

To av de tre andre teltene står fortsatt igjen rundt myra, om så bare såvidt. Russegjengene i de andre teltene er ikke å se søndag formiddag. Mye står og faller på den jobben som nå gjøres eller eventuelt ikke gjøres.

- Grunneieren har gitt tydelig beskjed om at absolutt alt skal ryddes bort, så den jobben som gjøres nå kan bli viktig for mulighetene fremtidige russ får til å bruke området, sier Kjell Skauge.

Flere av russeteltene stod fortsatt, om bare såvidt, 1. pinsedag. Foto: Morten Antonsen
Spor etter russefeiring i de gjenværende teltene i Bymarka. Foto: Morten Antonsen

Siste fest i skogen var natt til 18. mai, og russejentene forteller at de nå rydder på andre dagen. Teltet er slått sammen og møblene er stablet klare, men mye bæring står igjen. Ett av målene for dagen er at 25 paller - 5 på hver - skal bæres bort til parkeringsplassen.

Elisabeth Grostad og Mildrid Skauge fra Thora Storm VGS rydder etter årets russefeiring. Foto: Morten Antonsen