En av hensiktene med øvelsen, var å teste effekten av å filme med drone og å streame dirket fra hendelser. Den kan bli et viktig verktøy for å takle eventuelle storbranner.

Brannvesenet har tidligere øvd på vanskelige situasjoner om bord på ferjer og i andre båter i Trondheimsfjorden. Denne gangen var det den lille trebåten «Havbryn» som spilte rollen som havarist.

Tirsdag og onsdag har det foregått øvelser ved Munkholmen, og den siste runden med båtbrann ble avsluttet torsdag.

Den lille trebåten «Havbryn» fikk kjørt seg da Trøndelag brann- og redningstjeneste øvde i Trondheimsfjorden denne uka.

- Dette handler om å terpe på rutinene våre, nemlig å legge seg inntil en havarist, borde den på riktig vis og slippe til røykdykkerne, sier brigadeleder Lars Lunde i Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Fire vaktlag, hvert på seks personer, deltok i øvelsene hvor redningsbåten «Rescue Trondheim» skulle berge havaristen. På kvelden etter endt øvelse onsdag, fikk det ene vaktlaget prøve seg på en reell redningsaksjon.

Båt med tre personer tok inn vann

- Når godværet kommer, er det ikke sjelden det skjer slike ting. Men det er snedig når vi øver på noe og så opplever reelle hendelser nesten samtidig, sier Lunde.

Klokka var nesten halv ni da nødetatene fikk melding om en båt som tok inn vann i sjøen utenfor Ladekaia på Østmarktangen. Den 28 fot lange båten med tre personer om bord lå om lag 200 meter fra land og trengte hjelp.

Båten som tok inn vann måtte ha drahjelp inn til land. Foto: Iselin Maria Størseth

Ingen ble skadet, men båten måtte taues inn til Rosenborgbassenget. Derfra ble den sendt videre til verksted for reparasjon.

- Vi hadde med redningsdykkere ut, i tilfelle det var såpass ille at folk måtte hoppe fra båten, sier Lunde, som mener den lille redningsaksjonen er et godt eksempel på hvor viktig det er å holde prosedyrene ved like gjennom øvelser.

Svever over ulykker og branner

Brigadelederen deltok selv i denne ukens øvelser. Ikke som mannskap på «Rescue Trondheim», men som observatør fra landsiden. Der fikk han testet sitt nyeste verktøy.

- Det som er veldig interessant i min rolle som innsatsleder, er å få prøve den nye dronen vår. Den vil bli et utrolig godt hjelpemiddel under større hendelser.

Under onsdagsøvelsen fikk «Rescue Trondheim» selskap av sjøsprøyta «Anne Kathrine».

Mens brannvesenets redningsbåt har lagt til ved den brennende trebåten ved Munkholmen, har det vært med dronen svevende noen meter over.

- Vi kan følge med fra et stykke unna selve hendelsen, enten utendørs, fra et kontrollrom eller et kjøretøy. Hvis vi får en større hendelse, er det uvurderlig å skaffe seg et bilde av hvor ting tar veien, og så få gitt instrukser fra lufta.

Følger Bergens eksempel

Lunde peker på brann- og redningstjenesten i Bergen som et forbilde på dronefronten.

- Bergen har brukt droner veldig aktivt med tanke på brann i trehusbebyggelsen de siste årene. Trondheim er ganske lik Bergen sånn sett, og med dronen kan vi innhente informasjon raskere og få et overblikk på en helt annen måte.

Han understreker viktigheten av at også Trøndelag brann- og redningstjeneste følger med den teknologiske utviklingen.

- Vi er i startfasen på dette prosjektet, og har ikke kommet lenger i utdanning av dronepiloter enn at én har begynt treningen. Men jeg håper at dette skjer fortløpende.