22. mars slo Kripos til og pågrep mannen i 60-årene. Han skulle til Filippinene og ble stanset på Værnes, går det frem av rettsdokumenter i saken. Samtidig ble boligen og arbeidsplassen hans i Trondheim ransaket.

I en pressemelding to dager senere opplyste Kripos at mannen var pågrepet og siktet for å ha begått overgrep mot ett eller flere filippinske barn gjennom direkteoverføring av seksuelle overgrep.

Løslatt 16. mai

Mannen som er siktet for seksuell omgang med barn under 16 år, besittelse av overgrepsmateriale og menneskehandel, ble først fremstilt for varetektsfengsling i Sør-Trøndelag tingrett 24. mars. Dommeren besluttet at han skulle varetektsfengsles i fire uker med brev- og besøksforbud samt medieforbud, hvorav to av ukene i full isolasjon.

Mannen i 60-årene som nekter fortsatt straffskyld, opplyser Kolbjørn Lium (t.h.). Dommeren i fengslingsmøtet i Sør-Trøndelag tingrett i april var Helge Johan Kaasbøll. Til venstre politiadvokat Line Thorsberg fra Kripos.

20. april ble fengslingsperioden forlenget med fire uker, men han ble løslatt før varetektstidens utløp - 16. mai, opplyser advokat Kolbjørn Lium. Han forsvarer den siktede mannen.

Nekter straffskyld

Trønderen har sittet fengslet på grunn av bevisforspillelsesfare. Politiadvokat Line Thorsberg fra Kripos opplyser at de nå mener at det ikke lenger er grunnlag for videre fengsling.

- Men siktelsen er opprettholdt og vi fortsetter etterforskningen, sier Thorsberg.

- Er det aktuelt for Kripos å reise til Filippinene i forbindelse med etterforskningen?

- Det kan vi ikke utelukke, men vi har ikke vært der så langt, sier politiadvokaten.

Forsvarer Lium, opplyser at klienten ikke har erkjent noe.

- Han nekter straffskyld for samtlige forhold i siktelsen.

Har investert i Filippinene

Fengslingsmøtet i april gikk bak lukkede dører, men i kjennelsen, som nå er offentlig, går det frem at den siktede mannen i 60-årene i retten sa at han fryktet for jobben sin på grunn av fraværet i varetektsperioden. Han fortalte også at han var på vei til Filippinene da han ble stoppet av politiet på Værnes. Han planla å følge opp en investering han har gjort i et prosjekt i landet. Pågripelsen får derfor økonomiske konsekvenser for ham, fortalte han videre i fengslingsmøtet.

Det går også frem av kjennelsen at politiet har jobbet med å identifisere mulig medvirker og fornærmede personer.

- Politiet jobber fortsatt med gjennomgang og analyse av beslag, avhør av vitner mv. For å få et fullstendig bilde av hva som har skjedd, er vi avhengig av å sette sammen biter av informasjon fra flere kilder og se disse i sammenheng – for eksempel databeslag, pengeoverføringer, avhør mv. I dette arbeidet har vi fokus på å få oversikt over eventuelle andre involverte. Per nå har vi ingen andre navngitte mistenkte i Norge, opplyser politiadvokat Line Thorsberg.

Hun legger til at det er for tidlig å si hvor mange fornærmede eller hvor mange straffbare forhold det eventuelt er snakk om.

Info fra Filippinene

I pressemeldingen som ble sendt fra Kripos i mars, går det frem at mistankegrunnlaget mot siktede blant annet er informasjon de har fått fra filippinske myndigheter.

Kommunikasjonsrådgiver ved Kripos, Axel Due, forklarte i forbindelse med pågripelsen hva direkteoverføring av overgrep innebærer generelt:

- Det settes opp et webkamera på et rom på Filippinene, og så organiseres det der nede av foreldre eller andre med tilgang på barn. Disse tar imot penger fra eksempelvis norske menn, som har sendt en bestilling på hva barna skal gjøre. Så sørger de voksne der nede for at dette skjer, sa Due til Adresseavisen.