- Det er spesielt mye isbrann på plenene i år. Også planter som Barlind, Tuja og Rododendron har fått skader. Isbrann vil si at det ikke kommer luft til plenen og at gresset dør. Det er viktig med avrenning, det vil si å ha en kuv på plenen slik at vannet renner av. Og de stedene du går på om vinteren vil ofte rammes av isbrann. Også der du har søkk er det fare for isbrann. Helt flate plener vil også kunne få det. Det er spesielt i år, sier gartner Amund Bredeli som driver Ekra gartneri sammen med sin far.

- Mange som spør

Mange kunder kommer innom for å høre hva de kan gjøre.

- De stedene som er rammet må rakes og rives opp. Så kan man reparere med å så i og eventuelt legge i ny jord. Det er mange innom som har fått dette problemet. Det går også an å spa ut området og legge i ferdigplen, sier Bredeli.

- Hvilke råd kan du gi til folk for at de skal unngå å få ødelagt plenen?

- Ikke gå på den og tramp ned snøen om vinteren, sier Bredeli.

Han sier at plantene nok er døde, men man kan kanskje redde noen dersom man klipper dem ned.

Les også: Fem viktige ting du gjør i hagen i mai

Frostvanning

For å hjelpe plantene om våren anbefaler gartneren såkalt frostvanning.

- Det vil si at man vanner mens det ennå er tele i bakken. Problemet for plantene er at når solen kommer og de ikke får vann, så tørker de ut. For å hjelpe plantene kan man også dekke til dem slik at solen ikke tar så godt, sier Bredeli.

Les også: Plutselig dukket naboene i borettslaget opp med raker, hekksaks og helt rene hagehansker

- Rak bort løvet om høsten

Banemannskapet på Sommersetra, banen til Trondheim golfklubb, lever av å få gresset grønt så fort som mulig etter at snøen forsvinner. I år får de skryt for at greenene er grønne og fine. Banen ellers trenger tid for å bli grønn. Og den må stelles med.

Banemester Alexander Berntsson har ansvaret for at banen til Trondheim golfklubb er så bra som mulig.

Banemester Alexander Berntsson er naturlig nok veldig opptatt av gress. Hans råd til hageeiere er å rake plenen fri for løv om høsten før snøen faller.

- Ofte ser vi hageeiere stå og rake i hagen om våren når solen har tatt tak. Det bør man gjøre om høsten slik at gresset får mest mulig luft og solen slipper til. Og så er det viktig å gjødsle om høsten med gjødning som inneholder kalium og jern, sier Berntsson.

Les også: Eksperten svarer: Slik blir du kvitt ugresset

- Klipp ofte

Om isbrannen har herjet, er han enig med gartner Bredeli at det hjelper med å bruke rive på de stedene som er rammet for så å legge i nye frø.

Banemester Berntsson anbefaler gressorten Rødsvingel for dem som skal anlegge plen i Trøndelag.

- Og så bør folk klippe plenen ofte og ikke bruke oppsamler. Dersom oppsamler brukers fjernes man mye av den naturlige gjødselen til plenen. Sånn sett er robotklipperne fine, sier Berntsson.

Banemannskapet på Sommerseter følger nøye med banen året igjennom. De tar stikkprøver for å se hvordan gresset har det under snøen, hvor mye is som danner seg og om de må fjerne is. Det kan også hageeiere gjøre, men det er lettere å gjøre en god jobb om høsten med å rake og gjødsle og så klippe plenen ofte sommerstid og la gresset ligge. Da står plenen bedre rustet når vi får vintre med snøforhold som ikke gir gode levekår for gresset.

Les også: Derfor lukter det dritt i Trondheim