Allerede i 2016 ga Politidirektoratet (POD) politimester Nils Kristian Moe i Trøndelag klarsignal for å starte anbudsinnbydelse for en ny «Politistasjon sør» på Heimdal, men først denne uka har Justisdepartementet sendt signaler om at de har gitt velsignelse til bygging.

- Vi fikk mandag muntlig beskjed om at det vil komme et brev fra departementet den nærmeste tiden, med beskjed om at vi kan starte en prosess med å gå ut i markedet og innhente anbud på bygg. Men jeg vet ikke ennå hva som eventuelt ligger av føringer i dette, sier politimesteren.

20 tjenestesteder legges ned

- Har dere allerede noen muligheter på blokka?

- Det er Politiets fellestjenester (PFT) som ordner med innhenting av anbud og kontraktsinngåelser, så det er vanskelig for meg å svare konkret på hvor vi står, sier Moe.

Dagens Heimdal politistasjon regnes som uegnet som hovedsete når flere lensmannskontor skal samles i Gauldal politistasjonsdistrikt

John Olav Kroken, kommunikasjonsrådgiver i Justisdepartementet opplyser i en e-post at departementet ikke vil kommentere spørsmål om ny politistasjon før POD og PFT har mottatt et brev fra dem «med en avklaring» i løpet av inneværende uke.

Uegnet bygg

I forbindelse med nærpolitireformen vedtok Stortinget å legge ned 126 tjenestesteder i Norge. Alle de 12 politimesterne ble bedt om å gi sin innstilling til hvilke kontorer som skal stenges. I Trøndelag politidistrikt ble det besluttet at 20 av politidistriktets 40 tjenestesteder skal legges ned. I tillegg opprettes ett nytt, på Trondheim lufthavn Værnes.

Dette innebærer at Trøndelag får sju politistasjons- eller lensmannsdistrikter – blant annet Gauldal politistasjonsdistrikt. Dette distriktet består av kommunene Trondheim (unntatt Sentrum), Melhus, Klæbu, Midtre Gauldal, Holtålen, Røros, Oppdal og Rennebu med tjenestestedene Heimdal politistasjon (Politistasjon sør), Røros lensmannskontor, Oppdal lensmannskontor og Midtre Gauldal lensmannskontor.

- Hvorfor er det riktig at den nye «Politistasjon sør» plasseres på Heimdal og ikke lenger sør i fylket?

- På grunn av nærheten til den største befolkningskonsentrasjonen og fordi dette er området hvor det skjer mest. I tillegg er Heimdal et godt kommunikasjonsmessig knutepunkt når det gjelder både bil, buss og tog, sier Moe.

Dagens Heimdal politistasjon regnes som uegnet som hovedsete når flere lensmannskontor skal samles i Gauldal politistasjonsdistrikt. Dette er bakgrunnen for ønsket om nybygg.

- Gammelt og trangt

- Lokalet på Heimdal er gammelt, trangt og lite egnet som politibygg, sier etterforskningsleder Per Christian Stokke i Gauldal politistasjonsdistrikt.

At politimesteren ønsket at to av tre politistasjoner i politidistriktet skulle legges til Trondheim, har vært omstridt. Melhus og sju andre kommuner sør i fylket klaget på politidirektørens beslutning om at «Politistasjon sør» skulle legges til Trondheim. De ble imidlertid ikke hørt av justisdepartementet da politimesterens forslag fikk støtte for om lag ett år siden.