Espen Lysø, kona og datteren på ni år var på fritidsboligen på Oksvoll i Bjugn torsdag kveld. Familien bor til vanlig i Trondheim.

- Jeg tenkte ikke noe over tordenværet før det plutselig lyste opp mens jeg satt i stua. Jeg satt og tok meg en øl, mens kona hadde sovnet på sofaen, forteller han.

Blinkskudd: Espen Lysø var i ferd med å finne senga da lynshowet startet.

- Svart mot Brekstad

Han vil anta at det var like før midnatt at tordenværet kom rullende innover Bjugn.

- Jeg sprang opp og så ut vinduet. Det var svart ut mot Brekstad og så kom det kanskje 10-15 lyn og tordenskrall, forteller han.

Han er oppvokst på Oksvoll, men kan ikke huske så mange tilfeller av kraftig lyn i området tidligere.

Tidligere lynforsker ved Sintef, Frank H. Dahlslett, innrømmer at han satt oppe og ventet på at Tor med hammeren skulle komme på besøk.

- Jeg håpet at jeg skulle få tatt et bilde, men lyn- og tordenværet kom lenger sør og lenger ut i Trondheimsfjorden, forklarer han.

4500 lyn på ett døgn

Fra klokka 02.00 natt til torsdag til 02.00 natt til fredag ble det registrert 4500 lyn i Trøndelag. Fra klokka 02.00 til fredag morgen ble det registrert cirka 1200 lyn.

- Halvparten av disse lynene er det vi kaller skylyn, som betyr at de ikke går ned i bakken, men går mellom skyene, forklarer Dahlslett.

På sommerstid er det erfaringsmessig cirka 35 prosent av lynene som treffer bakken. På vinteren er det nærmere halvparten

- Fuktighet og tempetatur bestemmer hva slags lyn du får, forklarer han.

Sesongen i gang: Det ble en ganske heftig lyndag på torsdag. Dette kartet viser antallet lyn fra 02.00 natt til torsdag til 02.00 natt til fredag.
Færre fredag: Det avtok med lyn da fredag morgen kom.

Området hvor lynet oppstår er ved lavere skyhøyde på vinteren enn på sommeren. Det er som regel ved kysten at det oppstår vinterlyn.

Sintef og Statnett samarbeidet tidligere om lynregistrering i Norge, men nå er det Meteorologisk institutt som eier sensorene og distribuerer dataene.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter