I slutten av september i fjor oppsøkte en russisk prostituert kvinne politiet i Trondheim. Hun ville anmelde en sak. Det ble starten på en ransetterforskning som nå har endt med ranstiltale mot to menn på 26 og 28 år.

«Klistret en kraftig tape over munnen hennes»

Den russiske kvinnen har i to rettslige avhør i Sør-Trøndelag tingrett forklart seg om det hun mener skjedde i leiligheten i Trondheim 24. september i fjor, rundt klokken 23.15. Avhørene, som ble filmet, kan brukes i den kommende straffesaken - i tilfelle den fornærmede ikke har mulighet til å møte.

Rettssaken mot de to mennene er berammet i Sør-Trøndelag tingrett i høst. Politiadvokat Gro Helland skal aktorere saken.

Ifølge tiltalen mot mennene hadde den prostituerte kvinnen opphold i en leilighet i Trondheim sentrum da mennene tok seg inn. Påtalemyndigheten mener at mennene slo henne, dunket hodet hennes mot gulvet og tok kvelertak på henne. «Videre surret de tape og tau rundt hennes armledd og ankler, samt klistret en kraftig tape over munnen hennes», går det frem av tiltalen.

På et tidspunkt i løpet av de vel 45 minuttene som ranet skal ha pågått, dro 28-åringen ned buksene til kvinnen og sa at han skulle gjennomføre samleie med henne, dersom hun ikke ga dem penger, ifølge dokumentet. 26-åringen skal ha holdt rundt fornærmedes armer mens dette skjedde.

Den tiltalte 26-åringen skal under ranet også ha sagt at han ville drepe den prostituerte og barnet hennes, dersom hun ikke ga dem penger, eller om hun fortalte politiet om hendelsen, heter videre i tiltalen. Da mennene forlot leiligheten rundt midnatt var den russiske kvinnen fraranet ca. 6.000 kroner, 170 euro og 41 dollar samt bankkort, mobiltelefon og gullringer, mener påtalemyndigheten.

- Tatt kontakt på telefon

Da Adresseavisen omtalte ransetterforskningen i oktober i fjor opplyste politifullmektig Aleksander Tokle ved Trøndelag politidistrikt at den russiske kvinnen bodde i en leid leilighet.

- Fornærmede opplyser at hun har annonsert sine tjenester på en nettside med telefonnummer, og at det ble tatt kontakt på telefon i forkant av ranet, sa han.

Det er berammet rettssak i Sør-Trøndelag tingrett 18. september.

- To menn er tiltalt for ran. Den ene av mennene er også tiltalt for å ha truet fornærmede på telefon dagen etter ranet. Ingen av mennene har erkjent straffskyld, opplyser Gro Helland, som skal aktorere straffesaken.

Ifølge tiltalepunktet som omhandler trusselen, skal 26-åringen på formiddagen 25. september i fjor ha ringt kvinnen og sagt at han skulle drepe henne.

Henlagt for tredjemann

Både 26-åringen og 28-åringen satt varetektsfengslet i en periode i forbindelse med etterforskningen av saken. Det gjorde også en mann i 30-årene, som i en periode var siktet i saken.

- Mistanken mot den tredje mannen gjaldt en mindre sentral rolle, men saken mot han er henlagt på grunn av bevisets stilling, opplyser politiadvokat Helland.

Advokat Vibeke Meland er bistandsadvokaten til den prostituerte kvinnen. Da Adresseavisen intervjuet henne om ranssaken i fjor, fortalte hun at klienten var svært preget av hendelsen.

- Dette var en svært dramatisk og skremmende hendelse for henne. Hun har aldri opplevd lignende tidligere, sa Meland.

Advokat Svening Hestad Strand, som forsvarer 26-åringen, opplyser at klienten mener at han er uskyldig.

- Han erkjenner ikke straffskyld, sier forsvareren.

Advokat Frode Wisth, som forsvarer den andre tiltalte, har tidligere overfor Adresseavisen opplyst at klienten nekter straffskyld.

Fikk ny ranssak i april

I slutten av april fikk Trøndelag politidistrikt melding om nok et ran av to østeuropeiske prostituerte i Trondheim. Også denne gangen skal det ha vært flere gjerningspersoner.

- De to prostituerte fra Øst-Europa hadde leid en leilighet i Trondheim, og hadde natt til søndag gjort avtale med det de trodde det var kunder. Det viste seg at dette var gjerningspersonene. De var flere enn én, sa politiadvokat Bente Bøklepp ved Trøndelag politidistrikt til Adressavisen.

Politiet er fortsatt interessert i å komme i kontakt med tre menn som skal ha møtt en av to ranede prostituerte i dette området på Møllenberg sent i april.

Kvinnene opplyste at ranet skjedde innendørs i leiligheten og at de ble fraranet både eiendeler og penger. De skal også ha blitt utsatt for vold.

Politioverbetjent John Torger Konstad opplyser at ingen er pågrepet for dette ranet og at saken fortsatt er under etterforskning.

I slutten av april fikk Trøndelag politidistrikt melding om ran av to østeuropeiske prostituerte i Trondheim. Ingen er pågrepet i denne saken, opplyser politioverbetjent John Torger Konstad.

I etterkant av ransanmeldelsen gikk politiet ut med en etterlysning på Facebook. De ønsket å komme i kontakt med tre menn som i 05.00-tiden natt til søndag 29. april var i kontakt med den ene kvinnen. Mennene kan ha opplysninger som er viktige for etterforskningen. Kvinnen befant seg i området Nedre Møllenberg gate, Bakkegata og Kirkegata da hun møtte mennene. Politiet har fortsatt ikke kommet i kontakt med disse mennene, opplyser Konstad.

- Vi vil fortsatt gjerne komme i kontakt med dem, sier han.