- Et enkeltstående utslipp som dette kan gå bra. Det er klart, det skal ikke forekomme, men utslippet får ikke så store konsekvenser i dag som på den tiden vi hadde et kronisk stresset miljø i Nidelva, sier Ole Kristian Berg, professor i ferskvannsøkologi ved NTNU.

Trondheim Bydrift gikk mandag ut med melding om en kloakklekkasje i Nidelva etter at en pumpeledning ikke langt fra Stavne bru var blitt ødelagt. Da dykkere skulle undersøke skaden, merket de at ledningen lå under et halvannet meter tykt lag med grus og stein.

- Vi må forsøke å spyle frem ledningen på bunnen for å avdekke skaden, sa driftsleder Albert Rødal ved avdeling for vann og avløp i Trondheim bydrift mandag.

Skitt fiske: Dykkerne fikk ikke sjekket omfanget av skaden på ledningen mandag, og utslippet vil dermed fortsette fram til helga eller starten av neste uke.

Siden dykkerne er opptatt med andre oppdrag, vil nye dykk først kunne gjøres i helga eller i starten av neste uke.

Lekkasjen har fått Trondheim og omland fiskeadministrasjon (Tofa) til å se rødt, og de mener ledningen nå må byttes ut. Bydrift er ikke uenig.

- Parallelt med at vi undersøker skaden, planlegger vi å legge en ny ledning. Det arbeidet kan bli satt i gang i løpet av noen uker, sier Rødal tirsdag.

Merkes ikke på smaken

Selv om lekkasjen er udelikat for dem som befinner seg i området, vil den ifølge Ole Kristian Berg ikke få særlige konsekvenser for fisken.

- Laksen spiser ikke når den er på vei opp for å gyte, og den tar uansett ikke skade av et lite utslipp. Jeg skal ikke lovprise utslippet, men så lenge det ikke er så stort, vil det ikke skade den robuste elva. Så lenge det ikke blir så mye gjødsel at det dreper yngelen, vil det faktisk kunne gi flere.

Ole Kristian Berg, professor i ferskvannsøkologi ved NTNU. Foto: Per harald Olsen, IBI, NTNU

Utslippet vil heller ikke kunne merkes på fiskens smak, men Berg medgir at utslippet ikke er heldig for laksefiskere som måtte ha sin yndlingsplass i lekkasjeområdet.

- Laksefiskerne bør ikke hente kaffevannet sitt i elva. I så fall må det kokes godt, ler professoren.

Unik lakseelv midt i by

Totalt sett er Nidelva mye bedre nå enn den var i forrige århundre, forklarer Berg.

- For noen år siden hadde laksen ei adskillig verre elv å gå opp i. Vi har fått ei mye reinere elv med den kloakksaneringa som har foregått de siste tiårene.

I en historisk oversikt på Tofas sider, kan man lese at elva ble kraftig forurenset i etterkrigsårene, og at det på slutten av 1960-tallet så mørkt ut for lakseelva. Siden den gang har Trondheim kommune gjort et omfattende og kostbart arbeid med å rense og avskjære kloakkløp, skriver Tofa.

Sammen med EUs vannrammedirektiv, som skal sikre god vannkvalitet, mener Berg at Trondheim har noe unikt i europeisk sammenheng.

- Vi har altså ei brukbar lakseelv midt i en storby, og det er det ikke mange europeiske storbyer som kan skryte av.

Håper det tar slutt før badesesongen

Til tross for at han ikke ser noen stor dramatikk i kloakklekkasjen i Nidelva, understreker Berg at han håper den ikke vedvarer.

- Vet du hvor det blir av vannet i Nidelva når det kommer ut i fjorden?

- Jo, kanskje. Kan du fortelle meg det?

- Når det kommer ut av elva, går vannet i stor grad innover i fjorden langs Ladehammeren, Ranheim og innover, mens det blandes med sjøvann. Man skulle tro at det strømmet utover, mot Agdenes, men det går mot Stjørdal, sier han, og viser til at dette strømningsbildet skapes av fysikkens fiktive kraft kalt corioliseffekten.

Utstrømmingen av overflatevann skjer stort sett nord i fjorden, på Fosen-sida.

- All nordgående bevegelse på den nordlige halvkule avbøyes mot høyre når du ser i bevegelsesretningen. Det blir jo snart badesesong igjen, så vi vil ha kloakken der den skal være.