Jeg fikk brystkreft for noen måneder siden. Det viser seg at jeg må gjennom operasjon, cellegift og stråling. Jeg kjenner meg til tider litt overveldet og usikker på alt som foregår og som skal skje i tiden fremover. Det er mange ulike leger  og annet helsepersonell å forholde seg til.

Jeg er litt engstelig for at jeg ikke skal få grundig og trygg informasjon. Jeg har også et par andre lidelser, så jeg frykter at jeg ikke blir helhetlig ivaretatt. Skal det være slik, at jeg ikke vet hvem som møter meg neste uke, og hvem jeg kan kontakte hvis jeg lurer på noe? Jeg har mange tanker og spørsmål rundt sykdommen og behandlingen min.

Pasientombudet svarer: Takk for spørsmålet ditt. Du er ikke alene om å kjenne deg usikker omkring kontakten med behandlende leger og annet personell. Det ble i 2016 gitt pasientene rett til kontaktlege i pasient og brukerrettighetsloven § 2-5 c.

For å få slik rett må du enten ha en alvorlig sykdom, skade eller lidelse. Du må også ha et behov for behandling eller oppfølging av spesialisthelsetjeneste, og det av en viss varighet. Du må oppfylle begge krav om både alvorlig tilstand og behov over et visst tidsperspektiv. Ved vurdering av alvorlighet er det en medisinskfaglig vurdering som legges til grunn. Den skal ta for seg risiko for alvorlig funksjonsnedsettelse, tap av viktige kroppsfunksjoner, tap av sanser samt fare for tidlig død.

Når det er snakk om varighet av en viss karakter, skal det som utgangspunkt omfatte behandlingsbehov som strekker seg utover 3-4 dager og som innebefatter mer enn en enkelt oppfølgingsavtale. Pasient -og brukerrettighetsloven gir deg som pasient rettigheter, som motsats til dette hjemles plikter for sykehuset i spesialisthelsetjenesteloven. I denne lovens § 2-5 c gis du rett ved at sykehuset plikter å peke ut en kontaktlege til deg så snart som mulig etter at du har blitt vurdert til slik rett. Slikt skal være avklart senest første virkedag etter at du er innlagt eller undersøkt ved poliklinikk.  Hvis du har rett på kontaktlege så skal denne være involvert i behandlingen din og oppfølging. Du skal derfor motta informasjon om hvem legen er, hvilket ansvar denne har og hvilke oppgaver du kan forvente at skal utføres.

Dette er relativt ny rettighet slik at det kan være en mulighet for at den ikke er så godt innarbeidet, men det ser du når du etterspør muligheten for å få kontaktlege. Dersom du ikke blir vurdert til slik rett, kan du klage etter pasient -og brukerrettighetsloven § 7-2. Da skal sykehuset i første omgang revurdere din rett, finner de ikke at de skal endre på avslaget, skal saken vurderes av Fylkesmannen.

Du er velkommen til å ta kontakt med vårt kontor for bistand ved behov.

Med vennlig hilsen Lone Auganes, seniorrådgiver/jurist hos Pasient -og brukerombudet i Trøndelag