- Folk som var der tok det med fatning. Mange var opptatt av når de kan flytte hjem, men det er fortsatt usikkert. Det vet vi ikke, sier innsatsleder Karl Småland i politiet.

Han representerte politiet på møtet, der også brannvesenet og Stjørdal kommune var representert for å fortelle om hva de har gjort og hva som skjer videre.

Ingen kom til skade i den store brannen. Men beboerne i de 44 leilighetene i terrassehuset i Stjørdal må inntil videre finne annet sted å bo.

- De heldigste får nok flytte hjem raskt. De som er mest berørt må nok regne med å vente en god stund.

Brannmanskap, ambulanse og politi kom raskt til stedet. Foto: Christine Schefte

Adresseavisen har snakket med flere av de berørte som selv ordnet med overnatting hjemme hos slektninger og venner i første omgang.

Jobber på spreng

I de fleste leilighetene er det eventuelt snakk om røyk og sotskader. Hele trappegangen i terrassehuset må også vaskes grundig ned for å unngå at røyk og sot dras inn i leilighetene.

- Et saneringsfirma fra Trondheim startet jobben mandag kveld. Det er en omfattende jobb, sier Småland.

Han forteller at i alt seks leiligheter har fått omfattende skader etter brannen.

- Det er to leiligheter som har brannskader. I tillegg er det mye vann i de to leilighetene under disse. Det er også to leiligheter der det var mye røyk, sier Småland.

Politiet har bistått flere beboere mandag ettermiddag og kveld slik at de kunne hente det aller mest nødvendige i sine leiligheter, opplyser Småland.

Spredte seg raskt

Da nødetatene fikk melding om brannen like før klokken ett mandag sto flammene flere meter til værs og en kullsvart røyksøyle strakte seg mot himmelen. Det hele skjedde lynraskt ifølge vitner Adresseavisen snakket med på stedet.

Brannmanskap, ambulanse og politi kom raskt til stedet.

Brannmannskapene jobbet i flere timer for å slukke brannen, blant annet ved å åpne vegger for å sikre at de hadde kontroll på varmen.

Imens evakuerte politi folk i bygget og terrassehusene like ved.

De evakuerte naboene og beboerne ble tatt hånd om av kommunen og samlet på Fosslia skole, som ligger ca 500 meter unna. Kommunen har aldri tidligere måttet gjennomføre en så stor evakueringsaksjon, forteller beredskapsrådgiver i Stjørdal kommune Per Martin Øfsti

Kjenner ikke brannårsaken

- Det er små skader innvendig, men mye røyk og sot, så alt må vaskes ned, sier brannvesenets innsatsleder, Bjørn Rønning til Adresseavisen.

Operasjonsleder Bernt Tiller ved politiets operasjonssentral i Trøndelag sier til Adresseavisen at de vil undersøke brannstedet tirsdag.

- Det er for tidlig å si noe om brannårsaken ennå. Det er to boenheter som har mest skader og skiller seg ut. Der vil vi sette i gang kriminaltekniske undersøkelser i morgen. Nå blir bygget sperret av, og det settes ut vakter, sa Tiller mandag kveld.

Gamle hus

Terrassehusene, som boligkompleksene i området er kjent som, består av tre blokker. Det er i alt 110 leiligheter i blokkene. Husene ble bygget i perioden 1969 – 1972 i regi av Ungdommens Egen Heim, for å gi et rimelig boligtilbud til unge.

Det er bygningen lengst mot øst, med oppgang fire og fem, som nå er brannskadet.

Huset skulle etter planen renoveres utvendig i år, opplyser naboer. Det pågikk i går arbeid med å skifte ut vannrør i området da brannen startet.