Natt til mandag var kadaverhunden Basse ute og søkte etter døde sauer. Mandag ble det funnet to dyr man mener er tatt av bjørn. Det betyr at bjørnen på Fosen nå sannsynligvis har drept tolv sauer og skadet to.

Tirsdag sendt en kadaverhund til fra Trondheim for å bistå i søket etter døde sauer.

- Går inn i angitte områder og leter

- Vi sender folk og hunder som er spesialutdannet og opplært i kadaversøk. De går inn i angitte områder og leter opp kadaver ute i terrenget, sier beredskapsansvarlig i Norske kadaverhunder Johnny Mathisen.

Foreningen har 170 ekvipasjer rundt om i landet. Hundene er trent opp til å finne død sau eller ein og må gjennom en godkjenningsprøve for å få utøve søk. Aanslyser viser at sjansen for å fin net dødt dyr er 25 prosent med en kadaverhund, mens en vanlig sauebonde bare har en til to prosents sjanse for å finne døde dyr.

Les også: - Bjørnen kom tuslende inn på en av postene til jaktlaget

- Stort område

Mandag natt var Nils Steinvik og hunden Basse i gang på Fosen. Sauenæringen i Indre Fosen kommune er fortvilet etter at en bjørn har begynt å forsyne seg av saueflokkene. Ti døde og to skadde sauer er funnet den siste uka. Med de to mandag er tallet altså oppe i tolv. Jakten på bjørnen er i gang. Samtidig er sauebøndene ute for å se etter sine dyr.

En av hundene til Norske kadaverhunder. Foto: Norske kadaverhunder

- Det er snakk om et veldig stort område. Vi har en topografi med daler og mye skog. Det er mye plantefelt og et komplisert terreng å drive leting i, både etter sauekadaver og bjørn, sier Leif Arne Jåma i Statens naturoppsyn (SNO).

Les også: Ser etter bjørn over «hele» Fosen

Flere ekvipasjer

Nils Steinvik håper å få med seg flere ekvipasjer.

- Jeg reiser fra Dombås til Fosen i halv fire-tiden og håper å komme frem såpass tidlig at jeg får gått en tur allerede mandag kveld. Dette er et kjempestort terreng over 400 kvadratkilometer med fjell og daler. Det er en stor oppgave, og vi er avhengige av informasjon fra lokalbefolkningen. Vi må se på hvor kadaverene er funnet og så søke i de områdene, sier Steinvik som er leder for Norske kadaverhunder.

- Skal gjøre vårt beste

Han har drevet med kadaversøk i fire år og har med seg Basse som er en flatcoated retriever. Kadaverhunder finnes i alle slags raser. De trenes opp gjennom belønning når de finner kadaver og vil derfor søke etter døde dyr.

Forholdene for søk er ikke optimale med tørt og varmt vær.

- Varmen er en begrensning, men vi får gjøre det beste ut av det. Det er ikke sikkert det blir lange effektive dager. Vi skal uansett gjøre vårt beste for å finne dyrene til bøndene, sier Steinvik.

Les også: Fant to-kilos bjørn i veikanten

- Det høres ikke særlig trivelig ut å gå rundt og lete etter døde dyr. Hva synes du?

- Det er ikke noe særlig å gå rundt og lete etter døde dyr, men det er en nødvendighet, sier Steinvik.

- De som er aktive inne kadaversøk takler dette, men det er aldri trivelig å finen dyr som er tatt av bjørn eller ulv, sier Johnny Mathisen.

Han sier også at foreningen er nøytrale i rovdyrdebatten.

Beitelagsleder og saueeier Kristoffer Moan i Leksvik har leid inn kadaverhund (ikke den på bildet) for å finne døde sauer.