- Det er utrolig sjeldent at alle søsknene møtes. Sist gang var i 2005 da vi hadde et stort slektstreff her på gården. Dette er derimot mye større, forteller Terje Tunset som eier Hoklingen gård og er en av jubilantene.

De har nå samlet over 140 personer for å feire at 13 søsken til sammen fyller hele 1000 år.

LES OGSÅ: Etter to runder med kreft bestemte Anne seg for å gå 55 mil på 35 dager - langs veien har hun arrangert elleve konserter

Produktive år

På 23 år fikk Tordis og Birger Martin Tunset hele 13 barn på Sortland i Vesterålen. Flere flyttet på seg i årene som gikk, og nå bor de spredt over hele landet fra Finnmark til Stavanger.

Over 140 personer var samlet for å feire 1000-årsdagen på Hoklingen gård. Foto: Leif Arne Holme

- Det har alltid vært utrolig fint å ha 12 søsken. Ikke har vi hatt de store kranglene, og vi har hatt et fint forhold, legger Terje Tunset til.

Han er en av fire søsken som bosatte seg i Trøndelag. I helgen samlet de hele søskenflokken for syvende gang.

LES OGSÅ: Spansk og norsk entreprenør får veikontrakt i Trøndelag

- Det har vært ett par bryllup og enkelte slektstreff opp gjennom årene. Det siste var for 13 år siden, og etter det har vi ikke vært alle samlet på ett sted. Det var derfor på tide med en ny samling nå.

Fire generasjoner

Det var til sammen 140 personer samlet på gården til Terje Tunset i Åsen, lørdag ettermiddag. Der ble det aktiviteter for både store og små, for hele fire generasjoner var til stedet på lørdag. Den yngste tre måneder, og den eldste 88 år.

Slektninger i alle aldre koste seg på feiringen på lørdag.

- Helsa blir jo etter hvert litt skrall, og mange begynner å kjenne på årene. Jeg tror nok dessverre dette er siste gangen vi får til å møtes alle sammen. Da må vi nyte det, fortsetter han.

Men det må en del planlegging til, for at så mange har mulighet til å møtes på akkurat samme helg.

LES OGSÅ: Damekor fra Trondheim har tjent 1,5 millioner på Disney-film

- Dette har vært planlagt i ett par år nå. Søsknene har lagt mye tid og snakket lenge om denne helgen, forteller Kristin Frydenlund, som er datter av Jorunn, en av jubilantene.

Holder ut hele kvelden

Lørdagen ble brukt til å hygge seg sammen, spise mat og bli kjent med nye og gamle familiemedlemmer.

- Det er mange fra ulike aldere og plasser i Norge. Derfor er det noe å gjøre for alle mann. Det er morsomt å se barna som spiller fotball og blir kjent med fjerne slektninger på denne måten, legger Frydenlund til.

LES OGSÅ: Øyvind Bangsund (81) må kaste et perfekt «60-kast» for å vinne denne kampen.

De hadde blant annet underholdning gjennom kvelden, taler og sang, og ikke minst god mat og helstekt gris.

Blant annet hadde de helstekt gris til middag. Foto: Leif Arne Holme

- Jeg tror nok mange blir å holde ut hele kvelden. Det viktigste er jo likevel å være sammen som en familie og prate om alt mulig.

Hun legger til at det ikke er ofte alle i storfamilien har mulighet til å komme på slike tilstelninger. Nå som det var 13 år siden sist, var det på tide.

- Mange av oss har ikke møtt hverandre før, og for enkelte er det flere år siden sist. Det er jo egentlig en fin måte å lage et slektstreff på, avslutter Frydenlund.

LES OGSÅ: Han skal gå verden på langs - fra Kapp til Kapp

I verdendstoppen

- Oddsen for at alle i en søskenflokk lever og blir til sammen 1000 år er mildt sagt liten, sier biologiprofessor Dag O. Hessen ved Universitetet i Oslo.

Guiness rekordbok opererer med en irsk søskenflokk på 13 som den eldste i verden, 1073 år. Men til forskjell fra den norske, har en av søsknene i denne familien gått bort.

- Den norske søskenflokken kan fort slå den irske, ettersom en del av søsknene der begynner å bli veldig gamle, sier Hessen.

Han tror ikke det kan ha vært så mange tilfeller, bakover i historien, der en søskenflokk, der alle lever opp, kan ha blitt så gamle at de til sammen fyller 1000 år. Levealderen har økt dramatisk siden 1900.

- Disse søsknene må ha en genetisk unik sammensetning. Samtidig har de vokst opp i en periode med krigstid, nøysomhet og et kosthold med mye fisk og lite sukker. Trolig har de hatt hardt kroppsarbeid som har gjort kroppen sterk. De har nok hatt en god start i livet ettersom alle 13 lever i dag.