Moren til fire år gamle Magnus ønsker å advare andre om å bade i Hestsjøen ved Ringvål. Hun ønsker å være anonym, men forteller om en lite trivelig badetur tirsdag ettermiddag.

- Vi dro til Hestsjøen, der Magnus badet. Rundt 20 minutter etter at han kom opp fra vannet begynte han å klage over at det klødde på bena. Da vi kom hjem ble det bare enda verre, og vi dusjet han to ganger fordi vi tenkte at han kanskje hadde kommet borti noe som kunne skylles bort.

- Aldri sett han sånn før

Selv om de ikke kunne se noe på bena var det tydelig at Magnus ikke hadde det bra.

- Han var helt hysterisk, og sprellet med både armer og ben. Jeg har aldri sett han sånn før. Jeg satt og klødde og vugget på han i to timer, før han til slutt sovnet. I morges kunne vi se masse små røde prikker, og de har blitt større i løpet av dagen. Heldigvis har kløen roet seg, vi har smørt han med en kløestillende krem, forteller hun.

Beskrivelsen stemmer svært godt med Folkehelseinstituttets (FHI) beskrivelse av cercariedermatitt, ofte kalt svømmekløe. Det er et utslett man kan få etter bading i ferskvann. Utslettet er forårsaket av parasitter som vanligvis infiserer fugler. Moren til Magnus er sikker på at det er denne parasitten som har angrepet sønnen.

Dør under huden

Dersom parasittene i stedet trenger gjennom huden på et menneske, vil de dø like under huden. Hos enkelte vil de medføre en allergisk reaksjon, spesielt dersom man har vært utsatt for parasitten flere ganger. Den er ikke farlig for mennesker, men kan altså gi kraftig kløe og allergiske reaksjoner. Det er også rapportert tilfeller av hevelser i bein og armer, forstørrede lymfeknuter, feber, kvalme og diaré, skriver FHI på sine hjemmesider.

Folkehelseinstituttet har mottatt rapporter om svømmekløe fra totalt 264 vann i hele Norge. Rapporteringen går tilbake til 1980, og i flere vann er det bare registrert parasitter i ett enkelt år. Hestsjøen, fireåringen Magnus badet i, er ett av vannene hvor det med jevne mellomrom kommer nye rapporter om svømmekløe.

Nederst i saken kan du se en liste over hvilke andre vann i Trøndelag hvor parasitten er observert jevnlig.

Etterlyser varsling

- Jeg kom på at jeg hadde lest om denne parasitten tidligere, og skjønte at det var det som var forklaringen. Hestsjøen er jo et populært sted å bade, så jeg tenkte jeg ville advare venner og kjente. Jeg sendte melding på Snapchat, og fikk masse respons fra andre som hadde opplevd det samme der tidligere i sommer, forteller vår tipser.

Hun mener at det burde være tydeligere informasjon om parasitten der man vet den er observert.

- Jeg tenker at det kanskje kunne vært hengt opp skilt ved vannet om at dette kan være et problem? Jeg ville i allefall ikke latt sønnen vår bade der dersom jeg hadde sett et slikt skilt, sier hun.

Årets varmeste dag: To steder i Trøndelag over 30 grader i ettermiddag

Symtomer og råd

Nå håper hun at Magnus snart blir bedre, og at opplevelsen ikke legger en demper på resten av ferien.

- Stakkar lille gutten min, som skal plages med dette utslettet. Jeg håper det går fort over, sier hun.

FHI opplyser at de røde hevelsene normalt når maksimal størrelse etter rundt 24 timer, men at de kan vedvare i flere dager. Symptomene vil normalt forsvinne i løpet av en til to uker.

FHI har utarbeidet denne listen med tips til forebyggende tiltak:

  • Unngå områder med mye vegetasjon i vannet.

  • Unngå strender som er påvirket av pålandsvind, fordi parasittene kan konsentreres i slike områder.

  • Unngå grunne områder der parasittene kan samles, og bad heller fra flytebrygger.

  • Tørk huden med et håndkle med en gang du kommer opp av vannet.

  • Ta en dusj med en gang du kommer opp av vannet.

  • En vitenskapelig studie har vist at vannfast solkrem med brennmanetbeskyttelse kan beskytte mot parasittene som gir svømmekløe hos mennesker.

  • Er man sterkt plaget av utslettet frarådes bading i områder med mye svømmekløe.

Her fins parasitten ofte

I Trøndelag er det totalt ni vann der parasitten som forårsaker svømmekløe blir funnet med jevne mellomrom. Det er disse:

  • Byavatnet (Levanger)

  • Flaksjøen (Stjørdal)

  • Hammervanet (Åsen)

  • Movatnet (Levanger)

  • Snåsavatnet (Snåsa)

  • Hestsjøen (Trondheim)

  • Hostonvatnet (Svorkmo)

  • Jonsvatnet (Trondheim)

  • Tømmerholdtdammen (Trondheim)