En mann som ønsker å forbli anonym sier han observerte bjørnen ved Jektheia rundt klokken 16.30 onsdag ettermiddag. Han gikk ut av bilen for å plukke bær, da han hørte en høy lyd fra skogen. Da han snudde seg løp bjørnen over veien 40-50 meter unna.

To hendelser siste dagene

- Nå har vi vært ute og lett etter bjørnespor, og vi har funnet noen vi er ganske sikre på er bjørnespor. Det er ikke godt å se på bilder, men det er et spor på 19 gange 13 cm, tilsvarende et bjørnespor, sier beitelagsleder i Osen og Namdalseid Hans Petter Hestmo.

Beitelagsleder Hans Petter Hestmo var torsdag formiddag ute og lette etter spor der bjørneobservasjonen ble gjort onsdag. Han tror dette sporet kommer fra bjørnen. Foto: Hans Petter Hestmo

Hestmo sier det på søndag 22. juli kom melding om aktivitet som kan ha vært bjørn langs elva Oksdøla, noen kilometer unna Jektheia.

- Noen hørte lyder fra skogen, og der lå det et vepsebol som var slått i stykker. Det kan ha vært grevling eller jerv, men nå som bjørnen er observert bare noen kilometer kan det ha vært bjørnen.

Hestmo tror dette vepsebolet ble slått i stykker av enten grevling eller bjørn. Foto: Hans Petter Hestmo

Leter etter kadavre

Et 30-talls sauer er hittil dokumentert tatt av bjørnen på Fosen. Det er skadefellingstillatelse i Indre Fosen kommune som varer til fredag, men ikke i Namdalseid kommune, der bjørnen nå er observert. For å få skadefellingstillatelse må det først dokumenteres at bjørnen har drept sau. Nå øker sauebøndene i området tilsynet for å finne sauekadavre.

- Nå må vi ut og lete etter kadaver i området. Håpet er at bjørnen ikke tar noe mer sau, men sjansene er store for at den gjør det. Og da må vi finne kadavrene slik at vi får fellingstillatelse, sier Hestmo.

- Det er ikke jakt, det er å fjerne et problem

Han er oppgitt over at det først må dokumenteres at sau er drept av bjørn i kommunen for å få skadefellingstillatelse. Om skadefellingstillatelsen kommer er det usikkert hvem som skal jakte på bjørnen. Ifølge Hestmo blir det enten et kommunalt skadefellingslag, slik som i Indre Fosen kommune, eller så må sauebøndene gjøre det selv, med mulighet for å hente inn folk til å gjøre det for seg.

Beitelagsleder i Osen og Namdalseid Hans Petter Hestmo sier det nå er to hendelser de siste dagene som tyder på at bjørnen befinner seg i Namdalseid. Foto: Øyvind Lein

- Jeg tror det er en god løsning å hente inn folk selv. Da kan vi bruke erfarne folk og virkemidler som vi vet at fungerer. Det er ikke gunstig å være for mange eller for uerfarne bjørnejegere. Dette er ikke jakt, det er å fjerne et problem, sier Hestmo, som sikter til at det ut fra rovdyrforliket ikke skal være bjørn på Fosen.