I fjor høst og i sommer har bjørn tatt til sammen 277 sauer utenfor det som er yngleområdet for rovdyret.

I løpet av juli er det funnet seks kadaver av sau som er drept av bjørn sør for Selbusjøen. Dette er tre mil øst for Trondheim sentrum og omtrent to mil fra sentrum i Klæbu. Det tar en voksen bjørn en halv dag å gå to-tre mil.

I Stjørdal er det dokumentert at bjørn har drept sau 13 kilometer fra sentrum. Steinkjer, Verdal og Levanger har bjørn på alle kanter. Og i Meråker og på Fosenhalvøya har bjørnen herjet i hele sommer.

I 2014 fant man spor etter bjørn i vestenden av Selbusjøen. I 2009 ble flere sauer drept av bjørn i Brungmarka i Klæbu.

Også bjørnen vil ha blåbær

Nå som bærsesongen er i gang er mennesker og bjørn ute i samme ærend. Er det grunn til å frykte at bjørnen kan angripe mennesker?

- Jeg ville ikke ha regulert min atferd noen steder i Trøndelag. Vi plukker som regel blåbær på dagtid, og da ligger bjørnen som regel godt gjemt i tett lyngskog eller kratt på steder der vi normalt ikke går, sier bjørneforsker Ole Jakob Sørensen.

Les også: Elvestuens bjørneutspill: - Dette er en krigserklæring

- Vær rolig

Om du skulle komme overraskende på en bjørn, for eksempel en som er ved et bytte, kan den reagere med det Sørensen kaller et «bløff-angrep»:

- Den kan komme mot deg og komme med lyder som ligner «off-off-off». Da skal du prøve å forholde deg rolig, bruke lav stemme og snakke til den samtidig som du trekker deg tilbake. Gå da baklengs slik at du har kontroll på hva bjørnen gjør. Da skjønner den at du ikke vil ta maten. Det er standard oppskrift og gjelde rogså dersom du møter ei binen med unger, sier Sørensen.

- Kan komme nær byer

Bjørneforskeren sier det ikke er utenkelig at bjørnen kan komme helt ned til tettbygde strøk, for eksempel i Stjørdal der det er vegetasjon helt inn til bygrensa, men at sjansen er veldig liten.

Les også: Ferske sauekadavre funnet i Stjørdal - fellingstillatelse gitt

- Jeg vil ikke bli svært overrasket om bjørn dukker opp i Steinkjer by, men det er svært lite sannsynlig. Man hadde jo en bjørn som var helt nede ved fjorden i Beitstad, men den fant etter hvert veien vekk derfra. Bjørnen kan også komme seg forbi Jonsvatnet, men det er liten sjanse for at den dukker opp på for eksempel Tillermyra, sier Sørensen.

- Hva om den etter hvert vil gå på søppel i byene?

- Søppelbjørner har ikke kvært noe stort problem i Norge. Det er en mer langsiktig problemstilling, sier Sørensen.

Les også: Mye elg og mange varme steiner, men ingen bjørn

Lukter deg på lang avstand

At bjørnen helst vil unngå konfrontasjon med mennesker underbygges av en artikkel publisert på rovdyrsenter.no:

«Vi mennesker har noen fortrinn som gjør det lite sannsynlig å møte bjørn. Først og fremst er bjørnen redd for mennesker! De aller fleste bjørner vil derfor flykte så snart de oppdager mennesker i sin nærhet. Og en bjørn kan lukte deg på langt hold, typisk på 300 -500 meters avstand», heter det i artikkelen.

Les også: Ser etter bjørn over «hele» Fosen

- 52 personer drept av bjørn

I en artikkel her på adressa.no i 2005 skriver journalist Stein Arne Sæther om forfatteren og lokalhistorikeren Astor Furseth som systematisk gikk igjennom alle kjente historier om bjørne- og ulvedrap de siste fire hundre år. Mange av dem har skjedd i Midt-Norge. Furseth mener han kan dokumentere 52 tilfeller der bjørn har drept mennesker og elleve dødsfall som ulven har stått bak, tre av disse er dokumentert, de øvrige sannsynliggjort.

- Jeg har funnet et langt større antall rovdyrdrap enn det som har vært vanlig å regne med, likevel mener jeg at boka også viser at rovdyrene sjelden er farlige. Husk at vi for et par hundre år siden hadde en meget stor bestand av ulv og bjørn og at folk ferdes mye i utmarka, sa Furseth til adressa.no.

Over 100 år siden siste drepte

Erik Sveberg Dietrichs har skrevet en kronikk som ble publisert i Tidsskriftet til den norske legeforening i 2016.

Han skriver at det sannsynligvis ikke har forekommet dødelige bjørneangrep i Norge siden 1906.

«Sjansen for å møte en pasient som er skadet av ulv eller bjørn i et norsk akuttmottak er derfor svært liten. Likevel har bjørn drept jegere i grensetraktene til Norge, på svensk og russisk side – også etter årtusenskiftet», skriver Sveberg Dietrichs.

Sjansen øker med flere bjørner

Han peker på at det var flere fatale angrep fra brunbjørn før starten av 1900-tallet. Da var også populasjonene av bjørn og ulv i Norge langt større enn de har vært i løpet av det siste århundret. «Både i Norge og resten av Europa har rovdyrbestanden vært økende de siste årene, noe som kan øke muligheten for konfrontasjon med mennesker. Dette synliggjøres av at det i perioden 1995 – 2014 var over dobbelt så mange dokumenterte angrep på mennesker utført av eurasisk brunbjørn som i perioden 1955 – 94», skriver Sveberg Dietrichs.

Les også: Moansetra ligger idyllisk til på toppen av Leksvik. Nå brer det seg en stank av råtten sau her. Bare makk og bjørn trives i området.