Forsvaret forstyrrer GPS-signalene i stort område i Trøndelag

Du må påregne «redusert eller ingen tilgang til GPS-signaler», ifølge Forsvaret. Hos Hovedredningssentralen i Sør-Norge forsvant det viktige varselet i «intern saksbehandling».

GPS-FORSTYRRELSER: Innenfor disse områdene må man pågregne forstyrrelser. Den store firkanten angir området som kan regne med forstyrrelser 27. og 28. september, mens den lille firkanten angir området med forstyrrelser 26. september.  Foto: Google Maps

Saken oppdateres.

Denne uka utfører Forsvaret prøver med tilsiktede forstyrrelser, såkalt jamming, av signalene fra Navstar Global Positioning System (GPS) i Trøndelag.

- Hensikten med prøvene er å øve på situasjoner der GPS-basert utstyr helt eller delvis ikke fungerer som forutsatt, skriver Forsvaret i en pressemelding.

Les også: Tail it har laget en GPS-app som lar deg vite hvor katten og barna er

Disse områdene blir berørt

Brukere av GPS-utstyr må innen angitte tidsrom og områder påregne redusert eller ingen tilgang til GPS-signaler, ifølge pressemeldingen.

Allerede onsdag forstyrres GPS-signalene i et område rundt Krokstadøra (se kart øverst i denne artikkelen). Forstyrrelsene vil vare mellom klokken 9 og klokken 11 og mellom klokken 13 og klokken 15 onsdag.

Torsdag og fredag blir et langt større område i Trøndelag berørt. Da vil GPS-forstyrrelsene kunne merkes blant annet i deler av Trondheim kommune, i Orkanger, på Hitra og Frøya, og over store deler av Fosen. Prøvene vil bli utført i tidsrommet 12 - 13 disse dagene.

Prøvene utføres i samarbeid med Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet har gitt tillatelse til forsøket, ifølge pressemeldingen.

Slik kan du merke forstyrrelsene

Så hvordan vil folk flest kunne merke forsøket? Slik svarer forskningsleder Stian Betten ved FFI.

- Man vil kunne merke at posisjonen på for eksempel bilnavigasjonen eller på Google maps vil være unøyaktig, og ikke vise nøyaktig hvor man er. Man vil kunne oppleve at GPS-navigasjonen i bilen foreslår feil rute, fordi GPS-mottakeren blir lurt, sier Betten.

Det er opprettet egne telefonnummer som helsepersonell kan bruke til å varsle i tilfelle behov for GPS når det handler om liv og helse.

HRS gikk glipp av varsel

Vakthavende redningsleder i Hovedredsningssentralen (HRS) Sør-Norge Owe Frøland trodde først at de ikke var blitt varslet om øvelsen, og reagerte på dette. Etter en stund kom det imidlertid frem at HRS faktisk ble varslet, så tidlig som onsdag i forrige uke.

- Vi skal nå undersøke hvorfor den ikke er fanget opp. Den ble mottatt 19. september og sendt videre internt dagen etter. Så har det nok sannsynligvis forvunnet i videre saksbehandlingen internt hos oss, sier Frøland.

- Så dere har ikke fulgt opp varselet som dere skulle?

- Jeg må legge meg langflat på vegne av mine kolleger. Det har sviktet internt hos oss. Men samtidig kan jeg si at når man sender ut slike varsel, er det viktig å be om bekreftelse på at informasjonen er mottatt, sier Frøland.

Det er ikke varslet om noen problemer som følge av GPS-forstyrrelsen onsdag formiddag. Forsvaret har bekreftet overfor HRS at de har gjennomført en øvelse.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå