Niendeklassinger gjør business av skolens matrester

Elevbedriften Rosenjord lager plantegjødsel og kompostjord av matavfallet på Rosenborg skole. Nå vil de inspirere flere til å se matavfall som en ressurs.

Alma Offergaard Digre (t.v), Maja Marø, Ymer Isak Berg Telstad, Rasmus Clifford Von Krogh, Marius Tibor Lillestøl Ness, Emil Aaker (foran), Kavisan Mathan og seks andre elever ved Rosenborg skole i Trondheim, samler inn fem kilo matavfall daglig, istedenfor at det går i søpla. Nå har de store planer om å videreutvikle bedrifta, og hovedmålet er å lage kjøkkenhage på taket på skolen, slik at egendyrka grønnsaker kan brukes i mat- og helsefag.   Foto: Roar Blåsmo-Falnes

Ute ved Rosenborg skole viser niendeklassingene fram to store kompostdunker. I disse ligger rester av boller, epler, brødskiver og alt som elevene på skolen ikke har spist opp. Seks måneder senere selges avfallet som jord og plantenæringsaft på flaske.