Kommuneoverlegen varsler lettelser neste uke

Politikerne i Trondheim fikk oppløftende nyheter da kommunedirektøren ga siste nytt om koronasituasjonen i kommunen. MDG-topp Ola Lund Renolen var derimot kritisk til det han mener er forskjellsbehandling av arrangører.

Saken oppdateres.

Ordfører Rita Ottervik (Ap) varslet ekstraordinært formannskap også denne uka, for å følge opp smittesituasjonen i kommunen. Varaordfører Mona Berger ledet møtet onsdag.

Munnbindpåbudet og de skjerpede koronareglene som ble vedtatt i formannskapet forrige uke gjelder også denne uken - fram til og med 21. september. Formannskapet tok derfor ikke opp forskriften til ny debatt.

Kommunedirektør i Trondheim, Morten Wolden, hadde gode nyheter i møtet.

Kommunedirektør Morten Wolden ga siste nytt om koronasituasjonen i Trondheim.  Foto: Håvard Jensen

- Det er en ny og bedret situasjon både i byen vår og nasjonalt. Nå er det bare Lillestrøm som er registrert med økende smitte blant byene som hadde utbrudd. Smitten blant studentgruppen er veldig fallende og vi har en annen situasjon enn for to uker siden, sa Wolden.

Den store massetestingen av studenter videreføres ikke på grunn av at smittesituasjonen er under kontroll.

- Vekterrapporter fra utelivet har noen få, men stygge avvik, og situasjonen med bråk på Møllenberg skal følges opp med møte onsdag, informerte Wolden.

LES OGSÅ: 27 nye smittetilfeller i Trondheim - to nye innlagt på St. Olav

- Smitteutbruddet har fått følger

Kommuneoverlege Tove Røsstad gikk gjennom smittetallene over tid og hvilke konsekvenser smitteutbruddet har hatt.

- Vi har ikke nye smitteutbrudd nå. Smitten er nå i klynger knyttet til familier. Det vi hadde av smitte i september slo alle rekorder, men vi syntes det var tøffere i mai og desember, så konsekvensene er færre nå, sa Røsstad.

Men det var et stort MEN:

- Smitteøkningen får konsekvenser. Det er noen flere innlagt på sykehus nå - to nye i dag. De som legges inn er noe yngre enn før og de fleste er uvaksinert. Noen har en eller to vaksiner, men det er få. De som er innlagt ligger kortere på sykehuset - noen få dager, mens tidligere lå folk på sykehus lenge, fortalte Røsstad.

- Vi kan se på lettelser til neste formannskapsmøte, konkluderte Røsstad til sist i sin presentasjon.Full fart på vaksineringen

Helse og velferdsdirektør Wenche Dehli informerte om tester, vaksinering og karantene.

- Ordningen med utdeling av spyttester for selvtest fortsetter. På Leangen er ordningen som før. Bodene i Munkegata er nå tatt bort og utlevering og innlevering i Midtbyen er flyttet til Leütenhaven, informerte Dehli.

- Det er full fart på vaksineringen, sa Dehli og ga samlet status for vaksinering i Trondheim:

Hele befolkningen:

  • 75,3 % har fått første dose og
  • 59,5% andre dose.

Over 18 år:

  • 92,4% har fått første dose
  • 74,4% andre dose.

I alt er det satt 270 903 doser.

Hun var bekymret for gruppen menn mellom 25 og 39 år som skiller seg ut negativt i vaksineoversikten.

- Det ble en skikkelig økning etter at videoen med kjendiser ble sluppet. Men så har det falt igjen. Vi må jobbe mer mot aldersgruppen 25-39 og menn. Og vi må jobbe mer mot innvandrermiljøer. Innleggelsene tyder på at innvandrergrupper er utsatt, sa Dehli.

LES OGSÅ: - Det er lov å glede seg over lave smittetall

Vaksinering av barna

- Vi bruker litt mer tid på denne gruppen på grunn av samtykkeerklæringen. Likevel går det greit og vi skal være ferdig i løpet av høstferieuka om alle booker time, fortalte Dehli.

Ingen kan få vaksine før de er fylt 12 år, så vaksineringen av 12-åringene fortsetter kommunen med til 31. desember.

Wolden supplerte:

- 80 prosent av 16-17-åringene har tatt førstedosen. De skal minimum vente i åtte uker til dose to og da må vi vente til midten av november før vi er ferdige med dette. FHI er så tydelig på å vente i åtte uker fordi de vil være sikre på bivirkningene i denne aldersgruppa, sa Wolden.

LES OGSÅ: Trøndelag har endret farge på EUs smittekart

Dropper massevaksinering

Kommunalsjef i BFT, Annika Björnström, informerte om at den planlagte massetestingen av elever likevel ikke blir aktuelt i Trondheim-skolen.

- Det blir nå testing ut av karantene etter at man oppdager smitte, sa Björnström.

- Det er synkende smittetrend i skolen. Det er veldig få enheter som har flere smittetilfeller og det er kort ventetid på testing, så elever trenger ikke å sitte i karantene, fortalte hun.

Trondheim kommune opprettholder grønt nivå på skolene og vurdering av gult nivå må tas i hvert enkelt tilfelle.

LES OGSÅ: - Smittetallet i denne aldersgruppen har falt som en stein

Stor aktivitet i byen

Det er større trygghet rundt nytt TISK-regimet og det er nå samsvar mellom storbyene, bortsett fra Oslo, fortalte Wolden.

Han var også glad for å gi optimistisk statusrapport om bysamfunnet.

- Bysamfunnet i stor grad tilbake til normalen med høy aktivitet på hotellene. Gjenåpningsmarkeringer som var planlagt er flyttet til 8. oktober og jeg regner med det vil gå som planlagt, sa Wolden.

- Urettferdig praktisering

Ola Lund Renolen i MDG tok ordet for å stile spørsmål om praktiseringen av smittevernreglene. Han mener å se store forskjeller mellom bransjer og arrangement i Trondheim - og mellom Trondheim og Oslo.

- Jeg har vært på kino og på Lerkendal i det siste. Der er det strenge regler. Samtidig slapp Aqua Nor inn tre ganger så mange i Spektrum som det de slipper inn på Lerkendal. På Lerkendal er det flere innganger og faste seter, mens på Aqua nor var det mingling og ikke noe «meter» som ble praktisert. Det er en urimelig forfordeling som gjør at folk ikke får den nødvendige respekten for reglene, sa Renolen.

LES OGSÅ: Her var det 17 000 besøkende, men ingen smitte: – Folk er lydige og flinke

- Sodoma og Gomorra i Oslo

Han hadde ett eksempel til i sitt kritiske innlegg.

- På mandag var vi på valgvake - og vi var på Byscenen som tok dette på alvor. Vi fikk ikke lov til å juble og det ble slått hardt ned på at noen gikk og snakket med et annet bord. Samtidig så vi på TV-en der det var scener fra valgvaker i Oslo som framsto som det reneste Sodoma og Gomorra og hadde scener som fra en annen tid. Hvorfor praktiserer vi strengere regler i Trondheim enn i Oslo? På byscenen der vi satt, fulgte vi reglene og hadde ikke så mye behov for å juble. men poenget er: Hvor mye av denne ulikheten av strenghet er noe vi kan justere i kommunen?

MDGs valgvake på Sentralen i Oslo (t.v.) og på Byscenen i Trondheim. 

Renolen oppfordret også kommunedirkeøren om å ta med seg hjertesukket opp i nasjonale møter.

- Noen som følte klemmebehov

Wolden svarte.

- Det er relevante spørsmål og jeg skjønner at det oppfattes som forskjellsbehandling. Aqua Nor kom før det store smitteutbruddet blant studentene og vi strammet til i slutten av Aqua Nor. At utelivet i Trondheim overholder retningslinjene godt, er nok på grunn av den tette oppfølgingen av kommunen og vektere. Jeg setter pris på at utelivet følger opp forskriften. Jeg har ikke sett så mye klemming i Trondheim, men etter en valgkamp så var det kanskje noen som kjente på behovet, sa Wolden.

Kommuneoverlege Røsstad supplerte med at antallet til stede på arrangement er nasjonalt bestemt.

- Du kan ha fått rare maksantall på grunn av at arrangementene fant sted på ulike tidspunkt, sa Røsstad.

Venstres Erling Moe mener at Renolens bilde ikke stemte og at kommuneoverlegen hadde svart godt opp.

Renolen repliserte:

- Jeg var fysisk til stede på Aqua Nor, og jeg så selv at det var mer folk der enn på Lerkendal. Jeg vil forsvare kultur og idretten i denne saken, som jeg synes blir forskjellsbehandlet.

FØLG KORONASITUASJONEN I TRØNDELAG HER


På forsiden nå