Her blir Årets hverdagshelt overrasket med prisen

I løpet av fem år som rektor har Knut Johan Monkan fått til mye. Nå er han kåret til Årets hverdagshelt i 2021.

Knut Johan Monkan ble tatt på senga på skolen. VIDEO: KARIANNE BREIVIK ELDNES/NRK

Saken oppdateres.

- Nå ble jeg tatt på senga, sier en overveldet Knut Johan Monkan etter å ha blitt overrasket med utmerkelsen på kontoret av sjefredaktør Kirsti Husby i Adresseavisen og distriktsredaktør Amund Aune Nilsen i NRK Trøndelag.

- Jeg er ydmyk og stolt. Dette var voldsomt artig, sier han.

Knut Johan Monkan (i midten) mottok prisen av redaktør Amund Aune Nilsen i NRK Trøndelag og sjefsredaktør Kirsti Husby i Adresseavisen.   Foto: Karianne Breivik Eldnes / NRK

LES MER: Rett etter han ble rektor dro Knut Johan til Lerkendal for å snakke med Nils Arne Eggen

- Beste rektoren

- Jeg har lest om de andre kandidatene og tenkte at det umulig kunne bli meg. Men at det var en ære å bli nominert sammen med dem, sier han.

Monkan er rektor ved Strand barne- og ungdomsskole i Osen, og er kåret til Årets hverdagshelt for sitt engasjement rundt mangfold og utenforskap.

Han har blant annet tatt initiativ til den årlige Mangfoldsuka i kommunen.

Gratulasjonene fra kollegene lar ikke vente på seg.

Monkan har satt stort avtrykk etter fem år som rektor ved skolen.  Foto: Karianne Breivik Eldnes / NRK

- Knut Johan gjør mer enn vi kan forvente av en rektor. Han jobber for både store og små og hele samfunnet vårt. Han ser alle uansett, sier kollega Astrid Jakobsen.

- Vi opplever ham som en person som løfter fram alle. Han er ikke bare vår hverdagshelt, men han er hele Trøndelags hverdagshelt. Vi har den beste rektoren i fylket, sier kollega Lillian Dombu, som er lærer på småtrinn.


Årets hverdagshelt 2021
  • Årets hverdagshelt er et samarbeid mellom mediehusene Adresseavisen og NRK Trøndelag.
  • Prisen gis til en person som gjennom uegennyttig innsats har utmerket seg utover det vi kan forvente og utgjort en forskjell for andre, gjennom frivillig arbeid for enkeltpersoner eller organisasjoner. Prisvinneren må være trønder eller gjennom bosted og/eller virke, ha nær tilknytning til Trøndelag.
  • Lesere og lyttere har sendt inn forslag til kandidater
  • Fem kandidater er nominert til Årets hverdagshelt
  • En jury ledet av kanalsjef Bjørn Tore Grøtte i NRK P1 har valgt ut kandidatene.
  • Prisen deles vanligvis ut under Adresseavisens og Trondheim symfoniorkesters nyttårskonsert. I 2022 er denne avlyst av smittevernhensyn, så prisen vil deles ut på en annen måte.

Fra karneval til mangfoldsuke

«Samtidig er arbeidet han har lagt ned i dette langt utover det man kan forvente av en rektor. Han setter mangfold og utenforskap på agendaen for både barn, unge og voksne», skriver juryen om Monkans nominasjon.

I løpet av hans tidligere karriere som rektor ble skolens årlige karneval ble omdøpt til annerledesdag. Så ble fair play-uka innført.

Iført rosa genser med prideflagg på ermene og mantraet «Stolt tå den æ e uansett» på ryggen, skulle Monkan overbevise kommunestyret om at et nytt påfunn, Mangfoldsuka, burde være en årlig begivenhet i kommunen.

Da Adresseavisen besøkte Strand barne- og ungdomsskole i forbindelse med nominasjonen, hadde både elever og lærere tatt på seg de rosa genserne.   Foto: LEIF ARNE HOLME

I 2021 ble den arrangert for andre år på rad.

- Jeg skulle ha hatt på mangfoldsgenseren for anledningen, sier den ferske prisvinneren, før han leter den fram fra skapet.


Knut Johan Monkan

Alder: 45

Bosted: Inderøy

Yrke: Rektor ved Strand barne- og ungdomsskole

Juryens begrunnelse: Knut Johan Monkan er en engasjert mann på mange plan. Han startet Mangfoldsuka i Osen fordi han som rektor hadde mulighet til det. Samtidig er arbeidet han har lagt ned i dette langt utover det man kan forvente av en rektor. Han setter mangfold og utenforskap på agendaen for både barn, unge og voksne. I tillegg har han et enormt engasjement for hjembygda si Bessaker. Her jobber han (på fritida) mye for å skape bolyst, blilyst og aktivitet. Han er en uselvisk person som legger til rette for at andre skal ha det bra og lykkes i sitt daglige virke. Strand barne- og ungdomsskole deltar i Åfjord Pride, og tidligere elever takker nå rektoren for det arbeidet han og skolen gjør.


DE NOMINERTE: Les om alle kandidatene her

Bolyst og blilyst

Monkan kommer fra Bessaker, og har et stort engasjement for hjembygda.

Han har blant annet tatt initiativ til, og gjennom kronerulling gjort det mulig å sette opp «opplevelsestrappa» i Bessaker, som åpnes for fullt til våren.

Den skal by på interaktive opplevelser og en god utsikt på toppen, og skal bidra til å gjøre bygda mer attraktiv.

Knut Johan Monkan er kåret til årets hverdagshelt i 2021.  Foto: Karianne Breivik Eldnes / NRK

Feirer med kaker og biff

Rektoren håper at utmerkelsen kan inspirere andre skoler til å satse på mangfold og jobbe aktivt for å forhindre utenforskap.

- Jeg håper at flere kan hive seg med og gjøre noe lignende, det er sikkert flere som gjør det i dag. Hvis de er nysgjerrige, er det bare å ta kontakt, sier han.

Etter prisoverrekkelsen rigges det til kaffe og kaker på personalrommet. Men feiringen stopper ikke der, forteller han.

- Jeg må ta med familien ut på middag i kveld. En god biff, tenker jeg.

På forsiden nå