En matematiker ga seg aldri og gjorde Mosers siste gjennombrudd mulig

May-Britt Moser og Edvard Moser oppdaget gittercellene som styrer stedsansen vår. Nå har de funnet ut hvordan cellene jobber sammen. Der kommer baderingen inn.

To forskere og en badering: May-Britt Moser og matematikkprofessor Nils Baas bruker en badering for å forklare det siste forskningssenteret til nobelprisvinnerne Moser på Kalvliuinstituttet.  Foto: Håvard Haugseth Jensen

I laboratoriet på Kavliinstituttet på Øya i Trondheim går ei rotte rundt med ei sensorhette på hodet. Hetta heter Neuropixels-probe og er en form for lydopptaker som kan lytte til et helt nettverk med tusenvis av nerveceller samtidig. Med hjelp av ei rotte, sensorer og matematiske metoder har forskerne funnet ut hvordan tusenvis av nerveceller jobber sammen for å danne stedsansen vår.